Várjuk minden nap Pécs legújabb hírportálján! Rovatainkban megtalálja a város, az ország, és a nagyvilág híreit!

Velényi Bluesterápia – avagy a pécsi zenészek „örömdemonstrációja”?

Mint a világ fejlett nagyvárosaiban mindenütt, néhány éves felfutás után minden bizonnyal Pécsett is jelentős turisztikai vonzerőt generáló hatással bírna egy állandó könnyűzenei klub. Így lett pl. Krakkó a Jazz Európai Fővárosa, a zentai Mojo Club Közép-Európa leghíresebb klubja. Pécs is felsorakozhatna mögéjük, ha itt is működne. De nem működik. A probléma gyökere évtizedes.
 
Akik ismerik Fekete Kálmánt, tudják róla, közel 20 éve küzd azért, hogy a Kortárs Pécsi Könnyűzene „blues-jazz és társműfajai” (latin-jazz, rock’n roll, pop-rock, autentikus magyar népzene, folk, stb.) kategóriában létező zenekaroknak állandó klubot, rendszeres fellépési lehetőséget teremtsen. Ezért harcol hosszú évek óta. Mert, mint állítja, bizony harc ez. Harc a sokszor hozzá nem értő, csak a napi bevételért aggódó, hosszú távra tervezni képtelen vendéglátósokkal, harc a hivatalos rendezvényszervezőkkel, de harc a kultúráért felelős politikusokkal is. Akik figyelmét tucatnyi levélben, kérvényben hívta fel rá, hogy Pécsnek fontos lenne legalább egy, a nívós helyi könnyűzenei formációkat rendszeresen felvonultató klub támogatása.

Az utóbbi pár évben hat különböző pécsi vendéglátóhelyen indított klubot a pécsi zenekarok számára (Color Cafe, Makári Blueskocsma, Monarchia, Carpe Diem /Fehérhegyen/, Nappali Bár, Szalaiusz Blues & Jazz Club, de mindegyik, egyazon oknál fogva szakadt meg: a vendéglátás mai helyzetében nem lehet kitermelni a zenekarok napi gázsiját. Az utóbbi években drasztikusan visszaesett a vásárlóerő, a vendéglátósok zöme a napi megélhetésért küzd.

2014. február 1-én, nyitották meg a Szalaiusz Blues & Jazz Clubot, a belváros szívében, amely három és fél hónapig szinte naponta teltházzal ment. Ám sajnos, még így sem volt mindig nyereséges (noha a mindössze 40 ülőhely „forgott”), de egyvalami bebizonyosodott: nagy közönségigény van egy ilyen szórakozóhelyre!
Három és fél hónap sikeres működés után egyik napról a másikra bezárt: bérlője eladta a bérleti jogot…

Másnap a majdnem szemközt lévő Roxy Kávéház tulajdonosa kérésére áttelepítette a klubot, annak RocKertre keresztelt kerthelyiségébe. Itt azonban ki voltak téve az időjárás szeszélyeinek, és továbbra is súlyos gond maradt a zenekarok jelképes – de inkább megalázóan alacsony - gázsijának kifizetése is (átlagosan 20 000 Ft-ért lépett fel egy-egy 5-6 tagú zenekar, s erről még számlát is kellett adniuk). Itt működtek idáig, de minap a fenti problémák miatt innen is búcsút vettek (amúgy ez kerthelyiség, legfeljebb az ősz beálltáig működhetett volna).
Kálmán szerint legalább kettő alapvető feltételt kellene közös erővel megteremteni ahhoz, hogy a Pécsi Kortárs Zenekarok Klubja a jövőben zavartalanul működhessen.

1. Pécs belvárosában – vagy annak vonzáskörzetében - állandó helyszínt biztosítani a klubnak. Ez megoldott, ha találnak a klubnak alkalmas helyiséget, a Pécs Holding kedvezményes bérleti díjjal támogatja a projektet: már „csupán” alkalmas vendéglátóst kell találniuk, aki vállalja a felújítást majd az üzemeltetést, legalább 5 éves szerződéssel.

2. Intézményesíteni kell. A kulturális költségvetésből támogatást kapjon a klub, a zenekarok felléptetésére, gázsijuk részbeni fedezetére. /Pár éve még működött az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány (OFA) e célból kiírt pályázata, programja, ezt fel kéne újítani, hárman fizették a fellépők díját: egy részt a vendéglátós, egyet a helyi önkormányzat, egyet az állam fizetett)

2014-ben, az elmúlt hónapokban az általa szervezett klubokban az alábbi 33, válogatott, nívós és közkedvelt pécsi zenekar és előadó lépett fel:
The Joint Venture (blues) Felvidék, Brando Quartett (jazz és világzene), Csizmadia Sándor dalénekes, Pötyike – utcazenész, dalénekes, Mecsek Country & Timeless Linedance, Fuego Luna (flamenco gitárzene), Stoni Blues Band (blues és underground rock), Bluesgarden & Nadin (rock-blues), Tarnai Acoustic Project (akusztikus delta blues), Poe Jass Ensemble (jazz-swing), Superlight trio (jazz), PeterSon trio (jazz), Georgia Jazz duo/trio , Afium Trio (jazz), PMD Blues Band (Chicago blues),
’45 After Band (Shadows dallamok), Grinders (rock’n roll), Family Band (pop-rock), Retro Jam Band (rock), Profilok (magyar rock), Játékosok Klubja (hip-hop), Conclasse duo (rock-blues), AzonKívül (dallamos rock), Kelta (jazz), DIP Trió (jazz), HangaBanda (autentikus magyar népzene), Flyp, Flop and the Flyers (rockabilly), New Jane (dallamos jazz-rcok), Moon River duo (rock), Loadstone (rock-blues), Dr. Kevey Balázs (bárzongorista), Short Huse (rock-blues), Fekete Bárány (rock-blues)

Rájuk a jövőben is számít a város zeneszerető közönsége, ám amíg ez a projekt nem valósulhat meg, a kortárs pécsi zenekarok szakmai képviselet nélkül lézengenek, koldulnak, „prostituálódva”, fillérekért árulják magukat. Megoldás a pécsi kortárs könnyűzenei klub intézményesítése lenne.

A fentebb vázolt áldatlan helyzet miatt zenésztársuk, Kis Barna (Bluesgarden zenekar) felajánlotta, Velényben lévő telkén örömzenéket csaphatnak. A legutóbbit, ahol már hat profi pécsi gitáros dzsemmelt, örökítette meg ez a felvétel - https://www.youtube.com/watch?v=TXmjHsjhuZw

Ez egyfajta „örömdemonstráció”, ahol gázsi nélkül, saját költségre, de szabadon, kötöttségek nélkül, annyit és addig zenélnek, amennyit, és amíg jólesik. A zenészek köszönetet kívánnak mondani Kis Barna lelkes családtagjainak, akik gondoskodnak a kondér zubogásáról, a terítékről, mert közben jókat falatoznak, egyúttal beszélgetnek, barátkoznak a zenészek.

Október 11-én tartják az „évadzáró” Velény Bluesterápiát, amire már vidékről is jelentkeztek, Bajáról érkezik Bodor-Tóth Zoltán, slide-gitáros és énekes, de ismét eljön Kaposvárról Kováts „Scast” Sándor, és bárkit szívesen látnak, aki szeretne egy kötetlen, örömzenés szombat délutánt eltölteni csodás falusi környezetben!

                                                                                     Fekete Kálmán
                                                                      Író, zenész, rendezvényszervező,
                                                                      PMD Blues Band zenekarvezető
                                                                                    Tel: 20-928-7000
                                                                           luesboy.fekete@gmail.com

Pécs

Az önkormányzat friss közleményéből kiderül, hogy a Péterffy Attila által indított jogi átvilágítás két gyanús ügyet is feltárt a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. korábbi gazdálkodásában. A feljelentést követő nyomozásnak már gyanúsítottjai is vannak, a városvezetés célja, hogy megtérüljön a pécsieket ért anyagi kár.

Nagy vihart kavart a pécsi politikai életben, hogy Péterffy Attila kinevezte Nyőgéri Lajost alpolgármesternek. Még a Mindenki Pécsért Egyesület is felháborodott, pedig az ő jelöltjük volt a polgármester és újonnan kinevezett alpolgármestere is.

Folytatva Péterffy Attila és Bognár Szilvia szembenállásának történetét, Mellár szilveszteri interjúját elemezzük, amit a fideszes HírTV-nek adott. Vajon mi lehetett az igazi célja ezzel?

Nemcsak az egészségügyben volt megpróbáltatásokkal teli év 2020, de a helyi politikában is. A városvezető szivárványkoalíció kettészakadni látszik, aminek a legnagyobb nyertese a Fidesz lehet. Ennek okait szeretnénk elemezni egy kicsit, rávilágítani egy-két elfeledett dologra.

Vajon mi lehetett az oka a vendéghiánynak s az elhúzódó licitnek?

Belföld

Habár az uniós támogatás célja a szegényebb régiók felzárkóztatása (Baranya megye kifejezetten ebbe a kategóriába tartozik) a valóság azt mutatja, hogy minél gazdagabb egy település, annál több támogatást kap.

Ander Balázs, a Jobbik alelnöke és országgyűlési képviselője az alábbi sajtóközleményt juttatta el szerkeztőségünkbe, melyet változtatás nélkül közlünk, mert fontosnak tartjuk a pedagógusok és a szabadság melletti kiállást.

Kedd este adott nagyon erős interjút az ATV Egyenes Beszéd című műsorában Jakab Péter, a Jobbik miniszterelnök-jelöltje.

Ahogy Magyarország fejére nőtt a Fidesz és népes holdudvara, úgy hatalmasodik el lassan Baranyán a két fideszes képviselő.

Péntek délelőtt egy összehangolt rendőri akció keretei közt fogott el a rendőrség egy 42 éves román férfit és egy 59 éves helyi nőt Kozármislenyben – írja a police.hu. Ötletük rendkívül merész volt, de a rend őrei elől ez sem mentette meg őket.

pecsitukor.hu - Pécs új hírportálja

Kövessen minket a Facebook-on is!

Küldjön nekünk hírt!: ugyelet@pecsitukor.hu

 

 

 

 

Kedves Olvasóink!

Az Alkotmánybíróság döntése szerint az internetes oldalak akkor is felelősek a kommentjeikben elkövetett jogsértésekért, ha azokról nem is tudnak.
Az internetes oldalon közzétett kommentek tartalmáért az oldal akkor is felel, ha üzemeltetőinek nem volt tudomása a jogsértő tartalomról,
vagy a sértett kívánságára azonnal el is távolította, illetve moderálta azokat.

A Pécsitükör szerkesztősége ezt a döntést az alapvető emberi jognak számító szabad véleménynyilvánítás súlyos korlátozásának tartja.

Olvasóinknak a továbbiakban a Pécsitükör Facebook oldalán van lehetőségük a hozzászólásra.