Várjuk minden nap Pécs legújabb hírportálján! Rovatainkban megtalálja a város, az ország, és a nagyvilág híreit!

A szakszervezetek szerint is kellemetlenkedik a Momentum

Kedden három nagy szakszervezeti konglomerátum, valamint a PDSZ eljuttatta a kormányfőnek az érdekvédők 4 pontos követelését, amely a rabszolgatörvény eltörlése mellett a tisztességes bérezést, a rugalmas nyugdíjkasszát, valamint a sztrájktörvény felülírását is megnevezi.

Földiák András, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) elnöke az Alfahírnek arról beszélt, hogy a rabszolgatörvény mellett fontosnak tartották, hogy a munkavállalókat érintő további problémákat is megnevezzenek a követeléseik között, reménykedve abban, hogy valóban lesznek ezekről érdemi tárgyalások a kormányzattal. A SZEF elnöke hangsúlyozta, a kedden leadott 4 pontban például így sem szerepelnek a nagyon súlyos ágazati problémá. Példaként felhozta, a kormányzati igazgatásról szóló törvényt, amely szerinte embertelen, a rabszolgatörvénynél is rosszabb körülményeket teremtett a minisztériumokban és a háttérintézményekben dolgozó munkavállalók számára.

A pártokkal kapcsolatban elmondta, igyekeznek nagyon óvatosan bánni velük, minden a munkavállalók érdekében álló konkrét ügy, így a rabszolgatörvény eltörlésének támogatását elfogadják, de a SZEF-nek nincs semmilyen pártpolitikai célja.

„Semmilyen pártot nem támogatunk, nem bántunk, igyekszünk a pártpolitikai ügyektől távolságot tartani. Ha a Fidesz támogatna minket ebben a küzdelemben, azt is elfogadnánk” - fogalmazott.

Igaz, ez a távolságtartás nem mindig sikerül. Felidézte, hogy a pécsi rabszolgatörvény elleni tüntetés végül egy DK-MSZP-Momentum önkormányzati választási kampányrendezvényé változott.

„Ez nagyon-nagyon kellemetlen volt, nem értettünk ezzel egyet, ezzel megszegték a megállapodást” - szögezte le a szakszervezeti vezető, ugyanis előzetesen minden egyes demonstráció előtt kikötik, az nem szolgálhat egyetlen pártpolitikai célt sem.

Beszélgettünk a következő napok forgatókönyvéről is. Orbán Viktornak keddtől számított 5 napon belül ki kell jelölnie egy tárgyalópartnert, aki valószínűleg Varga Mihály lesz. Ha ez nem történik meg, és a miniszterelnök érdemben semmit sem reagál, akkor a hatodik napon már jöhetne is a sztrájk. Azonban Földiák András szerint erre a gyakorlatban nincs esély, egy országos sztrájk előkészítése legalább egy hónapot vesz igénybe. Az útlezárások már január 18-án, pénteken megkezdődnek, valószínűleg a fővárosban is lehet ezekre számítani, január 19-én pedig jöhetnek a vidéki demonstrációk. A SZEF abban bízik, hogy nem csak a megyeszékhelyeken, hanem legalább 40-50 településen lesznek megmozdulások.

Nagyon valószínű, hogy az országos demonstrációt követő hét elején pedig bejelentik a sztrájkbizottság megalakulását, és az országos sztrájk dátumát is – magyarázta.

Földiák András egyébként nem tartja esélytelennek, de azért meglepné, ha a kormány kitörölné a munkatörvénykönyvéből a 400 óra túlmunkát, de azért bízik egy kompromisszumos megoldásban.

forrás: alfahir.hu

Pécs

Kérdőívvel fordult a pécsi polgárok közösségéhez Péterffy Attila független polgármester-jelölt. Az MSZP, a DK és a Momentum által támogatott jelölt, 6 pontban kéri ki a pécsiek véleményét. Elfogyhattak az ötletei?

Az Összefogás Pécsért Egyesület első embere, Kővári János is megszólalt az ellenzék együttműködése kapcsán. Az ÖPE vezetőjét saját portálja „kérdezte” gondolatairól, aki igyekezett erős hangot megütni.

Közös sajtótájékoztató keretében jelentette be a Jobbik, az LMP, az MSZP, a DK és a Momentum, hogy az ősz önkormányzati választások során koordinálni fognak egymással. A pártok képviselői elmondták, hogy minden választókerületben egy ellenzéki jelöltet állítanak a Fidesszel szemben.

A Fidesz egyik helyi internetes újságja ezt a kérdést feszegeti eléggé zavaros, és az erőlködéstől izzadtságszagú propagandacikkében.

Az önkormányzati tegnapi ülésén a költségvetést tárgyalta a testület, melynek vitájában Őri László alpolgármester elmondta, történelmi léptékű fejlesztések történnek a városban.

Devizahitelesek

Május óta több mint 2400 kilakoltatás történt Magyarországon

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar honlapján közölt adatok szerint csak július óta 919 kilakoltatás történt, míg a moratórium májusi lejártát követően összesen 2274 esetben jártak el a hatóságok.

Közben a fideszesek megszavazták több tízezer magyar család kilakoltatását

Most megvolt hozzá a bátorságuk. A beadvány egyik legfontosabb követelése az volt, hogy a végrehajtási eljárások 2019. december 31-ig felfüggesztésre kerüljenek, ezzel elegendő időt biztosítva az Országgyűlésnek arra, hogy a szükséges adósmentő, és hitelválság-kezelő jogszabályokat megalkossa.

Belföld

A Jobbik a hétvégén tartotta évadnyitóját, ahol Sneider Tamás elnök a személyét és családját ért támadásokra, rágalmakra reagálva elmondta, hogy a legerősebb ellenzéki párt nem fog meghátrálni.

Ahogy arról beszámoltunk, egy összellenzéki sajtótájékoztató keretében politikusok arra kérték a MÁV-ot, hogy ne alkalmazza a rabszolgatörvényként elhíresült túlóraszabályozást.

Tizenegy éves negatív rekordot döntött a végzettség híján az iskolakaput maguk mögött hagyó fiatalok aránya Magyarországon.

A diákok jól beolvastak a helyettes államtitkárnak.

Minden diktatórikus rendszer megdöntésének pillanata rendszerint olyan eseményhez köthető, amely önmagában értelmezhetetlen, ha az előző évek, évtizedek folyamatait nem ismeri az ember.

Életmód

Mintegy száz program várja a közönséget június 23-án a Múzeumok éjszakája kiemelt országos helyszínén, Pécsett - hangzott el a rendezvényt beharangozó keddi sajtótájékoztatón a baranyai megyeszékhelyen.

Tizenkét produkcióval - köztük gengszterkomédiával, operettel, illetve a L'art pour l'art Társulat estjével - várja a nagyközönséget június 21. és augusztus 4. között a Pécsi Nyári Színház a baranyai megyeszékhelyen.

Sport

Tiborcz István barátjának és üzlettársának, Paár Attilának West Hungária Bau Kft.-je és a már több stadionberuházást is elnyerő Pharos 95 Sportpályaépítő Kft. építheti fel a Budapest Honvéd új stadionját potom 11,8 milliárd forintért – jelent meg a hirdetmény az uniós közbeszerzési értesítő mai számában.

Bejelentette visszavonulását Gera Zoltán, 97-szeres válogatott labdarúgó. A Ferencváros 39 éves támadója csütörtök este Facebook-oldalán hozta nyilvánosságra döntését. A magyar nemzeti csapatban 97 fellépésén 26-szor volt eredményes.

pecsitukor.hu - Pécs új hírportálja

Kövessen minket a Facebook-on is!

Küldjön nekünk hírt!: ugyelet@pecsitukor.hu

 

 

 

 

Kedves Olvasóink!

Az Alkotmánybíróság döntése szerint az internetes oldalak akkor is felelősek a kommentjeikben elkövetett jogsértésekért, ha azokról nem is tudnak.
Az internetes oldalon közzétett kommentek tartalmáért az oldal akkor is felel, ha üzemeltetőinek nem volt tudomása a jogsértő tartalomról,
vagy a sértett kívánságára azonnal el is távolította, illetve moderálta azokat.

A Pécsitükör szerkesztősége ezt a döntést az alapvető emberi jognak számító szabad véleménynyilvánítás súlyos korlátozásának tartja.

Olvasóinknak a továbbiakban a Pécsitükör Facebook oldalán van lehetőségük a hozzászólásra.