Várjuk minden nap Pécs legújabb hírportálján! Rovatainkban megtalálja a város, az ország, és a nagyvilág híreit!

Bartók-év a Pannon Filharmonikusokkal

A zenekar I love Bartók kampánya a közösségi médiában ismerős, egyetemesen elfogadott jelekkel kívánja felhívni a figyelmet arra, hogy Bartók zenéje kortól és korszaktól függetlenül mindenkihez szól. A kampány első állomása a miskolci Bartók-maraton - közölte a projekttel foglalkozó kommunikációs cég az MTI-vel.
 
A miskolci Bartók Plusz Operafesztivál részeként szombaton a PFZ a Bartók-maraton című előadáson A fából faragott királyfit, A csodálatos mandarint és A kékszakállú herceg várát játssza el egy estén a PFZ, a produkciót A fából faragott királyfi másodszori előadása foglalja keretbe M. Tóth Géza rendezésében.
 
Az Armel Operafesztiválon szólal meg A kékszakállú herceg vára és a hozzá komponált, Alessandro Baricco-novella ihlette Eötvös Péter-opera Senza Sangue (Vértelenül) címmel. A Kékszakállú és a kortárs mű Alföldi Róbert rendezésében június 27-én látható a Nemzeti Színházban.
 
A zenekar évadnyitó koncertjén, szeptember 8-án A csodálatos mandarin szvit-változata és Igor Sztravinszkij Oedipus rex című műve csendül fel a pécsi Kodály Központban. November 19-én a Pannon Filharmonikusok vendége Benjamin Schmid hegedűművész lesz, aki Bartók Béla második hegedűversenyének előadásában működik közre. A műről CD-felvételt készít az együttes.
 
A fából faragott királyfi és Sztravinszkij Pulcinella című művét hallhatja a közönség 2017 márciusában. Áprilisban a PFZ a Pécsi Nemzeti Színházzal és a Pécsi Balettel koprodukcióban állítja színpadra A fából faragott királyfit és A csodálatos mandarint a Kodály Központban. Az előadás egyediségét növeli, hogy élőzenei előadásban Pécsett évek óta nem volt balett- bemutató. Az est koreográfiája megegyezik a Pécsi Balett és a Nemzeti Filharmonikusok sanghaji koncertkörútján látható előadással.
 
A nemzetközi bemutatókon a Divertimento Zágrábban, valamint a Concerto Ljubjanában, Eszéken, Szarajevóban és Belgrádban hangzik el 2016 őszén.
 
Az I love Bartók része az Ötpróba című projekt is. A zenekar a következő egy évben nemcsak műsorra tűzi a világhírű magyar zeneszerző legnépszerűbb műveit, hanem segítséget is nyújt azok értő befogadásához.
(PécsiNapilap)

Pécs

Az önkormányzat friss közleményéből kiderül, hogy a Péterffy Attila által indított jogi átvilágítás két gyanús ügyet is feltárt a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. korábbi gazdálkodásában. A feljelentést követő nyomozásnak már gyanúsítottjai is vannak, a városvezetés célja, hogy megtérüljön a pécsieket ért anyagi kár.

Nagy vihart kavart a pécsi politikai életben, hogy Péterffy Attila kinevezte Nyőgéri Lajost alpolgármesternek. Még a Mindenki Pécsért Egyesület is felháborodott, pedig az ő jelöltjük volt a polgármester és újonnan kinevezett alpolgármestere is.

Folytatva Péterffy Attila és Bognár Szilvia szembenállásának történetét, Mellár szilveszteri interjúját elemezzük, amit a fideszes HírTV-nek adott. Vajon mi lehetett az igazi célja ezzel?

Nemcsak az egészségügyben volt megpróbáltatásokkal teli év 2020, de a helyi politikában is. A városvezető szivárványkoalíció kettészakadni látszik, aminek a legnagyobb nyertese a Fidesz lehet. Ennek okait szeretnénk elemezni egy kicsit, rávilágítani egy-két elfeledett dologra.

Vajon mi lehetett az oka a vendéghiánynak s az elhúzódó licitnek?

Belföld

Habár az uniós támogatás célja a szegényebb régiók felzárkóztatása (Baranya megye kifejezetten ebbe a kategóriába tartozik) a valóság azt mutatja, hogy minél gazdagabb egy település, annál több támogatást kap.

Ander Balázs, a Jobbik alelnöke és országgyűlési képviselője az alábbi sajtóközleményt juttatta el szerkeztőségünkbe, melyet változtatás nélkül közlünk, mert fontosnak tartjuk a pedagógusok és a szabadság melletti kiállást.

Kedd este adott nagyon erős interjút az ATV Egyenes Beszéd című műsorában Jakab Péter, a Jobbik miniszterelnök-jelöltje.

Ahogy Magyarország fejére nőtt a Fidesz és népes holdudvara, úgy hatalmasodik el lassan Baranyán a két fideszes képviselő.

Péntek délelőtt egy összehangolt rendőri akció keretei közt fogott el a rendőrség egy 42 éves román férfit és egy 59 éves helyi nőt Kozármislenyben – írja a police.hu. Ötletük rendkívül merész volt, de a rend őrei elől ez sem mentette meg őket.

pecsitukor.hu - Pécs új hírportálja

Kövessen minket a Facebook-on is!

Küldjön nekünk hírt!: ugyelet@pecsitukor.hu

 

 

 

 

Kedves Olvasóink!

Az Alkotmánybíróság döntése szerint az internetes oldalak akkor is felelősek a kommentjeikben elkövetett jogsértésekért, ha azokról nem is tudnak.
Az internetes oldalon közzétett kommentek tartalmáért az oldal akkor is felel, ha üzemeltetőinek nem volt tudomása a jogsértő tartalomról,
vagy a sértett kívánságára azonnal el is távolította, illetve moderálta azokat.

A Pécsitükör szerkesztősége ezt a döntést az alapvető emberi jognak számító szabad véleménynyilvánítás súlyos korlátozásának tartja.

Olvasóinknak a továbbiakban a Pécsitükör Facebook oldalán van lehetőségük a hozzászólásra.