Várjuk minden nap Pécs legújabb hírportálján! Rovatainkban megtalálja a város, az ország, és a nagyvilág híreit!

Két éves a Pécs-baranyai Kárikittyom AntiCeleb ORchestra

Hallgatom a zenekar tagjait, nézem az arcukat és elsőre ez jut eszembe: Körülöttük semmi nem szokványos! Egy első hallásra muzsikájukba szerető rajongójuk jellemezte így őket: anti-celebek. A próbateremben hangszer-rengeteg. De hogy kerül a pengetősök, vonósok, fúvósok közé egy biciklipumpa? Az SZTK-járóbot? Műanyagpalack, tele szívószálakkal? Teáskanna fölhúrozva?

A történet kezdődhetne szokványosan: „Összeállt néhány lelkes fiatal azzal a szándékkal, hogy zenekart alapítanak és valami újat, közönségrengetőt visznek a színpadra.” De nem, még ez sem… Először is: Már nem éppen fiatalok. Másodszor: Amikor jó két esztendeje Borjádon ketten elhatározták, hogy szívük csücskét, a rock-blues zenét együtt fogják muzsikálni és gitárost kerestek, igazán nem „világraszóló” távlatok lebegtek szemük előtt. Aztán – éppen a megtalált harmadik muzsikus hatására – pillanatok alatt műfajt váltottak és lett népzene. Elsősorban magyar népdalok. Korsós Tibor blues-tamburás idézi a közelmúlt első lépéseit.

-  Ilyen meredek váltás, hogy jött össze?

- Közel állt már akkor mindhármunkhoz a népzene. Schwartz Roland amellett, hogy rock zenekarban billentyűs volt, gyerekkora óta nyúzta a tangóharmonikát. Leginkább környékbeli német népdalokat, tánc alá való zenét játszott. Én éppen zenekaron kívüli, szabadúszó basszusgitáros voltam, és évek óta összejártunk Boczán Béla barátommal, aki bíztatott, hogy vegyem kézbe a tamburát, készítsek ütőgardont, citerát. Egyik első fellépésünk előtt, amikor muszáj volt néven neveznünk magunkat, kényszerből jött a „Kárikittyom”. Talán azért, mert már repertoáron volt a jól ismert gyermekdal; „Én elmentem a vásárba fél pénzzel”. Máig koncertjeink egyik meghatározó dala. Most zajlanak első videoklipünk vágási munkái, erre a nótára. De ne szaladjunk a dolgok elébe! Még rengeteg víznek le kellett folyni addig a Karasicán! Sok tekintetben keserves, mégis sok izgalmat, fölfedezést, örömet hozott a következő jó egy esztendő. Kőkemény zenei műhelymunka, tagcserék és néhány teszt-fellépés jellemezte ezt az időszakot: Pécs, Varázspadlás Múzeum; Budapest, Syma Csarnok.

- Nagyobb áttörést éltetek idén májusban, a Fábry-showban. Olvastam honlapotokon egy véleményt, éppen Fábrytól, miszerint "A Kárikittyom AntiCeleb ORchestra színrelépésével új műfaj született!”

- Igen, sokan rákérdeznek – és most is kellene valami okosat, szépet mondani erről – mi is ez a műfaj? Csak körülírni tudom: Végtelenül vidám, humoros, élettől duzzadó előadásmódja a magyar népdaloknak, össze-össze szőve, társítva más népek zenéivel, dalaival, melyekhez gyakran tudományosan is igazolható szoros szálak kötik népdalainkat. Máskor egészen szabad ötletek, asszociációk, improvizációk népdalainkhoz, kirándulva a blues és rockzene tájaira.

- Talán világzene?

- Igen, biztosan az is… Ezért kaphattunk meghívást októberben a Budapest Music Expo-béli fellépésünk után a jövő évi „Örökség” világzenei fesztiválra.

-  Annyira jól sikerült a Fábry-show-s bemutatkozás, hogy mindjárt meghívtak titeket a stáb évadzáró bulijára muzsikálni.

- Nagy kaland volt, már azért is, mert ott ugrott be először dobosunk, Sár József, a Stoni Blues Band-ből. Színes, izgalmas, sokszor meglepő dobjátéka, azóta meghatározója az immár hét tagú zenekarnak. A biztos zenei alaphoz nélkülözhetetlen a dob mellett Kovács Dani basszusjátéka, ami gyakran kiemelkedik az alapból, szóló szerepeket is vállalva. Pár hónapja csatlakozott hozzánk Ragó Roland, aki Bélát váltotta a gitáros poszton. Kevesen mondhatják el, magukról, mint ő, hogy a klasszikus és romantikus zene összhangrendjét Kodály Zoltán egyik kiváló kollégájától tanulta. Ez meg is hallatszik muzsikánkon. Mióta együtt dolgozunk, sokat frissült, üdébb lett harmóniavilágunk. Ebben sem vagyunk szokványosak. Abban meg különösen nem, hogy nekiálltunk kibővíteni a muzsikusvilág hangszerparkját. Ez a magyarázata a hegedű és a citera mellett az asztalon éktelenkedő biciklipumpának. Lehet, hogy hihetetlenül hangzik, de avatott kézben remek hangszer! Vagy ott, a széknek támasztva az állítható magasságú járóbot. Senki nem gondolná, hogy minden változtatás, manipuláció nélkül lehet rajta fuvolázni. Nem is akárhogyan!

- A „világ legolcsóbb hangszereként” mutatjátok be koncertjeiteken a műanyag üdítős palackból, és nyolc szívószálból, azaz csupa műanyag hulladékból készült szájorgonát.

- Gyönyörűen szól! Mi például duda, skót-duda szerepet adtunk – hangja alapján – ennek a világon egyedülálló hangszernek. És ez még csak három különleges instrumentum abból a jó tucatnyiból, melyek igazi unikummá teszik a zenekart. Az a gyönyörű ezekben, hogy teljes értékű, szép hangú, koncerttermi hangszerként szólalnak meg a hegedűs-klarinétos Kovács Gábor Muzsikus kezében. Minden esetben fölhördül a közönség a virtuóz portörlő-szóló(!) után, vagy felcsattan a taps a PET-palack-duda hallatán. Mindezekkel együtt azt mondom, hogy az egész nem sokat érne, ha a megszólaló dalokat nem Sümegi Kata énekelné összetéveszthetetlen, egyéni hangján! Sok országban, még a tengerentúlon is gyönyörködtette a közönséget nem csak népdalokkal, hanem klasszikus, romantikus zeneművek interpretációival is.

- Nagyon közel az esztendő vége, ezért sem kérdezlek idei, inkább jövőbeni terveitekről.

- Első koncertprogramunk 14 dalából 12-őt kezdtünk el hangstúdióban rögzíteni. Ezt a munkát mielőbb be akarjuk fejezni és rövidesen megjelenhet első hanglemezünk. Amit már hangról-hangra tudunk, de címe még nincs. A próbatermi munka, folyamatos, rövidesen nekikezdünk a következő másfél órás koncert anyagának. Tele vagyunk ötletekkel, muzsikával, melyeket papíron rögzítettünk, következik a kidolgozás aprólékos munkája.
- Meghívásunk van 2015-re az Egyesült Államokba, ezzel kell még foglalkoznunk a közeljövőben. Szeretnénk Kanadára is kibővíteni az utat. Szerencsére van egy profi szervezőnk és egy állandó operatőr-mindenes tagunk - így igazából kilencfős a társaság -, akik a nem-szakmai feladatok döntő részét a hátukon hordozzák. Rajtuk is nagyon sok múlik!

Miközben hallgatom muzsikájukat, nézem a zenekar tagjait, újra eszembe ötlik: Körülöttük semmi nem szokványos. Megkedveltem dalaikat, éppen úgy, mint első hallásra muzsikájukba szerető rajongójuk, aki talán titkukat, varázsukat is megfejtette azzal az egyetlen jelzővel: Anticelebek.

Felállás:
Korsós Tibor – ének, citera, ütőgardon, tambura
Kovács Gábor - népzene, versmegzenésítés, gyerekzene, hegedű, ének, furulya, klarinét, szeméthangszerek, ritmushangszerek,
Sümegi Kata - katolikus kántor-ének
Schwarch Roland - ének, harmonika
Ragó Roland - gitár
Kovács Dani - bass
Sár József - dob
 

Pécs

Sorra jönnek elő Pécsett a közgyűlés ülésein a pécsi Fidesz jobbnál jobb ötletei. Csak azt nem értem, hol voltak az elmúlt 10 évben, akkor hogy nem jutott eszükbe mit kellene csinálni?

Kedden tartotta alakuló ülését Brüsszelben a helyi és regionális képviselőket tömörítő Európai Uniós intézmény, a Régiók Európai Bizottsága. A bizottság legfiatalabb tagja a 25 éves, Baranya megyei képviselő, Schwarcz-Kiefer Patrik lett, akit a Jobbik delegált a testületbe.

Brenner Koloman a Jobbik országgyűlési képviselője és Schwarz-Kiefer Patrik, Baranya megyei önkormányzati képviselő feljelentést tesz a Petőfi Irodalmi Ügynökség adásában elhangzottak miatt.

Ha Áder János fizetését meg kellett duplázni, a szociális dolgozókét vajon miért nem?

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter azt javasolta, hogy János fizetése legyen havonta 2.937.000 Ft. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter ugyanakkor nem javasolta, hogy Júlia fizetése emelkedjen. János egy hónap alatt többet keres, mint Júlia egy évben.
MIND A KETTEN KÖZSZOLGÁK. ÖN EGYET ÉRT AZZAL, HOGY A KÖZTÁRSASÁGI ELNÖK FIZETÉSE DUPLÁJÁRA NŐJÖN, MIKÖZBEN JÚLIA FIZETÉSE NEM EMELKEDIK?

Ön teljesen hülyének néz minket?

A Jobbik nem hagyja szó nélkül a fideszes miniszter kommunistamosdatását!

Devizahitelesek

Május óta több mint 2400 kilakoltatás történt Magyarországon

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar honlapján közölt adatok szerint csak július óta 919 kilakoltatás történt, míg a moratórium májusi lejártát követően összesen 2274 esetben jártak el a hatóságok.

Közben a fideszesek megszavazták több tízezer magyar család kilakoltatását

Most megvolt hozzá a bátorságuk. A beadvány egyik legfontosabb követelése az volt, hogy a végrehajtási eljárások 2019. december 31-ig felfüggesztésre kerüljenek, ezzel elegendő időt biztosítva az Országgyűlésnek arra, hogy a szükséges adósmentő, és hitelválság-kezelő jogszabályokat megalkossa.

Belföld

Bana Tibor, a Jobbik országgyűlési képviselője hétfőn azonnali kérdéssel fordult az Orbán-kormányhoz, hogy támogassa a kabinet is azt az európai polgári kezdeményezést, amely az uniós források korrupt felhasználásnak visszaszorítását célozza.

Szerda reggel közös közleményben álltak ki az ellenzéki pártok Demeter Márta mellett.

Az Alfahír írta meg elsőnek, hogy az LMP társelnökét a kormány propagandalapja, az Origo egy névtelen cikkben azzal támadta, hogy a Honvédkórházban VIP-kártyával vett igénybe kezelést, mindezt egy, az intézményből szerzett/megkapott igénylőlappal támasztottak alá. Valóságban a politikus csak súlyos beteg édesanyjával szerette volna az utolsó pillanatokat együtt tölteni, és végül sem ő, sem pedig az anyukája nem feküdt be a Honvédkórház kórtermébe.

2018-ban, a családok évében 3212 ingatlankiürítés történt Magyarországon. 2017-ben ez a szám 3636 volt, ami egyben rekord is.

Bizonyára jól emlékeznek még a 2017-18-as plakátháborúra. Szinte nem lehetett találni az országban olyan jobbikos óriásplakátot, amit ne firkáltak volna össze, hogy hogy nem, Záhonytól Nagykanizsáig - gyakorlatilag ugyanazzal a szöveggel. Nem is sokáig maradt titokban a dolog, kiderült, hogy központi utasítás alapján rongálják az ellenzéki párt kampányanyagait.

A jobbikos feljelentések nyomán végül a rendőrségnek is állást kellett foglalnia. Így derült ki, hogy a kampányanyagok összefirkálása belefér a véleménynyilvánítás szabadságába.

A Jobbik a hétvégén tartotta évadnyitóját, ahol Sneider Tamás elnök a személyét és családját ért támadásokra, rágalmakra reagálva elmondta, hogy a legerősebb ellenzéki párt nem fog meghátrálni.

Életmód

Mintegy száz program várja a közönséget június 23-án a Múzeumok éjszakája kiemelt országos helyszínén, Pécsett - hangzott el a rendezvényt beharangozó keddi sajtótájékoztatón a baranyai megyeszékhelyen.

Tizenkét produkcióval - köztük gengszterkomédiával, operettel, illetve a L'art pour l'art Társulat estjével - várja a nagyközönséget június 21. és augusztus 4. között a Pécsi Nyári Színház a baranyai megyeszékhelyen.

Sport

Tiborcz István barátjának és üzlettársának, Paár Attilának West Hungária Bau Kft.-je és a már több stadionberuházást is elnyerő Pharos 95 Sportpályaépítő Kft. építheti fel a Budapest Honvéd új stadionját potom 11,8 milliárd forintért – jelent meg a hirdetmény az uniós közbeszerzési értesítő mai számában.

Bejelentette visszavonulását Gera Zoltán, 97-szeres válogatott labdarúgó. A Ferencváros 39 éves támadója csütörtök este Facebook-oldalán hozta nyilvánosságra döntését. A magyar nemzeti csapatban 97 fellépésén 26-szor volt eredményes.

pecsitukor.hu - Pécs új hírportálja

Kövessen minket a Facebook-on is!

Küldjön nekünk hírt!: ugyelet@pecsitukor.hu

 

 

 

 

Kedves Olvasóink!

Az Alkotmánybíróság döntése szerint az internetes oldalak akkor is felelősek a kommentjeikben elkövetett jogsértésekért, ha azokról nem is tudnak.
Az internetes oldalon közzétett kommentek tartalmáért az oldal akkor is felel, ha üzemeltetőinek nem volt tudomása a jogsértő tartalomról,
vagy a sértett kívánságára azonnal el is távolította, illetve moderálta azokat.

A Pécsitükör szerkesztősége ezt a döntést az alapvető emberi jognak számító szabad véleménynyilvánítás súlyos korlátozásának tartja.

Olvasóinknak a továbbiakban a Pécsitükör Facebook oldalán van lehetőségük a hozzászólásra.