Várjuk minden nap Pécs legújabb hírportálján! Rovatainkban megtalálja a város, az ország, és a nagyvilág híreit!

Június 13-án, B.B. King Memorial Jam at Pécs

Június 13-án, B.B. King Memorial Jam at Pécs – Lompos Uszkár Söröző, avagy: PMD Blues Band Blues Tour 2015.

A pár hete elhunyt világhírű blues énekes-gitáros, B.B., King emlékére neves hazai és külföldi zenészekkel állnak pódiumra most szombaton, Pécsett. Miért állt neki megszervezni és mi lesz az emlékest programja - ezt kérdeztük Fekete Kálmántól, a PMD zenekarvezetőjétől.

Fekete Kálmán: - Nemcsak azért vágtam bele a szervezésbe, mert 1996-ban magyar blues zenészek azon kevesek egyike lehettem - sőt, akkor egyetlen! -, akit a Mester maga mellé ültetett és kezet fogott vele (ezt akkor, a Jután tartott sajtótájékoztatón egyetlen amerikai katona sem kapta meg, pedig tolongtak a teremben, hónuk alatt gitárral), de azért is, mert B.B. King jelentette nekünk a szakmai példaképet, és mert több számát is játsszuk (már amennyire lehet…) A bluesban B.B-hez mérhető mai élő fekete legenda tán csak egy van, Buddy Guy, de ő bármennyire jó és híres (vele is paroláztam Chicagóban), mégis fényévekre van B.B-től...

- Állítja, az emlékkoncert egyvalamiben ez idáig egyedülálló lesz Magyarországon: a fináléban egy tucat gitáros játszik egyszerre…
 
- Tudomásom szerint ilyen jellegű és méretű gitáros jam még nem volt szép hazánkban. Terveim szerint a mester néhány világhírű örökzöldjét, mint pl. a The Thrill Is Gone-t, a Rock Me Baby-t, az Everyday I Have The Blues-t fogjuk a kísérettel együtt kb. 20-an előadni.

Az est szereplői lesznek:

Műsorvezető: Bőczin László
Házigazda: PMD Blues Band

Zenekarok:
Nyitó csapat: PMD Blues Band, 17:45-kor

Ohio Band - /Verőce - Horvátország/
Željko Bosak - vocal
Kristijan Fujs - gitar
Vlado Kovačević – bass gitar
Rajko Pacaloš - drums
Mihael Kurjančić - keyboards
Antonio Baranašić – trumpet
Kornel Ballon - trombone
 
Bodor Tóth Band
Fekete Bárány
Nomád Blues Rock

Szólisták/egyéni előadók:
Eleanor Young énekesnő (Kanada)
Hagyó Béla – szájharmonika /Berlin/
Módos Péter – szájharmonika
Kóczián Tibor – gitár
Meszes Zsolt - piano/organ (ex-Beats)
Schmidt Attila – fuvola
Ifj. Harkály Gyula- ének

Gitárosok:
Kristijan Fujs – gitar /Ohio Band, Virovotica/
Fekete Jenő – ének-gitár /ex-Palermo Boogie Gang/
Katona Fater” Tamás /PMD/
Kási /Pécs/
Kováts”Scast” Sándor – /PMD/
Harkály Gyula – gitár - B.B.King Gibson Lucille modell
Tóth Bodor Zoltán - gitár (Baja/
Murka Gyula – gitár /Nomád Blues Rock/
Lajos László – gitár /Grinders/
Buzási Vendel – gitár
„Fattya” Attila – gitár /Bodor Blues Band/

- Június 17-én pedig régi kedvenc fekete énekesük érkezik Pécsre. Milyen alkalomból?

- Az Eb Davis & PMD zenekar 20 éves jubileumi koncertünket tartjuk a Sétatér Fesztiválon. A Berlinben élő és a zenei életben jeleskedő, egykoron Memphis-i származású, ”The Ambassador of Blues”-t újdonsült menedzserünk, Fehér Tamás szállítja nekünk a Liszt Ferenc repülőtérről. Eb Davis barátunkkal a két évtized alatt kialakult közös műsorunkból játszunk pár vérbeli bluest. Vendég fellépőink is lesznek: a műsor szerves részeként Balatonalmádiból az ország – szerintem – legjobb szájharmonikása, Pribojszki Mátyás, a fináléban pedig Kaposvárról a PMD immár állandó tagja, a jazz-rock gitározás nagymestere, „Kováts "Scast" Sándor gitáron, Szekszárdi Jazz Klubban ”felfedezett” barátunk,a zseniális zenész, Varga Gyula elektromos hegedűn.
Nem mellesleg elő-zenekarként másik formációnk, a 45’ After Band lép színpadra, Budai Bernadett énekesnővel, 19 órától!

20 éves az Eb Davis & PMD produkció – promó videó linkje: https://www.youtube.com/watch?v=iMNc6W75m8U

- Alig pár nappal e jeles esemény után már mennek is a következő állomásra, Kánba…

- Lelkes helyi hagyományőrzők, köztük Kasper András, a gyászszünet után két napos színes programmal folytatják a hagyományt, sok fellépővel, köztük pl. Felvidékről érkezőkkel is. Ez a rendezvény is fantasztikus hétvégét ígér!

- Szintén nagy attrakcióval készültök a 11. Rock Blues Fesztiválra (Horvátország, Verőce), amin, szombaton a házigazda Ohio Band után fő műsoridőben debütál a PMD & Fehér Ádám /ének-gitár/ produkció.

- A szenegáli, Dakarból  érkező 9. éves gitáros tehetség édesapja, Fehér Tamás (a PMD Bp-i menedzsere) eddig elsősorban a sport területén mozgott, és mint súlyemelő edző, sok évet dolgozott külföldön. Itthon az idegenforgalomban tevékenykedett, mint kisebb-nagyobb utazási irodák vezetője. 30 éve mély szeretet fűzi a  blueshoz, a hangszeres zene tisztelője. Blues imádata révén kerültünk kapcsolatba és lett 2015-től a PMD újdonsült, de nagyon lelkes menedzsere. Jelenleg az édesanyjával Szenegálban élő egyik kisfia, Ádám, az ifj. Katona Tamást is példaképének tekintő tehetséges gitáros növendék utazik velünk Verőcére, ahol. a PMD kíséretében pár SRV örökzölddel és egy Eric Clapton átirattal Ő is fellép velünk a fesztiválon. Nem akármilyen buli lesz, gyertek ti is Verőcére!

Pécs

Az önkormányzat friss közleményéből kiderül, hogy a Péterffy Attila által indított jogi átvilágítás két gyanús ügyet is feltárt a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. korábbi gazdálkodásában. A feljelentést követő nyomozásnak már gyanúsítottjai is vannak, a városvezetés célja, hogy megtérüljön a pécsieket ért anyagi kár.

Nagy vihart kavart a pécsi politikai életben, hogy Péterffy Attila kinevezte Nyőgéri Lajost alpolgármesternek. Még a Mindenki Pécsért Egyesület is felháborodott, pedig az ő jelöltjük volt a polgármester és újonnan kinevezett alpolgármestere is.

Folytatva Péterffy Attila és Bognár Szilvia szembenállásának történetét, Mellár szilveszteri interjúját elemezzük, amit a fideszes HírTV-nek adott. Vajon mi lehetett az igazi célja ezzel?

Nemcsak az egészségügyben volt megpróbáltatásokkal teli év 2020, de a helyi politikában is. A városvezető szivárványkoalíció kettészakadni látszik, aminek a legnagyobb nyertese a Fidesz lehet. Ennek okait szeretnénk elemezni egy kicsit, rávilágítani egy-két elfeledett dologra.

Vajon mi lehetett az oka a vendéghiánynak s az elhúzódó licitnek?

Belföld

Habár az uniós támogatás célja a szegényebb régiók felzárkóztatása (Baranya megye kifejezetten ebbe a kategóriába tartozik) a valóság azt mutatja, hogy minél gazdagabb egy település, annál több támogatást kap.

Ander Balázs, a Jobbik alelnöke és országgyűlési képviselője az alábbi sajtóközleményt juttatta el szerkeztőségünkbe, melyet változtatás nélkül közlünk, mert fontosnak tartjuk a pedagógusok és a szabadság melletti kiállást.

Kedd este adott nagyon erős interjút az ATV Egyenes Beszéd című műsorában Jakab Péter, a Jobbik miniszterelnök-jelöltje.

Ahogy Magyarország fejére nőtt a Fidesz és népes holdudvara, úgy hatalmasodik el lassan Baranyán a két fideszes képviselő.

Péntek délelőtt egy összehangolt rendőri akció keretei közt fogott el a rendőrség egy 42 éves román férfit és egy 59 éves helyi nőt Kozármislenyben – írja a police.hu. Ötletük rendkívül merész volt, de a rend őrei elől ez sem mentette meg őket.

pecsitukor.hu - Pécs új hírportálja

Kövessen minket a Facebook-on is!

Küldjön nekünk hírt!: ugyelet@pecsitukor.hu

 

 

 

 

Kedves Olvasóink!

Az Alkotmánybíróság döntése szerint az internetes oldalak akkor is felelősek a kommentjeikben elkövetett jogsértésekért, ha azokról nem is tudnak.
Az internetes oldalon közzétett kommentek tartalmáért az oldal akkor is felel, ha üzemeltetőinek nem volt tudomása a jogsértő tartalomról,
vagy a sértett kívánságára azonnal el is távolította, illetve moderálta azokat.

A Pécsitükör szerkesztősége ezt a döntést az alapvető emberi jognak számító szabad véleménynyilvánítás súlyos korlátozásának tartja.

Olvasóinknak a továbbiakban a Pécsitükör Facebook oldalán van lehetőségük a hozzászólásra.