Várjuk minden nap Pécs legújabb hírportálján! Rovatainkban megtalálja a város, az ország, és a nagyvilág híreit!

Rumproof, avagy a rumálló "kalóz-metál" zenekar

A zenekar nevének fordítása a kultuszhoz kapcsolódó rumállóságra utal. A zenekar 2014 novembere óta működik a jelenlegi felállásban, azóta már a külföldi vizekre is kihajóztak. Első, debütáló koncertjüket Horvátországban (Csúzán) tartották, de számos hazai városban folyik már a fellépések szervezése. 2015-re terveznek kidobni egy saját számokból álló EP-t is. Ezekről is kérdeztük Horváth Mátét – frontember - kommunikációs tagot.

- Máté, ha röviden kellene jellemezned magatokat, hogyan fogalmaznád meg?

- Egy olyan pécsi formáció, mely zenéjében ötvözi a folk-/népzenei elemeket a durvább metal zene egyes irányzatainak sajátosságaival, majd mindezt a kalózkultusz köntösébe bújtatott színpadi produkcióval fűszerezve tálalja a közönségnek. Zenéjük a zúzós "riffek" ellenére mégis inkább definiálható bulizós "kocsmazeneként".

- Mikor és hogyan alakultatok?

- A Rumproof életrehívását 2014 nyarának végére datálnám. Az ötlettel Szűcs Péter és Kún Norbert, akkoriban két zenész ismerősöm - mára már jó barátaim - kerestek meg. Stabil elképzeléseket, és komoly szándékot láttam az ötlet mögött, így rá is bólintottam a frontember szerepre. Az elsődleges kihívást számomra az üres hangszeres pozíciók feltöltése jelentette. Adott volt egy gitáros, basszeros és énekes. Úgy gondolom, Pécs ontja magából a jobbnál jobb zenészeket, így hamar sikerült találnunk dobost, hegedűst és harmonikást. Ebből a trióból egyetlen tagot emelnék ki név szerint, Gortva Dánielt (hegedű) aki megmaradt a Rumproof fedélzetén. Első dobosunk távozott, mert másik két formációjának szeretett volna több időt szentelni, harmonikásunkkal pedig nem tudtunk haladni. Teljesen más zenei világból csöppent bele az elképzelésbe, ezért inkább úgy döntöttünk, hogy elvetjük a harmonika ötletét és inkább megpróbálunk szintist keresni. Több fórumon hirdettünk "Legénységtoborzást". Elsőként Deria Dávid (dob) egy közös beszélgetésünk alkalmával felvetette, hogy szívesen megpróbálná a dolgot. Benne is éreztem a lelkesedést, így nem volt kérdéses hogy megnézünk egy közös próbát. Eszembe jutott, hogy ’Dercsi’ már jó ideje együtt zenél Kovács 'Kovi' Gergővel, szintetizátoron játszik. Megkérdeztem, hogy mi lenne, ha őt is lehozná a próbára. Szerencsére mind a ketten rábólintottak a dologra, így az első közös próbára novemberben már sort is kerítenünk. A próba hangulata, szellemisége, teljesen más volt, mint az előzőeké, szóval elindultunk így hatan egy közös úton. Szinte próbáról próbára bővítettük a repertoárt és éreztük, hogy sínen van a dolog. Innentől már csak elkötelezettségre és rengeteg gyakorlásra volt szükségünk.

- Mit takar pontosan a "kalóz-metál" műfaj?
 
- Bármilyen egyszerű a kérdés, a műfajjal kapcsolatban csak komplex választ tudok adni. A zene, amit játszunk, alapjaiban folk és metal zene. Igyekszünk ezt a két műfajt úgy fuzionálni, hogy egyik komponens se menjen a másik rovására. Persze ezek egyelőre tervek csak, mert jelenleg még dolgozunk a saját számainkon. Petya és a Norbi már rengeteg saját ötlettel álltak elő, amik lassan "full track" testet fognak ölteni. Jelenleg, hogy a zenekar addig se stagnáljon, feldolgozás zenekarként indítottuk útjára a Rumproofot. A műfaj sajátosságait teljes mértékben prezentálja az általunk leginkább favorizált: Alestorm zenekar. Játszunk még Korpiklaani és Paddy and the Rats nótákat is, mégis a műfajról átfogó képet az Alestorm nyújthat. Visszatérve a kérdésre, saját számainkban nem szeretnénk radikálisan csak a folk vagy csak a metál zenét előtérbe helyezni. Szeretnénk a kettő között egy egészséges középutat megcélozni. Persze lesznek számok, melyekben nagyobb szerepet kap egy-egy torzított Riff, vagy akár olyan, amelyikben a folkos elemek kapnak domináns szerepet, viszont összességében szeretnénk tartani az alap koncepciót. Hogy ebből miként lesz kalóz-metál? A fellépéseken, a megjelenésünk is meg fog egyezni egy "kalózbandáéval". Kalózruha, kendő, különböző kiegészítők, hogy minél hitelesebben tudjuk előadni a produkciót. Nagyon fontos, attól még, hogy metál az irányvonal, bulizós "kocsmazenét" játszunk, amire majd, hogy hatalmas partyt csaphatnak az emberek. Nagyjából így tudnám összefoglalni azt, amit most csinálunk és a leendő saját irányvonalat.

Rumproof kalóz-metál

- Tehát akkor, ha jól értem, jelenleg tribute zenekarként funkcionáltok, amit szeretnétek elhagyni és sajátokkal berobbanni a hazai zenei piacra?

- Teljesen jól érted! A feldolgozások kiválóak arra, hogy egy zenekar összeszokjon. Gondolok itt a zenei összhangra és az emberi szálak szorosabbra fűzésére. Nálunk úgy érzem, ez a dolog abszolút működik. Rendszeresített együttes megbeszélések, akár próbán felmerülő kérdésekre azonnali opcionálisan választható megoldások felvetése, közös sörözések, néha egy kis infantilitás, mert mit ér az élet zene és nevetés nélkül? Ezek mind fontosak egy zenekar életében. Mint minden zenekar, mi is szeretnénk jó sokat koncertezni, hogy az emberek megismerjenek minket. Koncertjeinken érezzék, milyen is a fent említett Rumproof féle kalóz-metál muzsika, amire még egy hatalmasat bulizhatnak. Koncertjeinket mi is egyfajta buliként éljük meg. Én abszolút átadom magam a színpadfeelingnek, olyankor érzem magam igazán elememben, amikor énekelhetek, vagy éppen üvölthetek. Számomra ez egyfajta drog. Egy együttes berobbanása sok mindenen múlik: képzettség, külső-belső kommunikáció, ambíciók, a közös cél szem előtt tartása és alázat a zene iránt. Ha mindez adott, akkor 50%-ban még szükséges egy jó nagy adag szerencse. A hazai zenei élet mellett külföldre is szeretnénk nyitni.

- Mikorra várható az első Rumproof lemez?

- Terveink már vannak, viszont nem akarok semmit sem elkiabálni. Szeretnénk jól kidolgozott, igényesen megírt saját számokat rögzíteni, ami nem megy csettintésre. Nem szeretnénk elsietni. Legyen az EP-n inkább csak 5-6 szám, de azok legyenek tökéletesen megkomponálva és kigyakorolva. 2015-ben szeretnénk elkezdeni a stúdiómunkálatokat. Sőt, a nyári/tavaszi időszakban szeretnénk kicsit elvonulni és írogatni, ötletelgetni és komplett számokat összehegeszteni. Énekesként szeretném magam megírni a dalszövegeket. Rutinom, gyakorlatom van, viszont az együttes összes tagja egyöntetűen arra szavazott, hogy ezek angol nyelven íródjanak.
 
- Tehát akkor nem fogtok unatkozni 2015-ben. A lemezfelvételen kívül van még valami a tarsolyotokban?
 
- Unatkozni, azt biztos nem fogunk. Szeretnénk a repertoárunkat akusztikus verzióra is átvinni, hogy a kevésbé "zúzdás" helyeken is kaphassunk lehetőséget, meg azért ez az akusztikus dolog úgy érzem reneszánszát éli mostanság, hát miért ne? Továbbá ősszel egy országos turné leszervezésére kért fel egyik zenész ismerősöm és barátom is egyben, így egy szintén pécsi zenekarral a ZUD-al fogunk ősszel nagyobb projektbe belekezdeni. Addigra már mi is szeretnénk kijönni az első lemezünkkel. Türelmesek vagyunk, elvégre a jó munka igényli a törődést. Tapasztalatunk van bőven, viszont ezt a tapasztalatot kell új földben elvetni. Ahhoz, hogy leszüretelhessük a gyümölcsét: időre, és rengeteg ráfordított energiára lesz szükség.

Akik szeretnének ránk keresni, vagy fellépési lehetőséget adni:

Elérhetőségeink:
Kommunikáció/koncertszerezés:
Horváth Máté
06-20-383-58-74
Zenekar:
Facebook: https://www.facebook.com/rumproofofficial
youtube: https://www.youtube.com/channel/UCySZ9nDQ-3G5IsQVlRgkyNg
 

Pécs

A Jobbikot nem engedte megszólalni a polgármester a közgyűlés mai ülésén. Nyilván, mert félnek a legerősebb ellenzéki párttól, azt gondolják, ha megpróbálják elhallgattatni, nem jelent veszélyt rájuk. Tévednek.

Kérdőívvel fordult a pécsi polgárok közösségéhez Péterffy Attila független polgármester-jelölt. Az MSZP, a DK és a Momentum által támogatott jelölt, 6 pontban kéri ki a pécsiek véleményét. Elfogyhattak az ötletei?

Az Összefogás Pécsért Egyesület első embere, Kővári János is megszólalt az ellenzék együttműködése kapcsán. Az ÖPE vezetőjét saját portálja „kérdezte” gondolatairól, aki igyekezett erős hangot megütni.

Közös sajtótájékoztató keretében jelentette be a Jobbik, az LMP, az MSZP, a DK és a Momentum, hogy az ősz önkormányzati választások során koordinálni fognak egymással. A pártok képviselői elmondták, hogy minden választókerületben egy ellenzéki jelöltet állítanak a Fidesszel szemben.

A Fidesz egyik helyi internetes újságja ezt a kérdést feszegeti eléggé zavaros, és az erőlködéstől izzadtságszagú propagandacikkében.

Devizahitelesek

Május óta több mint 2400 kilakoltatás történt Magyarországon

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar honlapján közölt adatok szerint csak július óta 919 kilakoltatás történt, míg a moratórium májusi lejártát követően összesen 2274 esetben jártak el a hatóságok.

Közben a fideszesek megszavazták több tízezer magyar család kilakoltatását

Most megvolt hozzá a bátorságuk. A beadvány egyik legfontosabb követelése az volt, hogy a végrehajtási eljárások 2019. december 31-ig felfüggesztésre kerüljenek, ezzel elegendő időt biztosítva az Országgyűlésnek arra, hogy a szükséges adósmentő, és hitelválság-kezelő jogszabályokat megalkossa.

Belföld

Bizonyára jól emlékeznek még a 2017-18-as plakátháborúra. Szinte nem lehetett találni az országban olyan jobbikos óriásplakátot, amit ne firkáltak volna össze, hogy hogy nem, Záhonytól Nagykanizsáig - gyakorlatilag ugyanazzal a szöveggel. Nem is sokáig maradt titokban a dolog, kiderült, hogy központi utasítás alapján rongálják az ellenzéki párt kampányanyagait.

A jobbikos feljelentések nyomán végül a rendőrségnek is állást kellett foglalnia. Így derült ki, hogy a kampányanyagok összefirkálása belefér a véleménynyilvánítás szabadságába.

A Jobbik a hétvégén tartotta évadnyitóját, ahol Sneider Tamás elnök a személyét és családját ért támadásokra, rágalmakra reagálva elmondta, hogy a legerősebb ellenzéki párt nem fog meghátrálni.

Ahogy arról beszámoltunk, egy összellenzéki sajtótájékoztató keretében politikusok arra kérték a MÁV-ot, hogy ne alkalmazza a rabszolgatörvényként elhíresült túlóraszabályozást.

Tizenegy éves negatív rekordot döntött a végzettség híján az iskolakaput maguk mögött hagyó fiatalok aránya Magyarországon.

A diákok jól beolvastak a helyettes államtitkárnak.

Életmód

Mintegy száz program várja a közönséget június 23-án a Múzeumok éjszakája kiemelt országos helyszínén, Pécsett - hangzott el a rendezvényt beharangozó keddi sajtótájékoztatón a baranyai megyeszékhelyen.

Tizenkét produkcióval - köztük gengszterkomédiával, operettel, illetve a L'art pour l'art Társulat estjével - várja a nagyközönséget június 21. és augusztus 4. között a Pécsi Nyári Színház a baranyai megyeszékhelyen.

Sport

Tiborcz István barátjának és üzlettársának, Paár Attilának West Hungária Bau Kft.-je és a már több stadionberuházást is elnyerő Pharos 95 Sportpályaépítő Kft. építheti fel a Budapest Honvéd új stadionját potom 11,8 milliárd forintért – jelent meg a hirdetmény az uniós közbeszerzési értesítő mai számában.

Bejelentette visszavonulását Gera Zoltán, 97-szeres válogatott labdarúgó. A Ferencváros 39 éves támadója csütörtök este Facebook-oldalán hozta nyilvánosságra döntését. A magyar nemzeti csapatban 97 fellépésén 26-szor volt eredményes.

pecsitukor.hu - Pécs új hírportálja

Kövessen minket a Facebook-on is!

Küldjön nekünk hírt!: ugyelet@pecsitukor.hu

 

 

 

 

Kedves Olvasóink!

Az Alkotmánybíróság döntése szerint az internetes oldalak akkor is felelősek a kommentjeikben elkövetett jogsértésekért, ha azokról nem is tudnak.
Az internetes oldalon közzétett kommentek tartalmáért az oldal akkor is felel, ha üzemeltetőinek nem volt tudomása a jogsértő tartalomról,
vagy a sértett kívánságára azonnal el is távolította, illetve moderálta azokat.

A Pécsitükör szerkesztősége ezt a döntést az alapvető emberi jognak számító szabad véleménynyilvánítás súlyos korlátozásának tartja.

Olvasóinknak a továbbiakban a Pécsitükör Facebook oldalán van lehetőségük a hozzászólásra.