Várjuk minden nap Pécs legújabb hírportálján! Rovatainkban megtalálja a város, az ország, és a nagyvilág híreit!

Ismerik Lincoln Torinot? Nem? Itt az ideje megismerni őt!

Bevallom őszintén, egy szokványos interjút szerettem volna készíteni, egy - még- kevésbé ismert, de tehetséges zenésszel. Mikor kértem, hogy írjon magáról néhány szót, nem gondoltam volna, hogy egy komplett és remek cikket kapok. Ezúttal könnyű dolgom volt, csak tolmácsolnom kellett Lincoln Torino szavait. Önöknek sincs nehezebb dolga, csak olvasniuk kell. Érdemes.
 
Elég határozatlanul állok a dolog előtt hogy magamról írjak, bevallom nem könnyű. De nem ismerek lehetetlent...
 
1981-ben gördültem le a futószalagról. A zene és a benne rejlő határtalan önkifejezés lehetősége örökké vonzott. Hallgatóként sokféle zenei stílus érdekel, nagyjából fogó vagyok bármire a szubkulturális garázshangzástól egészen az igényes popzenéig. A lényeg mindben a tartalom és annak mélysége. A zenész ugyanis nem attól zenész, hogy tud játszani a hangszerén, vagy attól hogy szimplán csak szép hangja van. Mert ezek az adottságok önmagukban mindössze annyit érnek mint egy olcsó tasakos leves porcelántányéron tálalva. Szép is, jó illata is van. Csak épp íze és tápértéke nincs.
 
Sorolhatnék példákat bőven, de manapság ehhez sajnos elég bekapcsolni bármelyik kereskedelmi rádióadót. Az előadók művészi értékét leginkább egy darab díszcsomagolt vákuumfóliás kutyasz_rhoz tudnám hasonlítani. A lényeg a külső. A szponzort ugyanis nem érdekli a tartalom, nem érdekli az előadó személyisége. Csak az a fontos hogy jól álljon a kezében az a fogyaszthatatlanul hitvány gumilötty amit manapság energiaitalnak becéznek. Vagy az okostelefonja, ha már előbbi jelző neki gyárilag nem adatott meg.
 
Ebben a túl-marketingelt zenei világban az előadó nem más mint egy termék. Egy termék, amit csak úgy lehet eladni ha nincs személyisége. Ha nincs benne lélek, és nincsenek gondolatai sem. Csak egy átlátszó ködhalmaz amit persze nem muszáj szeretni, de igazából senkit sem zavar ha elmegy mellette. Zenei tekintetben üres semmitmondás, és egyik tradícionális karakterműfajhoz sem köthető, latymatag prüntyögés jellemzi. Ami persze cseppet sem véletlen...
 
Azt mondják a zenész, zenéljen és ne politizáljon. Szép illúzió, bárcsak így lehetne! De vajon hidegen hagyja-e a politikai vezetés figyelmét, hogy kikre néz fel a társadalom? Hogy kiket fogad el példaképeinek? Aligha! Sajnos a zenész hiába próbál kimaradni a politikából, ha nem kompatibilis a regnáns hatalom elvárásaival szemben, akkor sosem érvényesülhet igazán. Fájdalmas de ez az igazság! Ezek az elvárások pedig nem csak a művészetet zárják karanténba, hanem azt is ami minden embernek alanyi jogon járna. A kultúra szabadságát. Mert a kultúra maga az élő történelem. A kultúra a társadalom üzenete, időben és térben egyaránt.
 
Aki pedig cáfolná állításom, annak ajánlom figyelmébe azt a listát amelyik azokat a művészeket tartalmazza, akiket a kormány támogatott közpénzből. Vajon Geszti Péter tényleg rászorult arra a félmillió forintra? Vagy a Manökken Proletarz nevű együttes negyedik stúdióalbuma tényleg megért 300 000 forint támogatást az emberek kasszájából? Miközben az első háromról sem hallott a kutya se? A kórházi ápolók meg spóroljanak a kötszerrel mert nincs rá pénz? Nos, íme a teljes lista nevekkel, összegekkel és persze a hajmeresztő indoklásokkal. Lehet szörnyűlködni:
 
 
Hogy miért a hazánkban nem éppen őshonos rap műfajt válaszottam? Hogy hol kapcsolódik össze a nacionalizmus és a rap zene? Hogy van-e értelme fejest ugrani a semmibe? Minderről legközelebb...
 
Lincoln Torino
 

Pécs

Az önkormányzat friss közleményéből kiderül, hogy a Péterffy Attila által indított jogi átvilágítás két gyanús ügyet is feltárt a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. korábbi gazdálkodásában. A feljelentést követő nyomozásnak már gyanúsítottjai is vannak, a városvezetés célja, hogy megtérüljön a pécsieket ért anyagi kár.

Nagy vihart kavart a pécsi politikai életben, hogy Péterffy Attila kinevezte Nyőgéri Lajost alpolgármesternek. Még a Mindenki Pécsért Egyesület is felháborodott, pedig az ő jelöltjük volt a polgármester és újonnan kinevezett alpolgármestere is.

Folytatva Péterffy Attila és Bognár Szilvia szembenállásának történetét, Mellár szilveszteri interjúját elemezzük, amit a fideszes HírTV-nek adott. Vajon mi lehetett az igazi célja ezzel?

Nemcsak az egészségügyben volt megpróbáltatásokkal teli év 2020, de a helyi politikában is. A városvezető szivárványkoalíció kettészakadni látszik, aminek a legnagyobb nyertese a Fidesz lehet. Ennek okait szeretnénk elemezni egy kicsit, rávilágítani egy-két elfeledett dologra.

Vajon mi lehetett az oka a vendéghiánynak s az elhúzódó licitnek?

Belföld

Habár az uniós támogatás célja a szegényebb régiók felzárkóztatása (Baranya megye kifejezetten ebbe a kategóriába tartozik) a valóság azt mutatja, hogy minél gazdagabb egy település, annál több támogatást kap.

Ander Balázs, a Jobbik alelnöke és országgyűlési képviselője az alábbi sajtóközleményt juttatta el szerkeztőségünkbe, melyet változtatás nélkül közlünk, mert fontosnak tartjuk a pedagógusok és a szabadság melletti kiállást.

Kedd este adott nagyon erős interjút az ATV Egyenes Beszéd című műsorában Jakab Péter, a Jobbik miniszterelnök-jelöltje.

Ahogy Magyarország fejére nőtt a Fidesz és népes holdudvara, úgy hatalmasodik el lassan Baranyán a két fideszes képviselő.

Péntek délelőtt egy összehangolt rendőri akció keretei közt fogott el a rendőrség egy 42 éves román férfit és egy 59 éves helyi nőt Kozármislenyben – írja a police.hu. Ötletük rendkívül merész volt, de a rend őrei elől ez sem mentette meg őket.

pecsitukor.hu - Pécs új hírportálja

Kövessen minket a Facebook-on is!

Küldjön nekünk hírt!: ugyelet@pecsitukor.hu

 

 

 

 

Kedves Olvasóink!

Az Alkotmánybíróság döntése szerint az internetes oldalak akkor is felelősek a kommentjeikben elkövetett jogsértésekért, ha azokról nem is tudnak.
Az internetes oldalon közzétett kommentek tartalmáért az oldal akkor is felel, ha üzemeltetőinek nem volt tudomása a jogsértő tartalomról,
vagy a sértett kívánságára azonnal el is távolította, illetve moderálta azokat.

A Pécsitükör szerkesztősége ezt a döntést az alapvető emberi jognak számító szabad véleménynyilvánítás súlyos korlátozásának tartja.

Olvasóinknak a továbbiakban a Pécsitükör Facebook oldalán van lehetőségük a hozzászólásra.