Várjuk minden nap Pécs legújabb hírportálján! Rovatainkban megtalálja a város, az ország, és a nagyvilág híreit!

Blueskocsma lesz a Marson?

Április 1-én, azaz a mai napon jött a NASA döntése, két mindenre elszánt pécsi zenekar közös klubot nyithat a vörös bolygón. A kilövésre picit várni kell még, 2020. április 1-én, startol az újabb küldetés, ám a pécsi zenészek már keményen edzenek, noha azt is tudják, ide, a Földre már soha nem térhetnek vissza. Vagy mégis? Erről is kérdeztük a Blues of Mars Direct projekt egyik pécsi résztvevőjét, Fekete Kálmánt

- A PMD és a 45’ After Band készül a Marsra… Ez igaz?

- Teljes mértékben. Évek óta tart a felkészítésünk, csak nem vertük nagydobra, most kaptunk engedélyt rá, hogy elkezdjünk beszélni erről.

- Kitől kaptak rá engedélyt, kik készítik fel a tagokat és miért kellett titokban tartani?

- A földi engedélyt természetesen a NASA adja ki, velük folyamatos kapcsolatban állunk. A pécsi kiképzőközpont a Patacs-Rácváros Egyesület közelében, a Zsongorkő táján, valamint a Tubesen van, erejtve, és egy csillagász szakember, Lőrincz Miklós úr végzi felkészítésünket.

Startol az Afterband

 

- A földi engedélyen kívül milyen kell még?

- Hát, természetesen a befogadóké…

- És azt mégis kik küldik majd..?

- Hát, „ők”. A nyelvezet pedig a hangszerekben és a rajtuk előadott, kódolt dallamokban rejlik, csak nem mindenki számára érthető módon. Jöjjön el pár koncertünkre és figyeljen, hátha észrevesz valami különöset…

- Ugye nem mondja komolyan, hogy hisz a marslakókban?

- Számítottam erre a kérdésre… Elég, ha azt válaszolom erre, hogy a PMD-ben és a 45’ After Bandban is játszik egy-egy marsi küldött? Inkognitóban vannak itt, emberbőrben, de nem gépek, nem android-félék, hanem meglehetősen fejlett struktúrával „készült” lények, akiknek ottani testvéreit csak „marslakók”-nak hívják itt, a Földön.

- Nevet és hangszert említene?

- Nem tehetem, de idővel úgyis is ki fog derülni. Annyit elárulhatok, nem véletlen az sem, hogy ifjabb Katona Tamásunk immár 8 éve Dallas-ban él és zenél, és az sem véletlen, hogy 20 éve Eb Davis a PMD-t választotta magyarországi kísérőzenekarának. Az is mondhat valamit, hogy Katona Fater slide gyűrűje marsi kőzetből van, hogy már két éve Kaposvárról hozzánk rendelték a fantasztikus lelkületű és zenei érzékű magyarul is beszélő indiánunkat, hogy lett egy marsi mosolyú dobosunk, vagy az ottani nyelvet profin beszélő, galaktikus stílusban herfliző Bazsink. Atesz fiammal mi külön eset vagyunk, de ez maradjon titok… Ami a 45’ After Bandet illeti… nos, 45 éve érkeztek a földre, kissé pontatlan landolással Tapolcára, de már így is fecsegtem…

Séta a marson

 

- Azt akarja mondani, hogy ők mind delegált marslakók?

- Nem, dehogy is! Valódi, hús-vér emberek - bár Eb Davis származása számunkra is még rébusz -, csak éppen kiválasztottak. De ennél többet tényleg nem árulhatok el, azonnal izolálnának, azt pedig nem szeretném, négy gyermekem, két unokám van… Ha valaki jár a koncertjeinkre és kicsit jobban figyel, észrevehet bizonyos dolgokat…

- A 45’ After Band is rakétára ül? Azért kérdem, mert ott a fiatal énekes hölgyért kár lenne…

- Ahogy minden tagnak, így Budai Bernadettnek is szabad döntésére bíztuk a részvételt. Egyébként belevaló csajszi, már ő is edz – mellékelt képünkön látható -, és hozhatja a szintén zenész párját. Amúgy meg kár előre aggódni, már 2020-ra nem lesz probléma a visszatérés sem, bár tudom, ez még igen kedvelt bulvár téma.

- Mit fognak csinálni a Marson, csak nem zenélnek?

- Méghozzá nem is akárhol, hanem az egyik legszebb helyen lévő bázison! Mi másért mennénk?  Feladatunk a bolygó kolonializálását, terraformálását végző munkacsoport szórakoztatása, és a „Marslakók” zenei kultúrájának tanulmányozása, a miénket pedig a Blues of Mars Direct projektkeretében, kvázi misszióban népszerűsítsük.

Bázisunk a Marson

 

- Gondolja, hogy a marslakók vevők a bluesra vagy a Shadows tribute-re?

- A népzenével rokon blues galaktikus eredetű zene, és nem véletlen, hogy földi gyökereit anno Afrikában élő feketékbe kódolták, később az USA csak a technológiát és a marketinget, no meg a good money-t, a bizniszt adta hozzá a blueshoz… De nemcsak a marslakóknak fogunk zenélni, hanem a velünk együtt oda települt földi kolóniának, akiknek jobb dolguk lesz, mint azt gondolnák…

- Miből fognak megélni a Marson?

- A Curiosity felderítéseiből már tudjuk – csak ez még annyira nem publikus - , hogy a Marson a megélhetés, egzisztencia, siker, pénz, szegénység, stb. rég elavult, értelmetlen földi fogalmak, ott sosem volt pénz – emiatt háborúk se -, leginkább a marxi, lenini eszmék egy magas szintre fejlesztett változatához hasonlíthatnám a majdani marsi „állam- és társadalmi formát”, berendezkedést. Élelmet helyben megtermeljük, nanotechnikás páleszfőzőnket is magunkkal visszük, úgy hírlik, a marsi vörös kősör a párját ritkítja. A számunkra is élhető légkör megteremtése az ő technológiájukkal gyerekjáték, élelmet, innivalót – bort és sört is! – helyben megtermeljük, ehhez már minden technikai háttér adott. És nem megélni, se nem meghalni megyünk a Marsra, hanem örökké élni…

- De hát nyilván tudják, hogy nincs retúrjegy a Marsra…

- Mint előbb említém, a vissza-nem-térés teóriája hamarosan megfordul, amúgy meg a „sosem” szó, ismeretlen ott. Nem akarják, hogy pénzéhes, kapzsi földlakó bevándorlók elárasszák őket. A marslakóknak nevezett lények a távoli Xenobian galaktikus nemzetség „népcsoportjába” tartoznak, intelligenciájuk, technikai és technológiai szintjük számunkra elképzelhetetlenül magas, itt, a Földön tán évszázadok múlva lesz ismert, egyesek számára talán érthető, és csak akkor, ha háborúk helyett innovációra, a tudományra fordítjuk a pénzt és energát. A „sosem lehet visszatérni” tehát csak a migrációt féken tartó üzenet – nekünk. Éppen ezért nem is veszünk örök búcsút az itthon maradóktól, és ha akarnak, később utánunk jöhetnek. Már tanuljuk a nyelvüket…

- Végezetül… mondana nekünk egy marsi szót..?

- Arsátáltnozsiv
 

Pécs

Az önkormányzat friss közleményéből kiderül, hogy a Péterffy Attila által indított jogi átvilágítás két gyanús ügyet is feltárt a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. korábbi gazdálkodásában. A feljelentést követő nyomozásnak már gyanúsítottjai is vannak, a városvezetés célja, hogy megtérüljön a pécsieket ért anyagi kár.

Nagy vihart kavart a pécsi politikai életben, hogy Péterffy Attila kinevezte Nyőgéri Lajost alpolgármesternek. Még a Mindenki Pécsért Egyesület is felháborodott, pedig az ő jelöltjük volt a polgármester és újonnan kinevezett alpolgármestere is.

Folytatva Péterffy Attila és Bognár Szilvia szembenállásának történetét, Mellár szilveszteri interjúját elemezzük, amit a fideszes HírTV-nek adott. Vajon mi lehetett az igazi célja ezzel?

Nemcsak az egészségügyben volt megpróbáltatásokkal teli év 2020, de a helyi politikában is. A városvezető szivárványkoalíció kettészakadni látszik, aminek a legnagyobb nyertese a Fidesz lehet. Ennek okait szeretnénk elemezni egy kicsit, rávilágítani egy-két elfeledett dologra.

Vajon mi lehetett az oka a vendéghiánynak s az elhúzódó licitnek?

Belföld

Az utóbbi időben megjelent közvélemény-kutatási eredményekhez képest a Civitas szerint nem a DK, hanem a Jobbik jelenleg az ellenzék legerősebb pártja.

Habár az uniós támogatás célja a szegényebb régiók felzárkóztatása (Baranya megye kifejezetten ebbe a kategóriába tartozik) a valóság azt mutatja, hogy minél gazdagabb egy település, annál több támogatást kap.

Ander Balázs, a Jobbik alelnöke és országgyűlési képviselője az alábbi sajtóközleményt juttatta el szerkeztőségünkbe, melyet változtatás nélkül közlünk, mert fontosnak tartjuk a pedagógusok és a szabadság melletti kiállást.

Kedd este adott nagyon erős interjút az ATV Egyenes Beszéd című műsorában Jakab Péter, a Jobbik miniszterelnök-jelöltje.

Ahogy Magyarország fejére nőtt a Fidesz és népes holdudvara, úgy hatalmasodik el lassan Baranyán a két fideszes képviselő.

pecsitukor.hu - Pécs új hírportálja

Kövessen minket a Facebook-on is!

Küldjön nekünk hírt!: ugyelet@pecsitukor.hu

 

 

 

 

Kedves Olvasóink!

Az Alkotmánybíróság döntése szerint az internetes oldalak akkor is felelősek a kommentjeikben elkövetett jogsértésekért, ha azokról nem is tudnak.
Az internetes oldalon közzétett kommentek tartalmáért az oldal akkor is felel, ha üzemeltetőinek nem volt tudomása a jogsértő tartalomról,
vagy a sértett kívánságára azonnal el is távolította, illetve moderálta azokat.

A Pécsitükör szerkesztősége ezt a döntést az alapvető emberi jognak számító szabad véleménynyilvánítás súlyos korlátozásának tartja.

Olvasóinknak a továbbiakban a Pécsitükör Facebook oldalán van lehetőségük a hozzászólásra.