Várjuk minden nap Pécs legújabb hírportálján! Rovatainkban megtalálja a város, az ország, és a nagyvilág híreit!

Ellenzéki pártok helyzete

Az ellenzéki pártok nagy kormányváltásra készültek az idei országgyűlési választáson, ami aztán mégis elmaradt. Habár az előrevetítések már jelezték, hogy a Fidesz túl erős lábakon áll, a választás napján azonban sokkal nagyobb és jobb eredményt kapott a kormánypárt, mint amire az ellenzék számított. Hogy a Fidesz ismételten 2/3-ot szerzett, annak nem más az oka, minthogy az ellenzéki pártok sem összefogni nem tudtak, se megszólítani a kormánypárti szavazókat.  

Közrejátszott természetesen a Fidesz provokatív és szélsőséges választási politikája, ami néhol csúfos, keményen megalázó volt, de még az ellenzéki politikusok múltját és szavait kiforgatva is szereztek előnyt. Nem beszélve a média kihasználásáról, ellenséges vagy éppen hazug reklámjaik vetítéséről. Ez adta azt a hátszelet, amit már az ellenzéki pártok nem tudtak felülmúlni, még ha hasonló eszközökhöz is folyamodtak. A magyar emberek félelmét, a migrációt is bevetette a kormánypárt, ami végkép lerombolta a hőn áhított kormányváltást.  

A legerősebb ellenzéki párt szenvedte el a legnagyobb veszteséget. Nem volt elég, hogy Vona Gábor lemondott a pártelnöki pozíciójáról és a parlamenti mandátumait sem vette át, ami eleinte erősen megborította a Jobbikot, de még belső káosz is kirobbant a döntése miatt. Ennek ellenére az ellenzéki pártok közül a Jobbik még mindig a legerősebb, hiszen listás szavazaton több mint egymillió ember szavazott rájuk. Összefogások is létrejöttek, mint például a Párbeszéd-MSZP képében, így a listás szavazatok harmadik helyét vehették át, több mint félmillió szavazóval. De mégis, hogyan fogják tudni az ellenzéki pártok feltornászni magukat a kormánypárt szintjére, ami jelenleg a külpolitikai életet is erőteljesen befolyásolja?  

A válasz egyszerű, de kivitelezése már sokkal bonyolultabb és nézetfüggő.

A politikai szövetségek segítséget nyújtottak a pártok jobb választási szereplésében, de semmit nem ér, ha kisebb csoportokra bomlanak. Egységes és kiforrott pártszövetségekre lesz szükség, ha valóban kormányváltást akar az ellenzék négy év múlva! A fővárost, de főleg a vidéket is jelenleg a Fidesz szavazói köre uralja, így tehát meg kell győzni az embereket arról, hogy amit a kormánypárt jelenleg csinál, az nem tesz jót az ország helyzetének. Az ok, ami ezt szinte ellehetetleníti, az maga a pártok politikai nézete. Mind szocialista, liberális vagy éppen demokrata és ezek ötvözetei nem kívánnak egymással összeállni, vagy szinte lehetetlen feltételekkel, amit megnehezítenek a pártok különböző tervei. Amíg nem tudnak közös nevezőre jutni és közösen egy pártként gondolkozni és cselekedni, addig ebben az országban bizonytalan ideig lesz kormánypárt a Fidesz.  

Saját maguk esélyét züllesztik szét az ellenzéki pártok, amíg a Fidesz kihasználja a hatalmából és pénzügyi előnyeiből származó esélyeit. Mind e mellett még mindig nem javul az egészségügy és még devizakárosultak ezreit semmizik ki és lehetetlenítenek el. A KDNP kezdeményezésére bevezették a magáncsőd intézményét, de nem nyújtott megoldást a problémára. Magasabb szintre kell hozni az ellenzéki politikát, és egy sokkal sötétebb, erőszakosabb, provokatívabb jellemmel kell felruházni, a jelenlegi helyzethez fejleszteni, mert e nélkül lassanként a pártok elveszítik szavazóikat és meggyengülve, választásról választásra ellehetetlenülnek, majd megszűnnek létezni. A Fidesz egyeduralma még mindig megtörhető, mert közel sem a jobbnál jobb döntéseikért szavaztak a magyar emberek rájuk, csupán a migráció elé egy görbe tükröt állítottak, így tévesztették meg a szavazókat.

Németh Gergely

Pécs

Kérdőívvel fordult a pécsi polgárok közösségéhez Péterffy Attila független polgármester-jelölt. Az MSZP, a DK és a Momentum által támogatott jelölt, 6 pontban kéri ki a pécsiek véleményét. Elfogyhattak az ötletei?

Az Összefogás Pécsért Egyesület első embere, Kővári János is megszólalt az ellenzék együttműködése kapcsán. Az ÖPE vezetőjét saját portálja „kérdezte” gondolatairól, aki igyekezett erős hangot megütni.

Közös sajtótájékoztató keretében jelentette be a Jobbik, az LMP, az MSZP, a DK és a Momentum, hogy az ősz önkormányzati választások során koordinálni fognak egymással. A pártok képviselői elmondták, hogy minden választókerületben egy ellenzéki jelöltet állítanak a Fidesszel szemben.

A Fidesz egyik helyi internetes újságja ezt a kérdést feszegeti eléggé zavaros, és az erőlködéstől izzadtságszagú propagandacikkében.

Az önkormányzati tegnapi ülésén a költségvetést tárgyalta a testület, melynek vitájában Őri László alpolgármester elmondta, történelmi léptékű fejlesztések történnek a városban.

Devizahitelesek

Május óta több mint 2400 kilakoltatás történt Magyarországon

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar honlapján közölt adatok szerint csak július óta 919 kilakoltatás történt, míg a moratórium májusi lejártát követően összesen 2274 esetben jártak el a hatóságok.

Közben a fideszesek megszavazták több tízezer magyar család kilakoltatását

Most megvolt hozzá a bátorságuk. A beadvány egyik legfontosabb követelése az volt, hogy a végrehajtási eljárások 2019. december 31-ig felfüggesztésre kerüljenek, ezzel elegendő időt biztosítva az Országgyűlésnek arra, hogy a szükséges adósmentő, és hitelválság-kezelő jogszabályokat megalkossa.

Belföld

A Jobbik a hétvégén tartotta évadnyitóját, ahol Sneider Tamás elnök a személyét és családját ért támadásokra, rágalmakra reagálva elmondta, hogy a legerősebb ellenzéki párt nem fog meghátrálni.

Ahogy arról beszámoltunk, egy összellenzéki sajtótájékoztató keretében politikusok arra kérték a MÁV-ot, hogy ne alkalmazza a rabszolgatörvényként elhíresült túlóraszabályozást.

Tizenegy éves negatív rekordot döntött a végzettség híján az iskolakaput maguk mögött hagyó fiatalok aránya Magyarországon.

A diákok jól beolvastak a helyettes államtitkárnak.

Minden diktatórikus rendszer megdöntésének pillanata rendszerint olyan eseményhez köthető, amely önmagában értelmezhetetlen, ha az előző évek, évtizedek folyamatait nem ismeri az ember.

Életmód

Mintegy száz program várja a közönséget június 23-án a Múzeumok éjszakája kiemelt országos helyszínén, Pécsett - hangzott el a rendezvényt beharangozó keddi sajtótájékoztatón a baranyai megyeszékhelyen.

Tizenkét produkcióval - köztük gengszterkomédiával, operettel, illetve a L'art pour l'art Társulat estjével - várja a nagyközönséget június 21. és augusztus 4. között a Pécsi Nyári Színház a baranyai megyeszékhelyen.

Sport

Tiborcz István barátjának és üzlettársának, Paár Attilának West Hungária Bau Kft.-je és a már több stadionberuházást is elnyerő Pharos 95 Sportpályaépítő Kft. építheti fel a Budapest Honvéd új stadionját potom 11,8 milliárd forintért – jelent meg a hirdetmény az uniós közbeszerzési értesítő mai számában.

Bejelentette visszavonulását Gera Zoltán, 97-szeres válogatott labdarúgó. A Ferencváros 39 éves támadója csütörtök este Facebook-oldalán hozta nyilvánosságra döntését. A magyar nemzeti csapatban 97 fellépésén 26-szor volt eredményes.

pecsitukor.hu - Pécs új hírportálja

Kövessen minket a Facebook-on is!

Küldjön nekünk hírt!: ugyelet@pecsitukor.hu

 

 

 

 

Kedves Olvasóink!

Az Alkotmánybíróság döntése szerint az internetes oldalak akkor is felelősek a kommentjeikben elkövetett jogsértésekért, ha azokról nem is tudnak.
Az internetes oldalon közzétett kommentek tartalmáért az oldal akkor is felel, ha üzemeltetőinek nem volt tudomása a jogsértő tartalomról,
vagy a sértett kívánságára azonnal el is távolította, illetve moderálta azokat.

A Pécsitükör szerkesztősége ezt a döntést az alapvető emberi jognak számító szabad véleménynyilvánítás súlyos korlátozásának tartja.

Olvasóinknak a továbbiakban a Pécsitükör Facebook oldalán van lehetőségük a hozzászólásra.