Várjuk minden nap Pécs legújabb hírportálján! Rovatainkban megtalálja a város, az ország, és a nagyvilág híreit!

Öt éves fennállását ünnepli 2015-ben a pécsi Boja zenekar

A pécsi székhelyű zenekar magyar népdalokat dolgoz fel egyedi hangvételben. Nevük jelentése: törődés, gazdagság. Világzenei produkciójuk az elmúlt években több fesztiválra eljutott. Első kislemezük 2011-ben, első nagylemezük 2012-ben jelent meg saját gondozásban ZeneBoja címmel. A 2011-es Budapest Fringe Fesztivál különdíjasa lettek világzene kategóriában, 2012-ben beválogatták a Talentometer elődöntőjébe. Terveik szerint a 2015-ös évben meglepik közönségüket. Ezekről s kérdeztük Büki Richárd – gitáros-zenekarvezetőt

- Kik az alapítók, mikor, milyen apropóból alakultatok?

 - Zenekarunkat 2010 augusztusának elején alapítottuk. Az akkoriban Sound-World Music néven működő együttesben több zenész megfordult. Az alap trióban Stangl-Bokor Viktória dobolt, Károly Zoltán nagybőgőzött és jómagam gitároztam. A magyar népdalok felé fordult az együttes, valószínűleg azért, mert olyan világzenei produkciók születtek környezetünkben, amelyek inspirálták a tagokat. Aztán született egy elhatározás: ha a magyar népzenéből akarunk meríteni, akkor keressünk a műfajban szakértő muzsikusokat. Így került a zenekarba a több műfajban kiemelkedő hegedűs Balázs Gergely, aki a komoly és népzene mellett, különleges Looper-muzsikus. Kevesen tudják, hogy a 2011-es Looper világbajnokságon 3. helyezést szerzett Los Angelesben. Kellett a csapatba egy népi énekes, akit Martos Csongor személyében találtunk meg. Már az első próbán tudtuk, hogy koncepcióváltásra kerül sor. Az új zenekar a Boja nevet kapta.

- Milyen eredetű a szó és mit jelent?
 
- Rengeteget gondolkodtunk az együttes nevén. Különféle listákkal jártunk a próbára, különféle név ötletekkel. Károly Zoli cetlijén szerepelt a Boja, ami hun nyelven törődést és gazdagságot jelent. Tetszett a zenekarnak, mert lehetett vele sokat viccelődni: CirBoja, meg BorBoja, de alapjelentése mégis közel állt hozzánk. Aztán az első lemezünk a ZeneBoja címet kapta, és miután Zoli kiszállt a zenekarból utána jöttünk rá, hogy milyen jó nevet hagyott ránk. Egy csomó nyelven értelmes szó a boja, és mindegyik jelentéssel tud azonosulni a zenekar: őrült (katalán, gall); színek (délszláv nyelveken); bilincs (svédül); harc (szlovákul). Jawa szigetén van egy falu, amit Bojának hívnak, ott például „ingyenes” a szó jelentése.

- Mit jelent az egyedi hangvétel?

- Csongor és Gergő megfogalmazta az egyik próbán: hogy bármit-bárhogyan nem lehet, nem szabad megtenni a magyar népzenével. Jelenleg a magyar népdalokból építkező világzenét játszó zenekarok két úton járnak. Vannak, akik a népzene dallam, ritmus és harmónia világának az egészét modern hangszerelésben szólaltatják meg. Mások kizárólag a népi dallamokat használják fel, és új zenei kereteket építenek. A Boja valahogy a kettő között áll. Zenekarunk népzenészei ügyelnek arra, hogy a népdal lelkét megóvják, a dallamok belső ritmikája érintetlen marad. Az eredeti harmonizációból indulunk ki, de azt jóval szabadabban kezeli az alaptrió, ugyanúgy, mint egy jazz, vagy rock zenekarban. Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a dalok eredeti hangnemükben, eredeti díszítéseikkel szólaljanak meg. Fontos szempont, hogy a különféle tájegységek jellemzői ne keveredjenek egy dalban. A hangszerelésnél elvünk, hogy ne kerüljenek olyan groove-okba a dalok, amelyek sértik az eredeti zenei anyagot. Ezek az elvek olyan erősek a Bojában, mint az összhangzattan szabályai.

- Világzenei produkciótok az elmúlt években több fesztiválra eljutott, milyen volt a fogadtatás, melyik volt a legemlékezetesebb?
 
- Kisebb csodaként éljük meg, hogy minden évben eljutunk különféle fesztiválokra, ahol megmutathatjuk magunkat. Minden zenekarnak megvan a közönsége, úgy látom, hogy mi apró lépésekkel találjuk meg az embereket. Sok esetben olyan idősávokban került az elmúlt években a Boja a fesztiválok programjába, ami garantálta azt, hogy kevesen lesznek a koncertünkön. Természetes folyamatnak tekintjük, hogy az ismert, jó nevű zenekarok játszanak fő műsoridőben, és azt gondolom, hogy ez így van rendjén. Szerencsére többször előfordult velünk mégis, hogy sok ember előtt, jó koncertet tudtunk játszani. Jól sikerült fellépésünk volt a 2012-es szolnoki Örökség Fesztiválon, amelynek következményeként többször felléptünk Jász-Nagykun Szolnok Megyében. Ennek köszönhetjük a 2013-as czeremchai folk fesztiválra való kijutásunkat, ahol megtapasztaltuk a nagy színpad-nagytechnika- tv felvétel- tömeg élményét. Amikor elmegy játszani a Boja egy-egy fesztiválra, megküzd a közönségért, mert az együttes nem ismert. Szerencsések vagyunk, mert ez sokszor sikerült az elmúlt években, például a SióFolk fesztiválon, 2013-ban, vagy ugyanabban az évben Kapolcson a Palya-udvarban, ahová egy pályázat útján jutottunk el. Emlékezetes számunkra a 2014-ből a Mesterségek Ünnepe, az esztergomi Ízek, Korok Hangulatok Fesztivál is, mert a közönség és a zenekar egymásra találását élhettük meg.

- Az együttese első kislemeze 2011-ben, első nagylemeze 2012-ben jelent meg saját gondozásban ZeneBoja címmel. Milyen volt a fogadtatása, forgatták-e rádiók?
 
- Első kislemezünk megjelenése után még lefutottuk a különféle köröket a rádióknál. Zenekarunk nem játszik kimondottan slágerzenét. Az adott zenei szerkesztők döntik el, hogy játszák-e egyes zenekarok dalait, vagy sem. Csinálnak belőle slágert, vagy sem. Ezzel szerintem semmi baj. Nyilvánvaló, hogy vannak olyan bandák, amelyek felvételei azonnal a médiába kerülnek. Ezért a pozícióért ők nagyon keményen megdolgoztak, illetve szeretem azt gondolni, hogy megdolgoztak érte. Többnyire mögöttük több tízezres rajongótábor áll. Ebben az értelemben a Boja még nem tart ott, nem dolgoztunk még meg azért, hogy a rádiók játsszák dalainkat.  A nagylemezzel meg sem próbáltuk bejárni ezt az utat, mert nem gondolkodtunk rádió kompatibilis üzemmódban. Hangfelvételeink, YouTube klipjeink jelenleg még mindig promóciós célzattal készülnek, hogy minél több emberhez eljusson a zenénk, gondolkodásunk. Úgy látom, hogy „csak” pénz, és zenekari akarat, és idő kérdése, hogy mikor csinál a Boja olyan dalt és klipet, amely előtt megnyílhat az út a média felé.
 
- A Boja a 2011-es Budapest Fringe Fesztivál különdíjasa világzene kategóriában, 2012-ben beválogatták a Talentometer elődöntőjébe. Mit jelentett a különdíj, lesz-e folytatása, elismerés, koncertmeghívások?

- Azt gondolom, minden zenekar életében fontosak a díjak, elismerések. Mérföldkőként tekinthet rá vissza az ember. Számunkra a 2011-es Fringe különdíja egy olyan szakmai elismerést jelentett, amely azt üzente: Jól van, ügyesek vagytok, csináljátok tovább! Akkor indult a banda, és a budapesti fellépésünk a Fringe-n, gyakorlatilag az első olyan alkalom volt, amikor öten együtt voltunk a színpadon. El tudott indulni a Boja, mert fesztiválfelkérések is jártak a díjhoz. A koncertezés megteremtette a nagylemez lehetőségét, majd következett a Talentometer. Utóbbi megmérettetésnek fontosságát adja, hogy az A38-on szakmai közönség előtt játszhattunk. Remek technika, színpadfény állt a rendelkezésünkre. Talán ekkor játszott először olyan körülmények között a zenekar, amelyben mindig is szeretett volna. Szerintem ezek a díjak döntően befolyásolták a Boja elindulását.
 
- Terveitek szerint a 2015-ös évben meglepitek közönségüket, egyedi programok, projektek megvalósításán dolgoztok…

- Gyorsan elszaladt ez az öt év az együttes életében. Tapasztalataink szerint a közép-korosztály érdeklődik leginkább a zenekar iránt. Nekik családjuk, gyerekeik vannak, aktív dolgozók. Számukra szeretnénk megfelelő kikapcsolódást nyújtani. Terveink szerint egy 3 napos kis nyári táborban, koncerteket, strandolási, kirándulási lehetőségeket tudunk majd biztosítani azoknak a családoknak, akik szeretnének pár napot eltölteni a zenekarral. Ebbe a programba sok meglepetés belefér. Szeretnénk ebben az évben tematikus kislemezeket rögzíteni. Ősszel, egy öt éves jubileumi koncertet biztosan rendezünk Pécsett.

Honlap: cult-fusion.hu
A nagylemez meghallgatható: www.reverbnation.com/bojazenekar
Youtube csatornánk: Boja
Koncert video: Adott Isten szekeret
Email.: zeneboja@gmail.com
Tel.: 06/30-40-33-967
 

Pécs

Sokáig úgy gondolta, hogy nincs keresnivalója a politika világában, mert inkább a szakmai munkára kíván koncentrálni. Az elmúlt tíz év döbbentette rá, hogy ahhoz, hogy szakmai munkát végezhessen minden elhivatott, tehetséges ember és majdan gyermekei is, csatasorba kell állnia.

Csaba tüke pécsi, apai ágon már az 1890-es évektől pécsi illetőségű családból származik. Nagyapja a Pécsi Dalárda oszlopos tagja volt, 1948-ig bolttulajdonos. A Fürj családra mindig számíthatott Pécs és az itt élők.

Százezer forintot ad a pécsi polgármesterjelölt

Pécsett is bevetették a kormánypártoknak legalábbis kedves "közvélemény-kutató" céget, az Amygdala Intézetet (amely a Szinapszis Piackutató és Tanácsadó Kft-hez tartozik), és ahogy szokták, most is messzire vetették a sulykot.

Dr. Schmuck Roland 2010 és 2014 között Pécs önkormányzati képviselője volt. Bizottsági tagként részt vett a Városfejlesztési és Kommunális Bizottság, valamint a Népjóléti és Sport Bizottság munkájában.

Ő is egyike azoknak, akik a Mindenki Pécsért Egyesület képviselőjelöltjeként összefogják a pécsi polgárokat, ellenzéki pártokat és civil szervezeteket. Azokat, akik megelégelték, hogy a város immáron tizedik esztendeje folyamatos válságban van, adósságot adósságra halmoz.

Devizahitelesek

Május óta több mint 2400 kilakoltatás történt Magyarországon

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar honlapján közölt adatok szerint csak július óta 919 kilakoltatás történt, míg a moratórium májusi lejártát követően összesen 2274 esetben jártak el a hatóságok.

Közben a fideszesek megszavazták több tízezer magyar család kilakoltatását

Most megvolt hozzá a bátorságuk. A beadvány egyik legfontosabb követelése az volt, hogy a végrehajtási eljárások 2019. december 31-ig felfüggesztésre kerüljenek, ezzel elegendő időt biztosítva az Országgyűlésnek arra, hogy a szükséges adósmentő, és hitelválság-kezelő jogszabályokat megalkossa.

Belföld

Bizonyára jól emlékeznek még a 2017-18-as plakátháborúra. Szinte nem lehetett találni az országban olyan jobbikos óriásplakátot, amit ne firkáltak volna össze, hogy hogy nem, Záhonytól Nagykanizsáig - gyakorlatilag ugyanazzal a szöveggel. Nem is sokáig maradt titokban a dolog, kiderült, hogy központi utasítás alapján rongálják az ellenzéki párt kampányanyagait.

A jobbikos feljelentések nyomán végül a rendőrségnek is állást kellett foglalnia. Így derült ki, hogy a kampányanyagok összefirkálása belefér a véleménynyilvánítás szabadságába.

A Jobbik a hétvégén tartotta évadnyitóját, ahol Sneider Tamás elnök a személyét és családját ért támadásokra, rágalmakra reagálva elmondta, hogy a legerősebb ellenzéki párt nem fog meghátrálni.

Ahogy arról beszámoltunk, egy összellenzéki sajtótájékoztató keretében politikusok arra kérték a MÁV-ot, hogy ne alkalmazza a rabszolgatörvényként elhíresült túlóraszabályozást.

Tizenegy éves negatív rekordot döntött a végzettség híján az iskolakaput maguk mögött hagyó fiatalok aránya Magyarországon.

A diákok jól beolvastak a helyettes államtitkárnak.

Életmód

Mintegy száz program várja a közönséget június 23-án a Múzeumok éjszakája kiemelt országos helyszínén, Pécsett - hangzott el a rendezvényt beharangozó keddi sajtótájékoztatón a baranyai megyeszékhelyen.

Tizenkét produkcióval - köztük gengszterkomédiával, operettel, illetve a L'art pour l'art Társulat estjével - várja a nagyközönséget június 21. és augusztus 4. között a Pécsi Nyári Színház a baranyai megyeszékhelyen.

Sport

Tiborcz István barátjának és üzlettársának, Paár Attilának West Hungária Bau Kft.-je és a már több stadionberuházást is elnyerő Pharos 95 Sportpályaépítő Kft. építheti fel a Budapest Honvéd új stadionját potom 11,8 milliárd forintért – jelent meg a hirdetmény az uniós közbeszerzési értesítő mai számában.

Bejelentette visszavonulását Gera Zoltán, 97-szeres válogatott labdarúgó. A Ferencváros 39 éves támadója csütörtök este Facebook-oldalán hozta nyilvánosságra döntését. A magyar nemzeti csapatban 97 fellépésén 26-szor volt eredményes.

pecsitukor.hu - Pécs új hírportálja

Kövessen minket a Facebook-on is!

Küldjön nekünk hírt!: ugyelet@pecsitukor.hu

 

 

 

 

Kedves Olvasóink!

Az Alkotmánybíróság döntése szerint az internetes oldalak akkor is felelősek a kommentjeikben elkövetett jogsértésekért, ha azokról nem is tudnak.
Az internetes oldalon közzétett kommentek tartalmáért az oldal akkor is felel, ha üzemeltetőinek nem volt tudomása a jogsértő tartalomról,
vagy a sértett kívánságára azonnal el is távolította, illetve moderálta azokat.

A Pécsitükör szerkesztősége ezt a döntést az alapvető emberi jognak számító szabad véleménynyilvánítás súlyos korlátozásának tartja.

Olvasóinknak a továbbiakban a Pécsitükör Facebook oldalán van lehetőségük a hozzászólásra.