Várjuk minden nap Pécs legújabb hírportálján! Rovatainkban megtalálja a város, az ország, és a nagyvilág híreit!

Tegye fel a kezét, akire vonatkozik Novák Katalin legújabb bejelentése

A családokért felelős tárca nélküli miniszter pénteken jelentette be Facebook-oldalán, hogy a diplomás gyed után sem kell majd személyi jövedelemadót fizetniük a 25 év alatti fiataloknak 2022-től. A diplomás gyedet azok igényelhetik, akik felsőoktatásban tanulnak, vagy a felsőoktatási tanulmányaik végétől számított egy éven belül vállalnak gyermeket. Nekik a diplomás gyed után - melynek összege a garantált bérminimum, vagy a minimálbér, illetve annak egy bizonyos hányada - csak nyugdíjjárulékot kell fizetniük, ami 10% - fejtette ki a miniszter.

Jól hangzó kedvezményről van szó, a valóság azonban az, hogy a kedvezményezettek száma maroknyi. Nagyon egyszerűen végiggondolható, hogy egy átlagos magyar diák 18-20 évesen fejezi be gimnáziumi tanulmányait, attól függően, hogy hány évesen kezdte az iskolát, illetve volt-e ráadás előkészítő jellegű, vagy szakmai éve, esetleg szükséges volt-e évet ismételnie. Ezt követően, ha valakit első próbálkozásra felvesznek egyetemre, akkor legjobb esetben 21-23 éves korában végezhet alapfokú tanulmányaival, osztatlan vagy mesterképzés esetén pedig 23-26 évesen. Nagyon könnyen előfordulhat tehát, hogy valaki önhibáján kívül kiesik a támogatottak köréből pusztán azért, mert elvégzett például egy nyelvi előkészítő évet, vagy mert csak másodszorra sikerült felvételt nyernie a kiválasztott egyetemi szakra. Véleményünk szerint ez a támogatás akár hasznos is lehetett volna, így viszont nem jelent többet üres szavaknál és igazságtalan kivételezésnél.

Továbbá erősen valószínűtlennek tűnik, hogy egy frissdiplomás nő gyerekvállalás mellett döntsön, pláne egy egyetemi tanulmányait végző. Ez ugyanis sokkal több egy egyszerű, pillanatnyi döntésnél, bármennyire is próbál erről megfeledkezni kormányunk. Egyetem mellett rengetegen dolgoznak még, hogy fizetni tudják az egekbe szökött albérletárakat, de az alapvető élelemiszereknél is nagymértékű áremelkedés volt tapasztalható az elmúlt években, miközben az egyetemi ösztöndíjak mértéke stagnál, így marad a munka. Frissdiplomásként pedig a legtöbben azt szeretnék, hogy a végzettségükhöz kapcsolódó állást találjanak, gyerekvállalás miatt évekre kiesni a munkaerőpiacról igen nagy veszteség, főleg a kiemelten értékes szakmai tapasztalat megszerzése szempontjából, amiből sokszor kezdő pozíciókhoz is egy évet várnak el a munkáltatók.

A KSH 2019-es felmérése szerint a magyar fiatalok átlagosan 27 évesen költöznek el otthonról. A lista dobogósai Svédország, Luxemburg és Dánia, a sor végén Szlovákia, Bulgária és Horvátország áll. Irreálisan magas ingatlanárak és méltatlanul alacsony minimálbér mellett mindez persze nem meglepő, ahogy az sem, hogy a diploma után álló fiataloknak nem első dolga a gyerekvállalás. Lehet tehát nyakatekert feltételekhez kötött támogatásokat lebegtetni, ha a valóság eközben a közoktatás hanyatlásáról, az egészségügy lezüllesztéséről, különböző társadalmi csoportok egymás ellen hangolásáról és folyamatos ellenséggyártásról meg háborús retorikáról szól. Háborúban ugyanis senki nem fog gyermeket vállalni, de ilyen fiatalon a mai világban még békeidőben is életszerűtlen.

Pécs

Az önkormányzat friss közleményéből kiderül, hogy a Péterffy Attila által indított jogi átvilágítás két gyanús ügyet is feltárt a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. korábbi gazdálkodásában. A feljelentést követő nyomozásnak már gyanúsítottjai is vannak, a városvezetés célja, hogy megtérüljön a pécsieket ért anyagi kár.

Nagy vihart kavart a pécsi politikai életben, hogy Péterffy Attila kinevezte Nyőgéri Lajost alpolgármesternek. Még a Mindenki Pécsért Egyesület is felháborodott, pedig az ő jelöltjük volt a polgármester és újonnan kinevezett alpolgármestere is.

Folytatva Péterffy Attila és Bognár Szilvia szembenállásának történetét, Mellár szilveszteri interjúját elemezzük, amit a fideszes HírTV-nek adott. Vajon mi lehetett az igazi célja ezzel?

Nemcsak az egészségügyben volt megpróbáltatásokkal teli év 2020, de a helyi politikában is. A városvezető szivárványkoalíció kettészakadni látszik, aminek a legnagyobb nyertese a Fidesz lehet. Ennek okait szeretnénk elemezni egy kicsit, rávilágítani egy-két elfeledett dologra.

Vajon mi lehetett az oka a vendéghiánynak s az elhúzódó licitnek?

Belföld

Az utóbbi időben megjelent közvélemény-kutatási eredményekhez képest a Civitas szerint nem a DK, hanem a Jobbik jelenleg az ellenzék legerősebb pártja.

Habár az uniós támogatás célja a szegényebb régiók felzárkóztatása (Baranya megye kifejezetten ebbe a kategóriába tartozik) a valóság azt mutatja, hogy minél gazdagabb egy település, annál több támogatást kap.

Ander Balázs, a Jobbik alelnöke és országgyűlési képviselője az alábbi sajtóközleményt juttatta el szerkeztőségünkbe, melyet változtatás nélkül közlünk, mert fontosnak tartjuk a pedagógusok és a szabadság melletti kiállást.

Kedd este adott nagyon erős interjút az ATV Egyenes Beszéd című műsorában Jakab Péter, a Jobbik miniszterelnök-jelöltje.

Ahogy Magyarország fejére nőtt a Fidesz és népes holdudvara, úgy hatalmasodik el lassan Baranyán a két fideszes képviselő.

pecsitukor.hu - Pécs új hírportálja

Kövessen minket a Facebook-on is!

Küldjön nekünk hírt!: ugyelet@pecsitukor.hu

 

 

 

 

Kedves Olvasóink!

Az Alkotmánybíróság döntése szerint az internetes oldalak akkor is felelősek a kommentjeikben elkövetett jogsértésekért, ha azokról nem is tudnak.
Az internetes oldalon közzétett kommentek tartalmáért az oldal akkor is felel, ha üzemeltetőinek nem volt tudomása a jogsértő tartalomról,
vagy a sértett kívánságára azonnal el is távolította, illetve moderálta azokat.

A Pécsitükör szerkesztősége ezt a döntést az alapvető emberi jognak számító szabad véleménynyilvánítás súlyos korlátozásának tartja.

Olvasóinknak a továbbiakban a Pécsitükör Facebook oldalán van lehetőségük a hozzászólásra.