Várjuk minden nap Pécs legújabb hírportálján! Rovatainkban megtalálja a város, az ország, és a nagyvilág híreit!

Rumproof, avagy a rumálló "kalóz-metál" zenekar

A zenekar nevének fordítása a kultuszhoz kapcsolódó rumállóságra utal. A zenekar 2014 novembere óta működik a jelenlegi felállásban, azóta már a külföldi vizekre is kihajóztak. Első, debütáló koncertjüket Horvátországban (Csúzán) tartották, de számos hazai városban folyik már a fellépések szervezése. 2015-re terveznek kidobni egy saját számokból álló EP-t is. Ezekről is kérdeztük Horváth Mátét – frontember - kommunikációs tagot.

- Máté, ha röviden kellene jellemezned magatokat, hogyan fogalmaznád meg?

- Egy olyan pécsi formáció, mely zenéjében ötvözi a folk-/népzenei elemeket a durvább metal zene egyes irányzatainak sajátosságaival, majd mindezt a kalózkultusz köntösébe bújtatott színpadi produkcióval fűszerezve tálalja a közönségnek. Zenéjük a zúzós "riffek" ellenére mégis inkább definiálható bulizós "kocsmazeneként".

- Mikor és hogyan alakultatok?

- A Rumproof életrehívását 2014 nyarának végére datálnám. Az ötlettel Szűcs Péter és Kún Norbert, akkoriban két zenész ismerősöm - mára már jó barátaim - kerestek meg. Stabil elképzeléseket, és komoly szándékot láttam az ötlet mögött, így rá is bólintottam a frontember szerepre. Az elsődleges kihívást számomra az üres hangszeres pozíciók feltöltése jelentette. Adott volt egy gitáros, basszeros és énekes. Úgy gondolom, Pécs ontja magából a jobbnál jobb zenészeket, így hamar sikerült találnunk dobost, hegedűst és harmonikást. Ebből a trióból egyetlen tagot emelnék ki név szerint, Gortva Dánielt (hegedű) aki megmaradt a Rumproof fedélzetén. Első dobosunk távozott, mert másik két formációjának szeretett volna több időt szentelni, harmonikásunkkal pedig nem tudtunk haladni. Teljesen más zenei világból csöppent bele az elképzelésbe, ezért inkább úgy döntöttünk, hogy elvetjük a harmonika ötletét és inkább megpróbálunk szintist keresni. Több fórumon hirdettünk "Legénységtoborzást". Elsőként Deria Dávid (dob) egy közös beszélgetésünk alkalmával felvetette, hogy szívesen megpróbálná a dolgot. Benne is éreztem a lelkesedést, így nem volt kérdéses hogy megnézünk egy közös próbát. Eszembe jutott, hogy ’Dercsi’ már jó ideje együtt zenél Kovács 'Kovi' Gergővel, szintetizátoron játszik. Megkérdeztem, hogy mi lenne, ha őt is lehozná a próbára. Szerencsére mind a ketten rábólintottak a dologra, így az első közös próbára novemberben már sort is kerítenünk. A próba hangulata, szellemisége, teljesen más volt, mint az előzőeké, szóval elindultunk így hatan egy közös úton. Szinte próbáról próbára bővítettük a repertoárt és éreztük, hogy sínen van a dolog. Innentől már csak elkötelezettségre és rengeteg gyakorlásra volt szükségünk.

- Mit takar pontosan a "kalóz-metál" műfaj?
 
- Bármilyen egyszerű a kérdés, a műfajjal kapcsolatban csak komplex választ tudok adni. A zene, amit játszunk, alapjaiban folk és metal zene. Igyekszünk ezt a két műfajt úgy fuzionálni, hogy egyik komponens se menjen a másik rovására. Persze ezek egyelőre tervek csak, mert jelenleg még dolgozunk a saját számainkon. Petya és a Norbi már rengeteg saját ötlettel álltak elő, amik lassan "full track" testet fognak ölteni. Jelenleg, hogy a zenekar addig se stagnáljon, feldolgozás zenekarként indítottuk útjára a Rumproofot. A műfaj sajátosságait teljes mértékben prezentálja az általunk leginkább favorizált: Alestorm zenekar. Játszunk még Korpiklaani és Paddy and the Rats nótákat is, mégis a műfajról átfogó képet az Alestorm nyújthat. Visszatérve a kérdésre, saját számainkban nem szeretnénk radikálisan csak a folk vagy csak a metál zenét előtérbe helyezni. Szeretnénk a kettő között egy egészséges középutat megcélozni. Persze lesznek számok, melyekben nagyobb szerepet kap egy-egy torzított Riff, vagy akár olyan, amelyikben a folkos elemek kapnak domináns szerepet, viszont összességében szeretnénk tartani az alap koncepciót. Hogy ebből miként lesz kalóz-metál? A fellépéseken, a megjelenésünk is meg fog egyezni egy "kalózbandáéval". Kalózruha, kendő, különböző kiegészítők, hogy minél hitelesebben tudjuk előadni a produkciót. Nagyon fontos, attól még, hogy metál az irányvonal, bulizós "kocsmazenét" játszunk, amire majd, hogy hatalmas partyt csaphatnak az emberek. Nagyjából így tudnám összefoglalni azt, amit most csinálunk és a leendő saját irányvonalat.

Rumproof kalóz-metál

- Tehát akkor, ha jól értem, jelenleg tribute zenekarként funkcionáltok, amit szeretnétek elhagyni és sajátokkal berobbanni a hazai zenei piacra?

- Teljesen jól érted! A feldolgozások kiválóak arra, hogy egy zenekar összeszokjon. Gondolok itt a zenei összhangra és az emberi szálak szorosabbra fűzésére. Nálunk úgy érzem, ez a dolog abszolút működik. Rendszeresített együttes megbeszélések, akár próbán felmerülő kérdésekre azonnali opcionálisan választható megoldások felvetése, közös sörözések, néha egy kis infantilitás, mert mit ér az élet zene és nevetés nélkül? Ezek mind fontosak egy zenekar életében. Mint minden zenekar, mi is szeretnénk jó sokat koncertezni, hogy az emberek megismerjenek minket. Koncertjeinken érezzék, milyen is a fent említett Rumproof féle kalóz-metál muzsika, amire még egy hatalmasat bulizhatnak. Koncertjeinket mi is egyfajta buliként éljük meg. Én abszolút átadom magam a színpadfeelingnek, olyankor érzem magam igazán elememben, amikor énekelhetek, vagy éppen üvölthetek. Számomra ez egyfajta drog. Egy együttes berobbanása sok mindenen múlik: képzettség, külső-belső kommunikáció, ambíciók, a közös cél szem előtt tartása és alázat a zene iránt. Ha mindez adott, akkor 50%-ban még szükséges egy jó nagy adag szerencse. A hazai zenei élet mellett külföldre is szeretnénk nyitni.

- Mikorra várható az első Rumproof lemez?

- Terveink már vannak, viszont nem akarok semmit sem elkiabálni. Szeretnénk jól kidolgozott, igényesen megírt saját számokat rögzíteni, ami nem megy csettintésre. Nem szeretnénk elsietni. Legyen az EP-n inkább csak 5-6 szám, de azok legyenek tökéletesen megkomponálva és kigyakorolva. 2015-ben szeretnénk elkezdeni a stúdiómunkálatokat. Sőt, a nyári/tavaszi időszakban szeretnénk kicsit elvonulni és írogatni, ötletelgetni és komplett számokat összehegeszteni. Énekesként szeretném magam megírni a dalszövegeket. Rutinom, gyakorlatom van, viszont az együttes összes tagja egyöntetűen arra szavazott, hogy ezek angol nyelven íródjanak.
 
- Tehát akkor nem fogtok unatkozni 2015-ben. A lemezfelvételen kívül van még valami a tarsolyotokban?
 
- Unatkozni, azt biztos nem fogunk. Szeretnénk a repertoárunkat akusztikus verzióra is átvinni, hogy a kevésbé "zúzdás" helyeken is kaphassunk lehetőséget, meg azért ez az akusztikus dolog úgy érzem reneszánszát éli mostanság, hát miért ne? Továbbá ősszel egy országos turné leszervezésére kért fel egyik zenész ismerősöm és barátom is egyben, így egy szintén pécsi zenekarral a ZUD-al fogunk ősszel nagyobb projektbe belekezdeni. Addigra már mi is szeretnénk kijönni az első lemezünkkel. Türelmesek vagyunk, elvégre a jó munka igényli a törődést. Tapasztalatunk van bőven, viszont ezt a tapasztalatot kell új földben elvetni. Ahhoz, hogy leszüretelhessük a gyümölcsét: időre, és rengeteg ráfordított energiára lesz szükség.

Akik szeretnének ránk keresni, vagy fellépési lehetőséget adni:

Elérhetőségeink:
Kommunikáció/koncertszerezés:
Horváth Máté
06-20-383-58-74
Zenekar:
Facebook: https://www.facebook.com/rumproofofficial
youtube: https://www.youtube.com/channel/UCySZ9nDQ-3G5IsQVlRgkyNg
 

Pécs

A bölcsődei ellátás díjának, a helyi közösségi közlekedés jegy- és bérletárainak, valamint a közterületi parkolás díjainak emeléséről döntött a pécsi közgyűlés csütörtökön.

És ez csak egy biztosító... Június első napjaiban országszerte csaptak le viharok, sok helyen komoly károkat okozva. A leginkább érintett település Pécs, ahonnan közel 200 alkalommal jelentettek kárt.

Közfeladatot ellátó személy elleni erőszak miatt emelt vádat a Pécsi Járási és Nyomozó Ügyészség egy komlói férfi ellen, aki a segítségére siető mentőkre támadt – közölte a vádhatóság csütörtökön az MTI-vel.

A Magnus Aircraft Zrt. repülőgépgyára a nyár végére elkészül a pécs-pogányi repülőtér szomszédságában - közölte Boros László vezérigazgató a beruházás helyszínén megtartott bokrétaünnepen szerdán újságírókkal.

Jogerősen tényleges életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte a Pécsi ítélőtábla szerdán azt a férfit, akit egy hajléktalan megölésével, valamint azzal vádoltak, hogy társaival több mint egy tucat betörést, rablást követett el 2013-ban és 2014-ben Baranyában - tájékoztatta a táblabíróság az MTI-t.

Devizahitelesek

Közben a fideszesek megszavazták több tízezer magyar család kilakoltatását

Most megvolt hozzá a bátorságuk. A beadvány egyik legfontosabb követelése az volt, hogy a végrehajtási eljárások 2019. december 31-ig felfüggesztésre kerüljenek, ezzel elegendő időt biztosítva az Országgyűlésnek arra, hogy a szükséges adósmentő, és hitelválság-kezelő jogszabályokat megalkossa.

A Jobbik új eszközöket vetne be a kilakoltatások ellen

Z. Kárpát Dániel a Jobbik alelnöke hétfői budapesti sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy pártja a régiek mellett új módszerekkel is küzdene a devizakárosultak kilakoltatásai ellen, amik a választások után, a kilakoltatási moratórium végével újult erővel folytatódnak.

Belföld

Bana Tibor, a Jobbik alelnöke, az Országgyűlés Európai ügyek bizottságának alelnöke tartott sajtótájékoztatót arról a határozati javaslatról, amit múlt héten terjesztett be három jobbikos képviselő, de a korrupcióban lubickoló kormánytöbbség természetesen leszavazta.

A Jobbik szóvivője, Szilágyi György országgyűlési képviselő szerint az 1956-os szabadságharc a mai napig tart és a „mai napig vívjuk a kommunistákkal szemben”. Erről a Fidesz Lendvay utcai székháza előtt beszélt vasárnap délelőtt tartott sajtótájékoztatóján.

A Fidesz házi civil szervezeteként számon tartott, a kormány mellett békemeneteket szervező Civil Összefogás Fórum (CÖF) 2016 végén több mint félmilliárd forint támogatást kapott a Magyar Villamos Művektől (MVM). Rögtön ezután indult a Csizmadia László által vezetett szervezet bohócos plakátkampánya, amely Vona Gábor lejáratását és Gyurcsány Ferenccel való összemosását célozta.

Az Európai Ügyészség feladata az lenne, hogy az Európai Uniós források felhasználását vizsgálja, és hát ahol ez a korrupció útvesztőiben köt ki, ott vizsgálatot indítson. Orbán Viktor természetesen nem kíván ebben részt venni.

Hiába kerülnek nem kevés pénzbe a magánrendelések, sok helyen már várakozni kell a bejutásra, mert ott is kevés az orvos, derült ki az RTL Klub Híradójából. Becslések szerint a családok évi 50-100 ezer forintot költenek el magánorvosokra.

Életmód

Tizenkét produkcióval - köztük gengszterkomédiával, operettel, illetve a L'art pour l'art Társulat estjével - várja a nagyközönséget június 21. és augusztus 4. között a Pécsi Nyári Színház a baranyai megyeszékhelyen.

Színes, izgalmas kiállításokkal, előadásokkal és foglalkozásokkal várják a régészet napján, szombaton a látogatókat Pécsen, a Janus Pannonius Múzeumban (JPM).

Sport

Bejelentették, a nagy múltú PMFC-t működtető Zrt.-nél elfogyott a baranyai csapatra szánt pénz, mindenki mehet, amerre akar.

Az oroszországi foci-vb ma délután kezdődik. Két hétig a csoportmeccseken drukkolhatunk, majd újabb két hét, és az egyenes kieséses szakaszban már nincs lehetőség a javításra.

pecsitukor.hu - Pécs új hírportálja

Kövessen minket a Facebook-on is!

Küldjön nekünk hírt!: ugyelet@pecsitukor.hu

 

 

 

 

Kedves Olvasóink!

Az Alkotmánybíróság döntése szerint az internetes oldalak akkor is felelősek a kommentjeikben elkövetett jogsértésekért, ha azokról nem is tudnak.
Az internetes oldalon közzétett kommentek tartalmáért az oldal akkor is felel, ha üzemeltetőinek nem volt tudomása a jogsértő tartalomról,
vagy a sértett kívánságára azonnal el is távolította, illetve moderálta azokat.

A Pécsitükör szerkesztősége ezt a döntést az alapvető emberi jognak számító szabad véleménynyilvánítás súlyos korlátozásának tartja.

Olvasóinknak a továbbiakban a Pécsitükör Facebook oldalán van lehetőségük a hozzászólásra.