Várjuk minden nap Pécs legújabb hírportálján! Rovatainkban megtalálja a város, az ország, és a nagyvilág híreit!

A védettségi igazolványban mégsem lesz feltüntetve, hogy melyik oltást kaptuk

Az érintetteknek márciustól postázzák a koronavírus elleni védettséget igazoló igazolványt, amelyen a korábbi információkkal szemben nem fog szerepelni a kapott vakcina típusa.

Korábbi cikkünkben foglalkoztunk már az oltásigazolás problémájával. Röviden összefoglalva: az igazolás ingyenes mindenki számára, aki megkapta a második adag oltást, illetve azok számára is, akik igazoltan átestek a betegségen és felgyógyultak belőle. Azok számára azonban, akik tünetmentesek voltak és a tudtukon kívül kapták el a vírust, 11 ezer forintos ellenanyag-vizsgálat után válik elérhetővé az igazolás, melynek kiállításai díja 3000 forint. A védőoltás után kapott kártyának nincs érvényességi ideje, igazolt felgyógyulás után 6, ellenanyag-vizsgálatot követően 4 hónap az érvényességi idő. A fizikai okmány mellett a beoltottak számára igazolható lesz a védettség telefonos applikációval is.

Arról még nem született döntés a kormány részéről, hogy az oltási igazolás mellé milyen jogok járjanak. Érdemes lenne azonban valamiféle lelkesítővel előrukkolni, a közel kétmillió oltásra jelentkező ugyanis igencsak elenyésző szám, ha azt nézzük, hogy a lakosság 60 százalékát kéne beoltani az áhított nyájimmunitás eléréséhez. Az egyik ilyen lelkesítő lehetne akár a szabadság visszanyerése, mentesülés a maszkviselés, a kisjárási-korlátozás és egyéb szabályok alól. Ez azonban komoly problémákat is felvet: előállhat olyan helyzet, amelyben az emberek különböző mértékű szabadságjogokkal rendelkeznek. Ilyen ellentétek nem csak oltottak és oltatlanok, de különböző vakcinával oltottak között is felmerültek már, eleinte elméletben, majd a valóságban is: Lengyelországban a beutazók számára nem nyújt mentességet a karantén alól a Szpuntyik V, vagy a Sinopharm vakcina, kizárólag a negatív PCR teszt és az EU-ban is engedélyezett oltás ad erre lehetőséget.

Jogosan sejthetjük, hogy erre reagált a kormány, amikor a 60/2021. (II. 12.) Kormányrendelet módosításában eltörölték a védettségről szóló igazolás tartalmából azt a részt, amelyben a védőoltás típusát jelölték volna meg. Ezáltal szinte biztossá vált, hogy a különböző típusú vakcinával oltottak közt nem lesz majd lehetőség különbségtételre, amennyiben valamiféle (utazási, karantén, maszkhasználat) engedményt kívánnak majd biztosítani az oltottak számára akár uniós, akár hazai szinten. Véleményünk szerint ez a zsarolással is felérő megoldás egyrészről értelmetlenné teheti azt a dilemmát, hogy fogadjuk-e el a korán hozzáférhető kínai és orosz vakcinát, vagy utasítsuk vissza, és várjunk inkább a nyugatira. Másrészt értelmetlenné teheti magát az oltakozást is, hiszen így egy kalap alá kerülnek a nyugati és keleti vakcinával oltottak, mi pedig igencsak meg lennének lepve, ha nyáron szabadon utazgathatnánk majd külföldre, függetlenül attól, hogy az EU által bevizsgált és elfogadott, vagy az OGYÉI által „bevizsgált” és elfogadott vakcinával lettünk beoltva. Ha pedig Szputnyikkal és Sinopharmmal (és az univerzális igazolásnak hála minden mással) csakis a Balatont vehetjük célba, akkor könnyen merülhet fel bennünk, hogy minek vigyük vásárra a bőrünk egy kétes eredetű vakcinával, ha tavaly nyáron mindezt oltatlanul is meg lehetett tenni?

 

 

Pécs

Az önkormányzat friss közleményéből kiderül, hogy a Péterffy Attila által indított jogi átvilágítás két gyanús ügyet is feltárt a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. korábbi gazdálkodásában. A feljelentést követő nyomozásnak már gyanúsítottjai is vannak, a városvezetés célja, hogy megtérüljön a pécsieket ért anyagi kár.

Nagy vihart kavart a pécsi politikai életben, hogy Péterffy Attila kinevezte Nyőgéri Lajost alpolgármesternek. Még a Mindenki Pécsért Egyesület is felháborodott, pedig az ő jelöltjük volt a polgármester és újonnan kinevezett alpolgármestere is.

Folytatva Péterffy Attila és Bognár Szilvia szembenállásának történetét, Mellár szilveszteri interjúját elemezzük, amit a fideszes HírTV-nek adott. Vajon mi lehetett az igazi célja ezzel?

Nemcsak az egészségügyben volt megpróbáltatásokkal teli év 2020, de a helyi politikában is. A városvezető szivárványkoalíció kettészakadni látszik, aminek a legnagyobb nyertese a Fidesz lehet. Ennek okait szeretnénk elemezni egy kicsit, rávilágítani egy-két elfeledett dologra.

Vajon mi lehetett az oka a vendéghiánynak s az elhúzódó licitnek?

Belföld

Az utóbbi időben megjelent közvélemény-kutatási eredményekhez képest a Civitas szerint nem a DK, hanem a Jobbik jelenleg az ellenzék legerősebb pártja.

Habár az uniós támogatás célja a szegényebb régiók felzárkóztatása (Baranya megye kifejezetten ebbe a kategóriába tartozik) a valóság azt mutatja, hogy minél gazdagabb egy település, annál több támogatást kap.

Ander Balázs, a Jobbik alelnöke és országgyűlési képviselője az alábbi sajtóközleményt juttatta el szerkeztőségünkbe, melyet változtatás nélkül közlünk, mert fontosnak tartjuk a pedagógusok és a szabadság melletti kiállást.

Kedd este adott nagyon erős interjút az ATV Egyenes Beszéd című műsorában Jakab Péter, a Jobbik miniszterelnök-jelöltje.

Ahogy Magyarország fejére nőtt a Fidesz és népes holdudvara, úgy hatalmasodik el lassan Baranyán a két fideszes képviselő.

pecsitukor.hu - Pécs új hírportálja

Kövessen minket a Facebook-on is!

Küldjön nekünk hírt!: ugyelet@pecsitukor.hu

 

 

 

 

Kedves Olvasóink!

Az Alkotmánybíróság döntése szerint az internetes oldalak akkor is felelősek a kommentjeikben elkövetett jogsértésekért, ha azokról nem is tudnak.
Az internetes oldalon közzétett kommentek tartalmáért az oldal akkor is felel, ha üzemeltetőinek nem volt tudomása a jogsértő tartalomról,
vagy a sértett kívánságára azonnal el is távolította, illetve moderálta azokat.

A Pécsitükör szerkesztősége ezt a döntést az alapvető emberi jognak számító szabad véleménynyilvánítás súlyos korlátozásának tartja.

Olvasóinknak a továbbiakban a Pécsitükör Facebook oldalán van lehetőségük a hozzászólásra.