Várjuk minden nap Pécs legújabb hírportálján! Rovatainkban megtalálja a város, az ország, és a nagyvilág híreit!

Ellenzéki pártok helyzete

Az ellenzéki pártok nagy kormányváltásra készültek az idei országgyűlési választáson, ami aztán mégis elmaradt. Habár az előrevetítések már jelezték, hogy a Fidesz túl erős lábakon áll, a választás napján azonban sokkal nagyobb és jobb eredményt kapott a kormánypárt, mint amire az ellenzék számított. Hogy a Fidesz ismételten 2/3-ot szerzett, annak nem más az oka, minthogy az ellenzéki pártok sem összefogni nem tudtak, se megszólítani a kormánypárti szavazókat.  

Közrejátszott természetesen a Fidesz provokatív és szélsőséges választási politikája, ami néhol csúfos, keményen megalázó volt, de még az ellenzéki politikusok múltját és szavait kiforgatva is szereztek előnyt. Nem beszélve a média kihasználásáról, ellenséges vagy éppen hazug reklámjaik vetítéséről. Ez adta azt a hátszelet, amit már az ellenzéki pártok nem tudtak felülmúlni, még ha hasonló eszközökhöz is folyamodtak. A magyar emberek félelmét, a migrációt is bevetette a kormánypárt, ami végkép lerombolta a hőn áhított kormányváltást.  

A legerősebb ellenzéki párt szenvedte el a legnagyobb veszteséget. Nem volt elég, hogy Vona Gábor lemondott a pártelnöki pozíciójáról és a parlamenti mandátumait sem vette át, ami eleinte erősen megborította a Jobbikot, de még belső káosz is kirobbant a döntése miatt. Ennek ellenére az ellenzéki pártok közül a Jobbik még mindig a legerősebb, hiszen listás szavazaton több mint egymillió ember szavazott rájuk. Összefogások is létrejöttek, mint például a Párbeszéd-MSZP képében, így a listás szavazatok harmadik helyét vehették át, több mint félmillió szavazóval. De mégis, hogyan fogják tudni az ellenzéki pártok feltornászni magukat a kormánypárt szintjére, ami jelenleg a külpolitikai életet is erőteljesen befolyásolja?  

A válasz egyszerű, de kivitelezése már sokkal bonyolultabb és nézetfüggő.

A politikai szövetségek segítséget nyújtottak a pártok jobb választási szereplésében, de semmit nem ér, ha kisebb csoportokra bomlanak. Egységes és kiforrott pártszövetségekre lesz szükség, ha valóban kormányváltást akar az ellenzék négy év múlva! A fővárost, de főleg a vidéket is jelenleg a Fidesz szavazói köre uralja, így tehát meg kell győzni az embereket arról, hogy amit a kormánypárt jelenleg csinál, az nem tesz jót az ország helyzetének. Az ok, ami ezt szinte ellehetetleníti, az maga a pártok politikai nézete. Mind szocialista, liberális vagy éppen demokrata és ezek ötvözetei nem kívánnak egymással összeállni, vagy szinte lehetetlen feltételekkel, amit megnehezítenek a pártok különböző tervei. Amíg nem tudnak közös nevezőre jutni és közösen egy pártként gondolkozni és cselekedni, addig ebben az országban bizonytalan ideig lesz kormánypárt a Fidesz.  

Saját maguk esélyét züllesztik szét az ellenzéki pártok, amíg a Fidesz kihasználja a hatalmából és pénzügyi előnyeiből származó esélyeit. Mind e mellett még mindig nem javul az egészségügy és még devizakárosultak ezreit semmizik ki és lehetetlenítenek el. A KDNP kezdeményezésére bevezették a magáncsőd intézményét, de nem nyújtott megoldást a problémára. Magasabb szintre kell hozni az ellenzéki politikát, és egy sokkal sötétebb, erőszakosabb, provokatívabb jellemmel kell felruházni, a jelenlegi helyzethez fejleszteni, mert e nélkül lassanként a pártok elveszítik szavazóikat és meggyengülve, választásról választásra ellehetetlenülnek, majd megszűnnek létezni. A Fidesz egyeduralma még mindig megtörhető, mert közel sem a jobbnál jobb döntéseikért szavaztak a magyar emberek rájuk, csupán a migráció elé egy görbe tükröt állítottak, így tévesztették meg a szavazókat.

Németh Gergely

Pécs

Nagy tömeg előtt tartott fórumot tegnap Keresztes Lóránt, Demeter Márta, az LMP társelnökei, Gyöngyösi Márton a Jobbik elnökhelyettese, valamint Puzsér Róbert, amolyan megmondóember.

Folyik az utcán a "rabszolgatörvény" elleni tiltakozás, közben a Jobbik képviselői helyi szinten szorgalmazzák, hogy az önkormányzati cégek ne alkalmazzák az éves 400 túlórát, valamint a 3 évre elhúzódó munkaidőkeretet. Eddig minden Fidesz által vezetett városban lesöpörték a javaslatot, csak Pécsett nem.

Úgy látszik a baloldali pártok nem kérnek Mellár irányításából, saját kezükbe vették a polgármester-jelölt kiválasztását, ami vélhetően az MSZP-P támogatásával mandátumott szerzett, magát konzervatív függetlennek mondó Párbeszéd frakcióban ülő politikusnak nem tetszik.

Folytatjuk címmel tartott sajtótájékoztatót tegnap Gyimesi Gábor, a Jobbik pécsi elnöke, melyen közölte, a Jobbik folytatja az utcai demonstrációkat a demokráciát teljesen eltiporni készülő kormányzattal szemben.

Tóth Bertalan bejelentette, az EP-választásokon az ellenzék közös listát állítson a Fidesszel szemben, mert így jobb eredményt érhetnek el, több képviselőt juttathatnak az Európai Parlamentbe. Ezt természetesen a Jobbik utasította el elsőként. De mi lehet a Javaslat hátterében?

Devizahitelesek

Május óta több mint 2400 kilakoltatás történt Magyarországon

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar honlapján közölt adatok szerint csak július óta 919 kilakoltatás történt, míg a moratórium májusi lejártát követően összesen 2274 esetben jártak el a hatóságok.

Közben a fideszesek megszavazták több tízezer magyar család kilakoltatását

Most megvolt hozzá a bátorságuk. A beadvány egyik legfontosabb követelése az volt, hogy a végrehajtási eljárások 2019. december 31-ig felfüggesztésre kerüljenek, ezzel elegendő időt biztosítva az Országgyűlésnek arra, hogy a szükséges adósmentő, és hitelválság-kezelő jogszabályokat megalkossa.

Belföld

A Jobbik a hétvégén tartotta évadnyitóját, ahol Sneider Tamás elnök a személyét és családját ért támadásokra, rágalmakra reagálva elmondta, hogy a legerősebb ellenzéki párt nem fog meghátrálni.

Ahogy arról beszámoltunk, egy összellenzéki sajtótájékoztató keretében politikusok arra kérték a MÁV-ot, hogy ne alkalmazza a rabszolgatörvényként elhíresült túlóraszabályozást.

Tizenegy éves negatív rekordot döntött a végzettség híján az iskolakaput maguk mögött hagyó fiatalok aránya Magyarországon.

A diákok jól beolvastak a helyettes államtitkárnak.

Minden diktatórikus rendszer megdöntésének pillanata rendszerint olyan eseményhez köthető, amely önmagában értelmezhetetlen, ha az előző évek, évtizedek folyamatait nem ismeri az ember.

Életmód

Mintegy száz program várja a közönséget június 23-án a Múzeumok éjszakája kiemelt országos helyszínén, Pécsett - hangzott el a rendezvényt beharangozó keddi sajtótájékoztatón a baranyai megyeszékhelyen.

Tizenkét produkcióval - köztük gengszterkomédiával, operettel, illetve a L'art pour l'art Társulat estjével - várja a nagyközönséget június 21. és augusztus 4. között a Pécsi Nyári Színház a baranyai megyeszékhelyen.

Sport

Tiborcz István barátjának és üzlettársának, Paár Attilának West Hungária Bau Kft.-je és a már több stadionberuházást is elnyerő Pharos 95 Sportpályaépítő Kft. építheti fel a Budapest Honvéd új stadionját potom 11,8 milliárd forintért – jelent meg a hirdetmény az uniós közbeszerzési értesítő mai számában.

Bejelentette visszavonulását Gera Zoltán, 97-szeres válogatott labdarúgó. A Ferencváros 39 éves támadója csütörtök este Facebook-oldalán hozta nyilvánosságra döntését. A magyar nemzeti csapatban 97 fellépésén 26-szor volt eredményes.

pecsitukor.hu - Pécs új hírportálja

Kövessen minket a Facebook-on is!

Küldjön nekünk hírt!: ugyelet@pecsitukor.hu

 

 

 

 

Kedves Olvasóink!

Az Alkotmánybíróság döntése szerint az internetes oldalak akkor is felelősek a kommentjeikben elkövetett jogsértésekért, ha azokról nem is tudnak.
Az internetes oldalon közzétett kommentek tartalmáért az oldal akkor is felel, ha üzemeltetőinek nem volt tudomása a jogsértő tartalomról,
vagy a sértett kívánságára azonnal el is távolította, illetve moderálta azokat.

A Pécsitükör szerkesztősége ezt a döntést az alapvető emberi jognak számító szabad véleménynyilvánítás súlyos korlátozásának tartja.

Olvasóinknak a továbbiakban a Pécsitükör Facebook oldalán van lehetőségük a hozzászólásra.