Várjuk minden nap Pécs legújabb hírportálján! Rovatainkban megtalálja a város, az ország, és a nagyvilág híreit!

Valaki érti, hogy mi történik itt?

Folyik az utcán a "rabszolgatörvény" elleni tiltakozás, közben a Jobbik képviselői helyi szinten szorgalmazzák, hogy az önkormányzati cégek ne alkalmazzák az éves 400 túlórát, valamint a 3 évre elhúzódó munkaidőkeretet. Eddig minden Fidesz által vezetett városban lesöpörték a javaslatot, csak Pécsett nem.

Hosszan sorolhatnám azokat a képviselőtestületeket, ahol a fideszes képviselők nem mentek el a rendkívüli ülésre, vagy már a napirendre vételt is leszavazták a Jobbik képviselőinek előterjesztése kapcsán, legutóbb éppen a fővárosban. A javaslat azt tartalmazza, hogy az önkormányzati tulajdonban álló cégek maradjanak a munka törvénykönyvének módosítása előtti állapotban, tehát egy éves munkaidőkeret, és maximum 250, 300 túlóra.

Pécsett azonban nagy meglepetés érte az ellenzéket, amikor minden képviselő, még a fideszesek is megszavazták az előterjesztés napirendre vételét. Az ülés utolsó napirendjeként az előterjesztő Gyimesi Gábor mondta el, milyen hátrányba kerülnek ezzel a munkavállalók, és milyen hatással lehet a családokra, gyermekekre, közvetve az egész társadalomra, ha erőn felül akarják túlóráztatni a munkavállalókat. Páva Zsolt polgármester szerint nincs veszély, hiszen a csak a dolgozó beleegyezésével lehet alkalmazni. Ezzel is bizonyította a fideszes vezető mennyire nem él az egyszerű emberek között, mennyire nincs fogalma arról, milyen kiszolgáltatott helyzetben vannak ma Magyarországon a munkavállalók. Nem véletlen, hogy ennyien vándorolnak külföldre, a munkájukkal tisztes megélhetést keresve.

Azt is elmondta a polgármester, tud olyanról, amikor a dolgozó maga kéri, hogy túlórázhasson. Gyimesi Gábor jobbikos képviselő szerint ezzel is csak azt bizonyította, mennyire nem látja a magyar valóságot. Miért is akar valaki túlórázni? Nem azért, mániája a munka, hanem azért, hogy több pénzt vihessen haza, hogy el tudja tartani a családját, mert a napi 8 órás munkáért járó fizetés olyan alacsony, amiből nem lehet megélni.

Végül Páva Zsolt felolvasta azt a levelet, melyben kéri a város cégeinek vezetőit, hogy "a túlmunkát kizárólag a cégeknél működő szakszervezetekkel egyetértve, szükség esetén a kollektív szerződés módosításával, csakis a munkavállalói önkéntességet figyelembe véve alkalmazzák".

És mit nem értek? Azt, hogy ha jó ez a módosítás, amit tavaly decemberben botrányos körülmények között fogadott el az Országgyűlés, akkor miért írt Páva Zsolt levelet a fenti tartalommal a cégvezetőknek?

Mindenesetre 5 igen (Jobbik, MSZP, DK) ellenében 9 nem (Fidesz) szavazattal és 7 tartózkodással (ÖPE, Fidesz) a jobbikos javaslatot elvetették.

Pécs

Kérdőívvel fordult a pécsi polgárok közösségéhez Péterffy Attila független polgármester-jelölt. Az MSZP, a DK és a Momentum által támogatott jelölt, 6 pontban kéri ki a pécsiek véleményét. Elfogyhattak az ötletei?

Az Összefogás Pécsért Egyesület első embere, Kővári János is megszólalt az ellenzék együttműködése kapcsán. Az ÖPE vezetőjét saját portálja „kérdezte” gondolatairól, aki igyekezett erős hangot megütni.

Közös sajtótájékoztató keretében jelentette be a Jobbik, az LMP, az MSZP, a DK és a Momentum, hogy az ősz önkormányzati választások során koordinálni fognak egymással. A pártok képviselői elmondták, hogy minden választókerületben egy ellenzéki jelöltet állítanak a Fidesszel szemben.

A Fidesz egyik helyi internetes újságja ezt a kérdést feszegeti eléggé zavaros, és az erőlködéstől izzadtságszagú propagandacikkében.

Az önkormányzati tegnapi ülésén a költségvetést tárgyalta a testület, melynek vitájában Őri László alpolgármester elmondta, történelmi léptékű fejlesztések történnek a városban.

Devizahitelesek

Május óta több mint 2400 kilakoltatás történt Magyarországon

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar honlapján közölt adatok szerint csak július óta 919 kilakoltatás történt, míg a moratórium májusi lejártát követően összesen 2274 esetben jártak el a hatóságok.

Közben a fideszesek megszavazták több tízezer magyar család kilakoltatását

Most megvolt hozzá a bátorságuk. A beadvány egyik legfontosabb követelése az volt, hogy a végrehajtási eljárások 2019. december 31-ig felfüggesztésre kerüljenek, ezzel elegendő időt biztosítva az Országgyűlésnek arra, hogy a szükséges adósmentő, és hitelválság-kezelő jogszabályokat megalkossa.

Belföld

A Jobbik a hétvégén tartotta évadnyitóját, ahol Sneider Tamás elnök a személyét és családját ért támadásokra, rágalmakra reagálva elmondta, hogy a legerősebb ellenzéki párt nem fog meghátrálni.

Ahogy arról beszámoltunk, egy összellenzéki sajtótájékoztató keretében politikusok arra kérték a MÁV-ot, hogy ne alkalmazza a rabszolgatörvényként elhíresült túlóraszabályozást.

Tizenegy éves negatív rekordot döntött a végzettség híján az iskolakaput maguk mögött hagyó fiatalok aránya Magyarországon.

A diákok jól beolvastak a helyettes államtitkárnak.

Minden diktatórikus rendszer megdöntésének pillanata rendszerint olyan eseményhez köthető, amely önmagában értelmezhetetlen, ha az előző évek, évtizedek folyamatait nem ismeri az ember.

Életmód

Mintegy száz program várja a közönséget június 23-án a Múzeumok éjszakája kiemelt országos helyszínén, Pécsett - hangzott el a rendezvényt beharangozó keddi sajtótájékoztatón a baranyai megyeszékhelyen.

Tizenkét produkcióval - köztük gengszterkomédiával, operettel, illetve a L'art pour l'art Társulat estjével - várja a nagyközönséget június 21. és augusztus 4. között a Pécsi Nyári Színház a baranyai megyeszékhelyen.

Sport

Tiborcz István barátjának és üzlettársának, Paár Attilának West Hungária Bau Kft.-je és a már több stadionberuházást is elnyerő Pharos 95 Sportpályaépítő Kft. építheti fel a Budapest Honvéd új stadionját potom 11,8 milliárd forintért – jelent meg a hirdetmény az uniós közbeszerzési értesítő mai számában.

Bejelentette visszavonulását Gera Zoltán, 97-szeres válogatott labdarúgó. A Ferencváros 39 éves támadója csütörtök este Facebook-oldalán hozta nyilvánosságra döntését. A magyar nemzeti csapatban 97 fellépésén 26-szor volt eredményes.

pecsitukor.hu - Pécs új hírportálja

Kövessen minket a Facebook-on is!

Küldjön nekünk hírt!: ugyelet@pecsitukor.hu

 

 

 

 

Kedves Olvasóink!

Az Alkotmánybíróság döntése szerint az internetes oldalak akkor is felelősek a kommentjeikben elkövetett jogsértésekért, ha azokról nem is tudnak.
Az internetes oldalon közzétett kommentek tartalmáért az oldal akkor is felel, ha üzemeltetőinek nem volt tudomása a jogsértő tartalomról,
vagy a sértett kívánságára azonnal el is távolította, illetve moderálta azokat.

A Pécsitükör szerkesztősége ezt a döntést az alapvető emberi jognak számító szabad véleménynyilvánítás súlyos korlátozásának tartja.

Olvasóinknak a továbbiakban a Pécsitükör Facebook oldalán van lehetőségük a hozzászólásra.