Várjuk minden nap Pécs legújabb hírportálján! Rovatainkban megtalálja a város, az ország, és a nagyvilág híreit!

Két éves a Pécs-baranyai Kárikittyom AntiCeleb ORchestra

Hallgatom a zenekar tagjait, nézem az arcukat és elsőre ez jut eszembe: Körülöttük semmi nem szokványos! Egy első hallásra muzsikájukba szerető rajongójuk jellemezte így őket: anti-celebek. A próbateremben hangszer-rengeteg. De hogy kerül a pengetősök, vonósok, fúvósok közé egy biciklipumpa? Az SZTK-járóbot? Műanyagpalack, tele szívószálakkal? Teáskanna fölhúrozva?

A történet kezdődhetne szokványosan: „Összeállt néhány lelkes fiatal azzal a szándékkal, hogy zenekart alapítanak és valami újat, közönségrengetőt visznek a színpadra.” De nem, még ez sem… Először is: Már nem éppen fiatalok. Másodszor: Amikor jó két esztendeje Borjádon ketten elhatározták, hogy szívük csücskét, a rock-blues zenét együtt fogják muzsikálni és gitárost kerestek, igazán nem „világraszóló” távlatok lebegtek szemük előtt. Aztán – éppen a megtalált harmadik muzsikus hatására – pillanatok alatt műfajt váltottak és lett népzene. Elsősorban magyar népdalok. Korsós Tibor blues-tamburás idézi a közelmúlt első lépéseit.

-  Ilyen meredek váltás, hogy jött össze?

- Közel állt már akkor mindhármunkhoz a népzene. Schwartz Roland amellett, hogy rock zenekarban billentyűs volt, gyerekkora óta nyúzta a tangóharmonikát. Leginkább környékbeli német népdalokat, tánc alá való zenét játszott. Én éppen zenekaron kívüli, szabadúszó basszusgitáros voltam, és évek óta összejártunk Boczán Béla barátommal, aki bíztatott, hogy vegyem kézbe a tamburát, készítsek ütőgardont, citerát. Egyik első fellépésünk előtt, amikor muszáj volt néven neveznünk magunkat, kényszerből jött a „Kárikittyom”. Talán azért, mert már repertoáron volt a jól ismert gyermekdal; „Én elmentem a vásárba fél pénzzel”. Máig koncertjeink egyik meghatározó dala. Most zajlanak első videoklipünk vágási munkái, erre a nótára. De ne szaladjunk a dolgok elébe! Még rengeteg víznek le kellett folyni addig a Karasicán! Sok tekintetben keserves, mégis sok izgalmat, fölfedezést, örömet hozott a következő jó egy esztendő. Kőkemény zenei műhelymunka, tagcserék és néhány teszt-fellépés jellemezte ezt az időszakot: Pécs, Varázspadlás Múzeum; Budapest, Syma Csarnok.

- Nagyobb áttörést éltetek idén májusban, a Fábry-showban. Olvastam honlapotokon egy véleményt, éppen Fábrytól, miszerint "A Kárikittyom AntiCeleb ORchestra színrelépésével új műfaj született!”

- Igen, sokan rákérdeznek – és most is kellene valami okosat, szépet mondani erről – mi is ez a műfaj? Csak körülírni tudom: Végtelenül vidám, humoros, élettől duzzadó előadásmódja a magyar népdaloknak, össze-össze szőve, társítva más népek zenéivel, dalaival, melyekhez gyakran tudományosan is igazolható szoros szálak kötik népdalainkat. Máskor egészen szabad ötletek, asszociációk, improvizációk népdalainkhoz, kirándulva a blues és rockzene tájaira.

- Talán világzene?

- Igen, biztosan az is… Ezért kaphattunk meghívást októberben a Budapest Music Expo-béli fellépésünk után a jövő évi „Örökség” világzenei fesztiválra.

-  Annyira jól sikerült a Fábry-show-s bemutatkozás, hogy mindjárt meghívtak titeket a stáb évadzáró bulijára muzsikálni.

- Nagy kaland volt, már azért is, mert ott ugrott be először dobosunk, Sár József, a Stoni Blues Band-ből. Színes, izgalmas, sokszor meglepő dobjátéka, azóta meghatározója az immár hét tagú zenekarnak. A biztos zenei alaphoz nélkülözhetetlen a dob mellett Kovács Dani basszusjátéka, ami gyakran kiemelkedik az alapból, szóló szerepeket is vállalva. Pár hónapja csatlakozott hozzánk Ragó Roland, aki Bélát váltotta a gitáros poszton. Kevesen mondhatják el, magukról, mint ő, hogy a klasszikus és romantikus zene összhangrendjét Kodály Zoltán egyik kiváló kollégájától tanulta. Ez meg is hallatszik muzsikánkon. Mióta együtt dolgozunk, sokat frissült, üdébb lett harmóniavilágunk. Ebben sem vagyunk szokványosak. Abban meg különösen nem, hogy nekiálltunk kibővíteni a muzsikusvilág hangszerparkját. Ez a magyarázata a hegedű és a citera mellett az asztalon éktelenkedő biciklipumpának. Lehet, hogy hihetetlenül hangzik, de avatott kézben remek hangszer! Vagy ott, a széknek támasztva az állítható magasságú járóbot. Senki nem gondolná, hogy minden változtatás, manipuláció nélkül lehet rajta fuvolázni. Nem is akárhogyan!

- A „világ legolcsóbb hangszereként” mutatjátok be koncertjeiteken a műanyag üdítős palackból, és nyolc szívószálból, azaz csupa műanyag hulladékból készült szájorgonát.

- Gyönyörűen szól! Mi például duda, skót-duda szerepet adtunk – hangja alapján – ennek a világon egyedülálló hangszernek. És ez még csak három különleges instrumentum abból a jó tucatnyiból, melyek igazi unikummá teszik a zenekart. Az a gyönyörű ezekben, hogy teljes értékű, szép hangú, koncerttermi hangszerként szólalnak meg a hegedűs-klarinétos Kovács Gábor Muzsikus kezében. Minden esetben fölhördül a közönség a virtuóz portörlő-szóló(!) után, vagy felcsattan a taps a PET-palack-duda hallatán. Mindezekkel együtt azt mondom, hogy az egész nem sokat érne, ha a megszólaló dalokat nem Sümegi Kata énekelné összetéveszthetetlen, egyéni hangján! Sok országban, még a tengerentúlon is gyönyörködtette a közönséget nem csak népdalokkal, hanem klasszikus, romantikus zeneművek interpretációival is.

- Nagyon közel az esztendő vége, ezért sem kérdezlek idei, inkább jövőbeni terveitekről.

- Első koncertprogramunk 14 dalából 12-őt kezdtünk el hangstúdióban rögzíteni. Ezt a munkát mielőbb be akarjuk fejezni és rövidesen megjelenhet első hanglemezünk. Amit már hangról-hangra tudunk, de címe még nincs. A próbatermi munka, folyamatos, rövidesen nekikezdünk a következő másfél órás koncert anyagának. Tele vagyunk ötletekkel, muzsikával, melyeket papíron rögzítettünk, következik a kidolgozás aprólékos munkája.
- Meghívásunk van 2015-re az Egyesült Államokba, ezzel kell még foglalkoznunk a közeljövőben. Szeretnénk Kanadára is kibővíteni az utat. Szerencsére van egy profi szervezőnk és egy állandó operatőr-mindenes tagunk - így igazából kilencfős a társaság -, akik a nem-szakmai feladatok döntő részét a hátukon hordozzák. Rajtuk is nagyon sok múlik!

Miközben hallgatom muzsikájukat, nézem a zenekar tagjait, újra eszembe ötlik: Körülöttük semmi nem szokványos. Megkedveltem dalaikat, éppen úgy, mint első hallásra muzsikájukba szerető rajongójuk, aki talán titkukat, varázsukat is megfejtette azzal az egyetlen jelzővel: Anticelebek.

Felállás:
Korsós Tibor – ének, citera, ütőgardon, tambura
Kovács Gábor - népzene, versmegzenésítés, gyerekzene, hegedű, ének, furulya, klarinét, szeméthangszerek, ritmushangszerek,
Sümegi Kata - katolikus kántor-ének
Schwarch Roland - ének, harmonika
Ragó Roland - gitár
Kovács Dani - bass
Sár József - dob
 

Pécs

Nemcsak az egészségügyben volt megpróbáltatásokkal teli év 2020, de a helyi politikában is. A városvezető szivárványkoalíció kettészakadni látszik, aminek a legnagyobb nyertese a Fidesz lehet. Ennek okait szeretnénk elemezni egy kicsit, rávilágítani egy-két elfeledett dologra.

Vajon mi lehetett az oka a vendéghiánynak s az elhúzódó licitnek?

Máskor is gyűjtött aláírást a Fidesz a homoszexuálisok felvonulása kapcsán, vagy csak most, amikor nem ők vezetik a várost? Emlékeim szerint a Fidesz kormányzása alatt, fideszes (fő)városvezetés mellett Budapest hosszú éveken keresztül helyt adott ezeknek a rendezvényeknek.

Azt szerintem mindenki tudja, hogy a képen Orbán Viktor látható Dr. Hoppál Péter társaságában a várban kialakított rezidencián, melyre az adófizetők pénzéből milliárdokat költött a kormány. Én arra lennék kíváncsi min könyököl a miniszterelnök.

Devizahitelesek

Május óta több mint 2400 kilakoltatás történt Magyarországon

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar honlapján közölt adatok szerint csak július óta 919 kilakoltatás történt, míg a moratórium májusi lejártát követően összesen 2274 esetben jártak el a hatóságok.

Közben a fideszesek megszavazták több tízezer magyar család kilakoltatását

Most megvolt hozzá a bátorságuk. A beadvány egyik legfontosabb követelése az volt, hogy a végrehajtási eljárások 2019. december 31-ig felfüggesztésre kerüljenek, ezzel elegendő időt biztosítva az Országgyűlésnek arra, hogy a szükséges adósmentő, és hitelválság-kezelő jogszabályokat megalkossa.

Belföld

A Jobbik szerint "mindenkit bedarál Orbánék oktatáspolitikája", amely cselédnek tekinti a pedagógusokat, a szülőket és a gyerekeket is.

98,77 %-os feldolgozottságnál 56,29 %-on áll Kálló Gergely, az összellenzéki támogatással indult jobbikos jelölt a Fejér megyei 4-es választókerületben rendezett időközi választáson. A függetlenként indult fideszes jelölt 37,72 5-on áll.

Niedermüller Péter, a DK politikusa, Budapest VII. kerület polgármestere szerint „rémisztő képződmény” a fehér, keresztény, heteroszexuális férfi – meg persze a nők is. Borzalmas.

Csütörtöki ülésnapján tárgyalta a magyar parlament Észak-Macedónia NATO-csatlakozását, a vitában ellenzéki képviselők hozták fel Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök ügyét, akit a hazájában korrupció miatt jogerősen börtönre ítéltek. A magyar diplomácia hathatós segítségével szöktették meg Budapestre és elég megkérdőjelezhető módon jutott menedékjoghoz.

Bana Tibor, a Jobbik országgyűlési képviselője hétfőn azonnali kérdéssel fordult az Orbán-kormányhoz, hogy támogassa a kabinet is azt az európai polgári kezdeményezést, amely az uniós források korrupt felhasználásnak visszaszorítását célozza.

Életmód

Egri csillagok - Csatabéli előkészületek hitelesnek hatóan, de mégse dokumentarista jelleggel

Manapság nagyon sok sorozat és film nem tudja eldönteni, hogy inkább történelmi vagy fikciós sorozat akar lenni, gyakran inkább mindkettő. E véleménycikkben azt vesézem ki, hogy ez ma már sajnos a politikába és a mindennapi életbe, s a kulturális térbe is lassan beszivárog.

Egri csillagok - Csatabéli előkészületek hitelesnek hatóan, de mégse dokumentarista jelleggel

Manapság nagyon sok sorozat és film nem tudja eldönteni, hogy inkább történelmi vagy fikciós sorozat akar lenni, gyakran inkább mindkettő. E véleménycikkben azt vesézem ki, hogy ez ma már sajnos a politikába és a mindennapi életbe, s a kulturális térbe is lassan beszivárog.

Sport

Tiborcz István barátjának és üzlettársának, Paár Attilának West Hungária Bau Kft.-je és a már több stadionberuházást is elnyerő Pharos 95 Sportpályaépítő Kft. építheti fel a Budapest Honvéd új stadionját potom 11,8 milliárd forintért – jelent meg a hirdetmény az uniós közbeszerzési értesítő mai számában.

Bejelentette visszavonulását Gera Zoltán, 97-szeres válogatott labdarúgó. A Ferencváros 39 éves támadója csütörtök este Facebook-oldalán hozta nyilvánosságra döntését. A magyar nemzeti csapatban 97 fellépésén 26-szor volt eredményes.

pecsitukor.hu - Pécs új hírportálja

Kövessen minket a Facebook-on is!

Küldjön nekünk hírt!: ugyelet@pecsitukor.hu

 

 

 

 

Kedves Olvasóink!

Az Alkotmánybíróság döntése szerint az internetes oldalak akkor is felelősek a kommentjeikben elkövetett jogsértésekért, ha azokról nem is tudnak.
Az internetes oldalon közzétett kommentek tartalmáért az oldal akkor is felel, ha üzemeltetőinek nem volt tudomása a jogsértő tartalomról,
vagy a sértett kívánságára azonnal el is távolította, illetve moderálta azokat.

A Pécsitükör szerkesztősége ezt a döntést az alapvető emberi jognak számító szabad véleménynyilvánítás súlyos korlátozásának tartja.

Olvasóinknak a továbbiakban a Pécsitükör Facebook oldalán van lehetőségük a hozzászólásra.