Várjuk minden nap Pécs legújabb hírportálján! Rovatainkban megtalálja a város, az ország, és a nagyvilág híreit!

Orsi és Péti, a pécsi Világutazók kalandjai

Öt éve lépnek fel tenger- és óceánjáró hatalmas luxushajókon, mint énekes-zenész előadók. Rengeteg emberrel, kultúrával, szokással ismerkedhettek meg, behajózták a fél világot és estéről estére megszépítették a vendégek útját. Apaceller Péter ének-zene, egyházzene szakos tanár mesélte el nekünk sikertörténetüket.

- Minap megjelent az „Orsi és Peti, a Világutazók kalandjai” zenés könyvetek. Hogyan jött az ötlet, kérdeztük Pétitől?

Már a kezdetektől fogva írtunk hajó-naplót, hogy később se felejtsük el azokat a kikötőket, ahol jártunk és azokat a történeteket, kalandokat, amelyekben részünk volt. Egy évvel ezelőtt, éppen Hawaii és Szamoa között hajózva döntöttük el, megírjük világutazó kalandjaink első könyvét, elsősorban alsó tagozatos iskolásoknak ajánlva, „Orsi és Péti, a Világutazók kalandjai” címmel. A könyvhöz zenét is szereztünk, a mellékelt CD-lemezen lévő dalokat minden fejezet előtt meghallgathatja a kedves kis olvasó, fülbemászó dallamokkal előkészítve a fejezetek történetét és kedvet hozva azok elolvasásához. A fejezetek végén pedig játékos feladatokra invitáljuk a függelékben a gyerekeket.

- Bár elcsépelt szó, de ez valóban egy interaktívra sikerült könyv lett.

- Próbáltunk és próbálunk irodalmi értéket képviselni, történelmi, földrajzi, társadalmi információkat adni, de talán a legfontosabb küldetésünk, hogy minden kisiskolásnak eljuttassuk azt az üzenetünket, miszerint kitartó munkával, szorgalommal igenis elérhető minden, amit szeretnénk. Erre mi, Orsi és Péti vagyunk az élő példa.

- Gyerekkorotoktól fogva énekeltek, zenéltek?

- Igen, és azóta is folyamatosan gyakorolunk és készülünk minden fellépésükre. Párom, Apaceller-Czigola Orsolya angol, magyar és ének-zene szakos tanár. Zalaegerszegen járt zenei általános iskolába és mellette zeneiskolába, ahol a magán- és a kóruséneklés, a szolfézs, a zeneelmélet és zenetörténet mellett zongorázni és gitározni tanult. Több megyei és országos versenyen, így a keszthelyi Helikonon is kiemelt helyezést ért el. Az ország egyik legerősebb iskolájában, a Zrínyi Miklós Gimnáziumban érettségizett kitűnőre. A középiskolai évek alatt folyamatosan énekelt kórusban és már itt kezdte bontogatni történetírói, zeneszerzői és szövegírói szárnyait. Én Pécsváradon jártam zeneiskolába és hangszernek a zongorát választottam. A pécsi Kodály Zoltán Gimnázium ének-zene tagozatán folytattam tanulmányaim, Kertész Attila és ifj. Dobos László kezei alatt. Az érettségi évében megnyertem a megyei népdaléneklési versenyt, így én képviselhettem Baranyát az országos megmérettetésen, ahol ötven versenyző közül szintén egyedüli fiúként jutottam a döntőbe. Ezután felvételt nyertem a Budapesti Gór Nagy Mária Színitanodába, ahol országosan ismert művésztanároktól olyan előadói és kommunikációs alapokat kaptam, amelyek elengedhetetlenek egy fellépőnek. Orsival Szombathelyen találkoztunk a Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolán, ahol évfolyamtársak voltunk ének-zene szakon.

Péter, honnan számítod első sikered?

- 1996-ban, az utolsó Ki Mit Tud?-on főiskolás társaimmal létrehozott Savaria Singers Énekegyüttessel bejutottunk a televíziós döntőbe. A kóruséneklés végig kíséri életünket, így tanulmányaink után is folytattuk ezt a csodálatos közösségi munkát. Évekig tagjai voltunk a pécsi Bach Singers Énekegyüttesnek, melyet Dr. Lakner Tamás vezetetett. Alkalomszerűen jelenleg is kisegítünk és közreműködünk pécsi és Pécs környéki kórusokban.

- Népszerű és sikeres lett a családi zenekarotok.

- Orsi kezdetektől fogva tagja, szólóénekese családi zenekarunknak, az APSONS-nak. Az idén megalakulásának 20 éves jubileumát ünneplő retro partikat játszó csapatunkkal több hazai és nemzetközi versenyt is megnyertünk, a televízióban is szerepeltünk, valamint rendszeres közreműködői vagyunk különböző rendezvényeknek és fesztiváloknak, illetve két évvel ezelőtt szintén népszerűsíthettük hazánkat, ezen belül is Pécset és Baranyát zenei fellépőként két óceánjáró luxushajó több ezer vendégének. A zenekar tagjai: Orsi (ének, gitár), Péti (ének, billentyűs hangszerek), valamint id. Apaceller Péter „Apu” (dob), Apaceller Gergely (ének, basszusgitár) és Apaceller Balázs (szólógitár).

- A zenekari múlt, a hatalmas repertoár, tapasztalatok és rutin adta a bátorságot mindkettőtöknek, hogy duóban is bemutatkozzatok?
 
- Amikor hat évvel ezelőtt Budapestre utaztunk, hogy angol impresszáriók meghallgassanak bennünket is, mi ketten voltunk az egyedüli vidékiek a fővárosi mezőnyben. Hittük hogy sikerülni fog és bár a meghallgatáson országos hírű, platinalemezes előadók is részt vettek, a közel 30 produkcióból egy show-band zenekart, egy tánc-zenekart és bennünket, Orsit és Pétit vette meg az angol menedzser. Nevünket – Versatility – egy angol hajó cruise directorától kaptuk, már az elején elismerve ezzel sokoldalúságunkat. Olyan világsztárokkal léphettünk közös színpadra, mint pl. Clem Curtis, a Foundations zenekar énekese és frontembere, aki a Build me up, buttercup c. slágerével a legendás ’60-as években hetekig vezette a nemzetközi listát. Szorgalommal és kitartással tényleg minden elérhető, amit szeretnénk. Első könyvüknek emellett van még egy fontos üzenete, az öreg igazmondás, miszerint: „Jó tett helyébe, jót várj!”

- Ez manapság ritkán jön össze, nektek sikerült?

- Példaként egy tengeri napot szeretnénk megemlíteni, amit a hajón töltöttünk és többek között segítettünk megkeresni egy elveszett kisfiú szüleit, valamint segítettünk egy idős hölgynek bejutni a fedélzetről az utastérbe... Az idős hölgy még aznap este tiszteletbeli unokáinak fogadott bennünket, vendégei lehettünk floridai otthonukban és miután férjével együtt könyvek internetes promóciójával foglalkoznak, felajánlották, szívesen közreműködnek zenés könyvünk népszerűsítésében hazájukban is. A kisfiú szülei pedig tavaly meghívtak bennünket Southamptonba és szerveztek nekünk egy telt házas fellépést. Tehát tényleg igaz a mondás: Jó tett helyébe, jót várj!”

- Első könyvetek családi vállalkozásban jelent meg és ti is terjesztitek, összecsatolva egy zenés könyvbemutató show műsorral, melynek címe: „Világutazók, kalandra fel!”

- Az elmúlt évben elsősorban általános iskolákban és művelődési – nevelési központokban léptünk fel, de bemutatkoztunk a pécsváradi Élményvár napján és a bükkösdi Ökoparkban is. Több száz kisiskolásnak énekeltünk és meséltünk már világutazó kalandjaikról. Az év első munkanapján, január 5-én a Duna TV vendégei voltunk, a „Kívánságkosár” c. élő műsorba hajóztunk el és beszélgettünk Morvai Noémi műsorvezetővel. Február 3-án a pécsváradi ovisokkal kalandozunk közösen a Fülep Lajos Művelődési Központban megrendezendő Mackó-Napon, illetve február 5-én újból kikötünk a pécsi Apáczai Nevelési Központban és bemutatjuk zenés könyvüket. Szeretnénk minél több gyerekhez, szülőhöz, családhoz és mindenkihez eljuttatni könyvünket és műsorunkat, aki szeretne részese lenni egy vidám, kalandos, zenével fűszerezett show-nak és szívesen betekintene egy hajós utazás rejtelmeibe. Várjuk a megkereséseket és felkéréseket.

- Könyvetekhez ismerőseitek, barátaitok írtak ajánlást…

- Többek között Illés Gabriella, a Játékkészítő ötletgazdája és producere is.
Nagy Natália színésznő, előadóművész, gyerekkönyv-szerző tollából a következő sorokat olvashatjuk róluk: „...Orsi és Péti dalos könyve nemcsak egy lenyűgöző méretű hajó titkait és mindennapjait tárja fel a gyerekek előtt, hanem izgalmas kalandra is hívja őket. Nemcsak megismerteti velük azokat a városkákat, ahol a hajó kiköt, hanem felébreszti bennük a kíváncsiságot a világ, a különböző népek kultúrája iránt is. És teszik ezt úgy, ahogy énekelnek is: könnyedén, derűvel és nagy szeretettel. Jó őket hallgatni, velük énekelni és utazni is.”
„Orsi és Péti, a Világutazók kalandjai” zenés könyvünk, illetve „Világutazók, kalandra fel!” interaktív zenés könyvbemutatójuk megrendelhető a következő elérhetőségeken:
 
E-mail:
vilagutazok.kalandjai@gmail.com

Web:
http://www.facebook.com/vilagutazokkalandjai
http://www.versatility.hu
http://www.apsons.hu

Pécs

Az önkormányzat friss közleményéből kiderül, hogy a Péterffy Attila által indított jogi átvilágítás két gyanús ügyet is feltárt a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. korábbi gazdálkodásában. A feljelentést követő nyomozásnak már gyanúsítottjai is vannak, a városvezetés célja, hogy megtérüljön a pécsieket ért anyagi kár.

Nagy vihart kavart a pécsi politikai életben, hogy Péterffy Attila kinevezte Nyőgéri Lajost alpolgármesternek. Még a Mindenki Pécsért Egyesület is felháborodott, pedig az ő jelöltjük volt a polgármester és újonnan kinevezett alpolgármestere is.

Folytatva Péterffy Attila és Bognár Szilvia szembenállásának történetét, Mellár szilveszteri interjúját elemezzük, amit a fideszes HírTV-nek adott. Vajon mi lehetett az igazi célja ezzel?

Nemcsak az egészségügyben volt megpróbáltatásokkal teli év 2020, de a helyi politikában is. A városvezető szivárványkoalíció kettészakadni látszik, aminek a legnagyobb nyertese a Fidesz lehet. Ennek okait szeretnénk elemezni egy kicsit, rávilágítani egy-két elfeledett dologra.

Vajon mi lehetett az oka a vendéghiánynak s az elhúzódó licitnek?

Belföld

Habár az uniós támogatás célja a szegényebb régiók felzárkóztatása (Baranya megye kifejezetten ebbe a kategóriába tartozik) a valóság azt mutatja, hogy minél gazdagabb egy település, annál több támogatást kap.

Ander Balázs, a Jobbik alelnöke és országgyűlési képviselője az alábbi sajtóközleményt juttatta el szerkeztőségünkbe, melyet változtatás nélkül közlünk, mert fontosnak tartjuk a pedagógusok és a szabadság melletti kiállást.

Kedd este adott nagyon erős interjút az ATV Egyenes Beszéd című műsorában Jakab Péter, a Jobbik miniszterelnök-jelöltje.

Ahogy Magyarország fejére nőtt a Fidesz és népes holdudvara, úgy hatalmasodik el lassan Baranyán a két fideszes képviselő.

Péntek délelőtt egy összehangolt rendőri akció keretei közt fogott el a rendőrség egy 42 éves román férfit és egy 59 éves helyi nőt Kozármislenyben – írja a police.hu. Ötletük rendkívül merész volt, de a rend őrei elől ez sem mentette meg őket.

pecsitukor.hu - Pécs új hírportálja

Kövessen minket a Facebook-on is!

Küldjön nekünk hírt!: ugyelet@pecsitukor.hu

 

 

 

 

Kedves Olvasóink!

Az Alkotmánybíróság döntése szerint az internetes oldalak akkor is felelősek a kommentjeikben elkövetett jogsértésekért, ha azokról nem is tudnak.
Az internetes oldalon közzétett kommentek tartalmáért az oldal akkor is felel, ha üzemeltetőinek nem volt tudomása a jogsértő tartalomról,
vagy a sértett kívánságára azonnal el is távolította, illetve moderálta azokat.

A Pécsitükör szerkesztősége ezt a döntést az alapvető emberi jognak számító szabad véleménynyilvánítás súlyos korlátozásának tartja.

Olvasóinknak a továbbiakban a Pécsitükör Facebook oldalán van lehetőségük a hozzászólásra.