Várjuk minden nap Pécs legújabb hírportálján! Rovatainkban megtalálja a város, az ország, és a nagyvilág híreit!

Valaki érti, hogy mi történik itt?

Folyik az utcán a "rabszolgatörvény" elleni tiltakozás, közben a Jobbik képviselői helyi szinten szorgalmazzák, hogy az önkormányzati cégek ne alkalmazzák az éves 400 túlórát, valamint a 3 évre elhúzódó munkaidőkeretet. Eddig minden Fidesz által vezetett városban lesöpörték a javaslatot, csak Pécsett nem.

Hosszan sorolhatnám azokat a képviselőtestületeket, ahol a fideszes képviselők nem mentek el a rendkívüli ülésre, vagy már a napirendre vételt is leszavazták a Jobbik képviselőinek előterjesztése kapcsán, legutóbb éppen a fővárosban. A javaslat azt tartalmazza, hogy az önkormányzati tulajdonban álló cégek maradjanak a munka törvénykönyvének módosítása előtti állapotban, tehát egy éves munkaidőkeret, és maximum 250, 300 túlóra.

Pécsett azonban nagy meglepetés érte az ellenzéket, amikor minden képviselő, még a fideszesek is megszavazták az előterjesztés napirendre vételét. Az ülés utolsó napirendjeként az előterjesztő Gyimesi Gábor mondta el, milyen hátrányba kerülnek ezzel a munkavállalók, és milyen hatással lehet a családokra, gyermekekre, közvetve az egész társadalomra, ha erőn felül akarják túlóráztatni a munkavállalókat. Páva Zsolt polgármester szerint nincs veszély, hiszen a csak a dolgozó beleegyezésével lehet alkalmazni. Ezzel is bizonyította a fideszes vezető mennyire nem él az egyszerű emberek között, mennyire nincs fogalma arról, milyen kiszolgáltatott helyzetben vannak ma Magyarországon a munkavállalók. Nem véletlen, hogy ennyien vándorolnak külföldre, a munkájukkal tisztes megélhetést keresve.

Azt is elmondta a polgármester, tud olyanról, amikor a dolgozó maga kéri, hogy túlórázhasson. Gyimesi Gábor jobbikos képviselő szerint ezzel is csak azt bizonyította, mennyire nem látja a magyar valóságot. Miért is akar valaki túlórázni? Nem azért, mániája a munka, hanem azért, hogy több pénzt vihessen haza, hogy el tudja tartani a családját, mert a napi 8 órás munkáért járó fizetés olyan alacsony, amiből nem lehet megélni.

Végül Páva Zsolt felolvasta azt a levelet, melyben kéri a város cégeinek vezetőit, hogy "a túlmunkát kizárólag a cégeknél működő szakszervezetekkel egyetértve, szükség esetén a kollektív szerződés módosításával, csakis a munkavállalói önkéntességet figyelembe véve alkalmazzák".

És mit nem értek? Azt, hogy ha jó ez a módosítás, amit tavaly decemberben botrányos körülmények között fogadott el az Országgyűlés, akkor miért írt Páva Zsolt levelet a fenti tartalommal a cégvezetőknek?

Mindenesetre 5 igen (Jobbik, MSZP, DK) ellenében 9 nem (Fidesz) szavazattal és 7 tartózkodással (ÖPE, Fidesz) a jobbikos javaslatot elvetették.

Pécs

Nagy tömeg előtt tartott fórumot tegnap Keresztes Lóránt, Demeter Márta, az LMP társelnökei, Gyöngyösi Márton a Jobbik elnökhelyettese, valamint Puzsér Róbert, amolyan megmondóember.

Folyik az utcán a "rabszolgatörvény" elleni tiltakozás, közben a Jobbik képviselői helyi szinten szorgalmazzák, hogy az önkormányzati cégek ne alkalmazzák az éves 400 túlórát, valamint a 3 évre elhúzódó munkaidőkeretet. Eddig minden Fidesz által vezetett városban lesöpörték a javaslatot, csak Pécsett nem.

Úgy látszik a baloldali pártok nem kérnek Mellár irányításából, saját kezükbe vették a polgármester-jelölt kiválasztását, ami vélhetően az MSZP-P támogatásával mandátumott szerzett, magát konzervatív függetlennek mondó Párbeszéd frakcióban ülő politikusnak nem tetszik.

Folytatjuk címmel tartott sajtótájékoztatót tegnap Gyimesi Gábor, a Jobbik pécsi elnöke, melyen közölte, a Jobbik folytatja az utcai demonstrációkat a demokráciát teljesen eltiporni készülő kormányzattal szemben.

Tóth Bertalan bejelentette, az EP-választásokon az ellenzék közös listát állítson a Fidesszel szemben, mert így jobb eredményt érhetnek el, több képviselőt juttathatnak az Európai Parlamentbe. Ezt természetesen a Jobbik utasította el elsőként. De mi lehet a Javaslat hátterében?

Devizahitelesek

Május óta több mint 2400 kilakoltatás történt Magyarországon

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar honlapján közölt adatok szerint csak július óta 919 kilakoltatás történt, míg a moratórium májusi lejártát követően összesen 2274 esetben jártak el a hatóságok.

Közben a fideszesek megszavazták több tízezer magyar család kilakoltatását

Most megvolt hozzá a bátorságuk. A beadvány egyik legfontosabb követelése az volt, hogy a végrehajtási eljárások 2019. december 31-ig felfüggesztésre kerüljenek, ezzel elegendő időt biztosítva az Országgyűlésnek arra, hogy a szükséges adósmentő, és hitelválság-kezelő jogszabályokat megalkossa.

Belföld

A Jobbik a hétvégén tartotta évadnyitóját, ahol Sneider Tamás elnök a személyét és családját ért támadásokra, rágalmakra reagálva elmondta, hogy a legerősebb ellenzéki párt nem fog meghátrálni.

Ahogy arról beszámoltunk, egy összellenzéki sajtótájékoztató keretében politikusok arra kérték a MÁV-ot, hogy ne alkalmazza a rabszolgatörvényként elhíresült túlóraszabályozást.

Tizenegy éves negatív rekordot döntött a végzettség híján az iskolakaput maguk mögött hagyó fiatalok aránya Magyarországon.

A diákok jól beolvastak a helyettes államtitkárnak.

Minden diktatórikus rendszer megdöntésének pillanata rendszerint olyan eseményhez köthető, amely önmagában értelmezhetetlen, ha az előző évek, évtizedek folyamatait nem ismeri az ember.

Életmód

Mintegy száz program várja a közönséget június 23-án a Múzeumok éjszakája kiemelt országos helyszínén, Pécsett - hangzott el a rendezvényt beharangozó keddi sajtótájékoztatón a baranyai megyeszékhelyen.

Tizenkét produkcióval - köztük gengszterkomédiával, operettel, illetve a L'art pour l'art Társulat estjével - várja a nagyközönséget június 21. és augusztus 4. között a Pécsi Nyári Színház a baranyai megyeszékhelyen.

Sport

Tiborcz István barátjának és üzlettársának, Paár Attilának West Hungária Bau Kft.-je és a már több stadionberuházást is elnyerő Pharos 95 Sportpályaépítő Kft. építheti fel a Budapest Honvéd új stadionját potom 11,8 milliárd forintért – jelent meg a hirdetmény az uniós közbeszerzési értesítő mai számában.

Bejelentette visszavonulását Gera Zoltán, 97-szeres válogatott labdarúgó. A Ferencváros 39 éves támadója csütörtök este Facebook-oldalán hozta nyilvánosságra döntését. A magyar nemzeti csapatban 97 fellépésén 26-szor volt eredményes.

pecsitukor.hu - Pécs új hírportálja

Kövessen minket a Facebook-on is!

Küldjön nekünk hírt!: ugyelet@pecsitukor.hu

 

 

 

 

Kedves Olvasóink!

Az Alkotmánybíróság döntése szerint az internetes oldalak akkor is felelősek a kommentjeikben elkövetett jogsértésekért, ha azokról nem is tudnak.
Az internetes oldalon közzétett kommentek tartalmáért az oldal akkor is felel, ha üzemeltetőinek nem volt tudomása a jogsértő tartalomról,
vagy a sértett kívánságára azonnal el is távolította, illetve moderálta azokat.

A Pécsitükör szerkesztősége ezt a döntést az alapvető emberi jognak számító szabad véleménynyilvánítás súlyos korlátozásának tartja.

Olvasóinknak a továbbiakban a Pécsitükör Facebook oldalán van lehetőségük a hozzászólásra.