Várjuk minden nap Pécs legújabb hírportálján! Rovatainkban megtalálja a város, az ország, és a nagyvilág híreit!

A szakszervezetek szerint is kellemetlenkedik a Momentum

Kedden három nagy szakszervezeti konglomerátum, valamint a PDSZ eljuttatta a kormányfőnek az érdekvédők 4 pontos követelését, amely a rabszolgatörvény eltörlése mellett a tisztességes bérezést, a rugalmas nyugdíjkasszát, valamint a sztrájktörvény felülírását is megnevezi.

Földiák András, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) elnöke az Alfahírnek arról beszélt, hogy a rabszolgatörvény mellett fontosnak tartották, hogy a munkavállalókat érintő további problémákat is megnevezzenek a követeléseik között, reménykedve abban, hogy valóban lesznek ezekről érdemi tárgyalások a kormányzattal. A SZEF elnöke hangsúlyozta, a kedden leadott 4 pontban például így sem szerepelnek a nagyon súlyos ágazati problémá. Példaként felhozta, a kormányzati igazgatásról szóló törvényt, amely szerinte embertelen, a rabszolgatörvénynél is rosszabb körülményeket teremtett a minisztériumokban és a háttérintézményekben dolgozó munkavállalók számára.

A pártokkal kapcsolatban elmondta, igyekeznek nagyon óvatosan bánni velük, minden a munkavállalók érdekében álló konkrét ügy, így a rabszolgatörvény eltörlésének támogatását elfogadják, de a SZEF-nek nincs semmilyen pártpolitikai célja.

„Semmilyen pártot nem támogatunk, nem bántunk, igyekszünk a pártpolitikai ügyektől távolságot tartani. Ha a Fidesz támogatna minket ebben a küzdelemben, azt is elfogadnánk” - fogalmazott.

Igaz, ez a távolságtartás nem mindig sikerül. Felidézte, hogy a pécsi rabszolgatörvény elleni tüntetés végül egy DK-MSZP-Momentum önkormányzati választási kampányrendezvényé változott.

„Ez nagyon-nagyon kellemetlen volt, nem értettünk ezzel egyet, ezzel megszegték a megállapodást” - szögezte le a szakszervezeti vezető, ugyanis előzetesen minden egyes demonstráció előtt kikötik, az nem szolgálhat egyetlen pártpolitikai célt sem.

Beszélgettünk a következő napok forgatókönyvéről is. Orbán Viktornak keddtől számított 5 napon belül ki kell jelölnie egy tárgyalópartnert, aki valószínűleg Varga Mihály lesz. Ha ez nem történik meg, és a miniszterelnök érdemben semmit sem reagál, akkor a hatodik napon már jöhetne is a sztrájk. Azonban Földiák András szerint erre a gyakorlatban nincs esély, egy országos sztrájk előkészítése legalább egy hónapot vesz igénybe. Az útlezárások már január 18-án, pénteken megkezdődnek, valószínűleg a fővárosban is lehet ezekre számítani, január 19-én pedig jöhetnek a vidéki demonstrációk. A SZEF abban bízik, hogy nem csak a megyeszékhelyeken, hanem legalább 40-50 településen lesznek megmozdulások.

Nagyon valószínű, hogy az országos demonstrációt követő hét elején pedig bejelentik a sztrájkbizottság megalakulását, és az országos sztrájk dátumát is – magyarázta.

Földiák András egyébként nem tartja esélytelennek, de azért meglepné, ha a kormány kitörölné a munkatörvénykönyvéből a 400 óra túlmunkát, de azért bízik egy kompromisszumos megoldásban.

forrás: alfahir.hu

Pécs

Nagy tömeg előtt tartott fórumot tegnap Keresztes Lóránt, Demeter Márta, az LMP társelnökei, Gyöngyösi Márton a Jobbik elnökhelyettese, valamint Puzsér Róbert, amolyan megmondóember.

Folyik az utcán a "rabszolgatörvény" elleni tiltakozás, közben a Jobbik képviselői helyi szinten szorgalmazzák, hogy az önkormányzati cégek ne alkalmazzák az éves 400 túlórát, valamint a 3 évre elhúzódó munkaidőkeretet. Eddig minden Fidesz által vezetett városban lesöpörték a javaslatot, csak Pécsett nem.

Úgy látszik a baloldali pártok nem kérnek Mellár irányításából, saját kezükbe vették a polgármester-jelölt kiválasztását, ami vélhetően az MSZP-P támogatásával mandátumott szerzett, magát konzervatív függetlennek mondó Párbeszéd frakcióban ülő politikusnak nem tetszik.

Folytatjuk címmel tartott sajtótájékoztatót tegnap Gyimesi Gábor, a Jobbik pécsi elnöke, melyen közölte, a Jobbik folytatja az utcai demonstrációkat a demokráciát teljesen eltiporni készülő kormányzattal szemben.

Tóth Bertalan bejelentette, az EP-választásokon az ellenzék közös listát állítson a Fidesszel szemben, mert így jobb eredményt érhetnek el, több képviselőt juttathatnak az Európai Parlamentbe. Ezt természetesen a Jobbik utasította el elsőként. De mi lehet a Javaslat hátterében?

Devizahitelesek

Május óta több mint 2400 kilakoltatás történt Magyarországon

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar honlapján közölt adatok szerint csak július óta 919 kilakoltatás történt, míg a moratórium májusi lejártát követően összesen 2274 esetben jártak el a hatóságok.

Közben a fideszesek megszavazták több tízezer magyar család kilakoltatását

Most megvolt hozzá a bátorságuk. A beadvány egyik legfontosabb követelése az volt, hogy a végrehajtási eljárások 2019. december 31-ig felfüggesztésre kerüljenek, ezzel elegendő időt biztosítva az Országgyűlésnek arra, hogy a szükséges adósmentő, és hitelválság-kezelő jogszabályokat megalkossa.

Belföld

A Jobbik a hétvégén tartotta évadnyitóját, ahol Sneider Tamás elnök a személyét és családját ért támadásokra, rágalmakra reagálva elmondta, hogy a legerősebb ellenzéki párt nem fog meghátrálni.

Ahogy arról beszámoltunk, egy összellenzéki sajtótájékoztató keretében politikusok arra kérték a MÁV-ot, hogy ne alkalmazza a rabszolgatörvényként elhíresült túlóraszabályozást.

Tizenegy éves negatív rekordot döntött a végzettség híján az iskolakaput maguk mögött hagyó fiatalok aránya Magyarországon.

A diákok jól beolvastak a helyettes államtitkárnak.

Minden diktatórikus rendszer megdöntésének pillanata rendszerint olyan eseményhez köthető, amely önmagában értelmezhetetlen, ha az előző évek, évtizedek folyamatait nem ismeri az ember.

Életmód

Mintegy száz program várja a közönséget június 23-án a Múzeumok éjszakája kiemelt országos helyszínén, Pécsett - hangzott el a rendezvényt beharangozó keddi sajtótájékoztatón a baranyai megyeszékhelyen.

Tizenkét produkcióval - köztük gengszterkomédiával, operettel, illetve a L'art pour l'art Társulat estjével - várja a nagyközönséget június 21. és augusztus 4. között a Pécsi Nyári Színház a baranyai megyeszékhelyen.

Sport

Tiborcz István barátjának és üzlettársának, Paár Attilának West Hungária Bau Kft.-je és a már több stadionberuházást is elnyerő Pharos 95 Sportpályaépítő Kft. építheti fel a Budapest Honvéd új stadionját potom 11,8 milliárd forintért – jelent meg a hirdetmény az uniós közbeszerzési értesítő mai számában.

Bejelentette visszavonulását Gera Zoltán, 97-szeres válogatott labdarúgó. A Ferencváros 39 éves támadója csütörtök este Facebook-oldalán hozta nyilvánosságra döntését. A magyar nemzeti csapatban 97 fellépésén 26-szor volt eredményes.

pecsitukor.hu - Pécs új hírportálja

Kövessen minket a Facebook-on is!

Küldjön nekünk hírt!: ugyelet@pecsitukor.hu

 

 

 

 

Kedves Olvasóink!

Az Alkotmánybíróság döntése szerint az internetes oldalak akkor is felelősek a kommentjeikben elkövetett jogsértésekért, ha azokról nem is tudnak.
Az internetes oldalon közzétett kommentek tartalmáért az oldal akkor is felel, ha üzemeltetőinek nem volt tudomása a jogsértő tartalomról,
vagy a sértett kívánságára azonnal el is távolította, illetve moderálta azokat.

A Pécsitükör szerkesztősége ezt a döntést az alapvető emberi jognak számító szabad véleménynyilvánítás súlyos korlátozásának tartja.

Olvasóinknak a továbbiakban a Pécsitükör Facebook oldalán van lehetőségük a hozzászólásra.