Várjuk minden nap Pécs legújabb hírportálján! Rovatainkban megtalálja a város, az ország, és a nagyvilág híreit!

20 éves jubileumi koncertjére készül az Eb Davis & PMD & Fehér Ádám produkció

Az idén 70 éves blues énekes klasszikus név a zene nemzetközi világában. A már több mint két évtizede Németországban élő és alkotó Eb Davist 2008-ban Európa legjobb Rhythm & Blues énekesévé választották. Az elmúlt 20 évben szoros kapcsolat alakult ki közte és a pécsi PMD Blues Band között, mely zenekart, mint magyarországi kísérőzenekarát, ő maga választott ki számos hazai, kiváló előadó közül. Idén a 20 éves jubileum méltó megünneplésére készülnek erről Fekete Kálmán zenekarvezető nyilatkozott lapunknak.

- Számos pécsi blues rajongó láthatta és hallhatta már élőben Mr. Eb Davis-t, akik még nem, azoknak mit érdemes tudni róla?
 
- 1945-ben született az USA-béli Memphisben (Elaine városában), a blues egyik fellegvárában, és ott is nevelkedett. Mindig meséli, hét-nyolc évesen az iskolából hazafelé sétálva meg-megállt, az egyik faház front porch-án – nevezhetjük előtérnek – ülve játszott egy öregfiú, Jim Hunt egy nagy akusztikus gitáron. Állítja, ez a hatás maradandó és meghatározó lett későbbi zenészi pályafutására nézve. New Yorkba költözve megalapította első saját zenekarát Soulgroowers néven, ami a nevéből adódóan leginkább soul zenét játszott. A 70 éves művész eddigi pályafutása alatt a világ 60 országban mintegy 4000 koncertet adott, s olyan nevekkel játszott együtt, mint Ray Charles, B.B. King, James Brown. 19 lemez és 5 hollywoodi mozifilm őrzi zenéjét (többek között Anthony Hopkins Innocent című filmje). Közben volt rendőr és divatmodell, majd végül is a zenélést választotta.

- Hogyan jött vele össze a PMD Blues Band?

- Ó, ez már legenda, történelem a számunkra. 1991-ben, az I. Pécsi Blues Fesztiválon megismerkedtünk a műsorvezető Nemes Nagy Péterrel, aki a Nevkóban még abban az évben megalapította a Magyar Blues Társaságot s annak elnökeként elkezdett velem levelezni. E levelek megérnének egy könyv alá rendezést… Péter, alias „Dick Daussipii” kazettákat küldve postai borítékban, kezdett rávezetni minket a klasszikus nagyvárosi blues élményére. Addig Magyarországon csak páran, köztük a Palermo Boogie Gang, Vas Zoliék, Zsoldos „Báró” Zoliék, nem utolsó sorban Bodonyi Attila játszott igazinak nevezhető – persze fehér! – blues-t. A többiek – bármekkora népszerűségre tettek is szert – igazából kőkemény rock-bluest nyomtak. Kezdetben a PMD sem blues-t játszott, hanem az akkori ismert rock-blues vonal krémjét – Hendrix, Cream, Kinks, majd Doors, stb. – amit az országban minden hozzánk hasonló, magát „blues zenekarnak” nevező formáció is játszott. Sosem álltak jól nekünk ezek az örökzöldek, ezért elkezdtünk saját számokat írni.

Nemes Nagy Péter és Eb Davis, 2009.makári Blueskocsma

Nemes Nagy Péter és Eb Davis, 2009.makári Blueskocsma

 

- Megszületett a PMD első kiadványa, a „Kék blues” c. kazetta…
 
- Amit Dick barátunk – két másik, ismert és befutott fővárosi blues banda kazettájával együtt – elküldött az akkor már Berlinben élő Eb Davis-nek, aki magyarországi kísérő zenekart keresett, és kíváncsi volt a kínálatra. Úgy éreztem, esélyünk sem lesz a két, amúgy nagyon jó fővárosi zenekar mellett. Legnagyobb meglepetésünkre Eb minket választott… Amikor később félénken rákérdeztünk, miért éppen a PMD-t választotta, azt felelte, másoló zenekarokat hallott már sokat, de mi saját blues-okat írtunk, s ez szimpatikus volt neki. No meg, nyilván a kazettán Katona „Fater” Tamásunk gitárjátéka, Pribojszki Mátyás vendég szájharmonikásunk príma játéka is.
Néhány levélváltás után 1995. június elején hozta el autóval Berlinből Eb Davist, barátunk Markó Tibor, és Dick. Az addig csak levélben küldött tananyag fantasztikusan megszólalt az első közös próbákon. Másnap már utaztunk is a III. Tatai Jazzkonferenciára, ahol megtörtént Mr. Eb Davis első magyarországi fellépése a PMD Blues Banddel, és vendégünk volt Somló Tamás szaxofonon. A koncertünket a Magyar Jazz Kutatási Társaság, PMD Blues Band Futuring Eb Davis, Live In Hungary címmel CD-n megjelentette.
- A másnapi paksi fesztiválon szintén ebben a felállásban mutatkoztunk be, sajnos, a 18 órai időpontra tette kezdésünk nem volt méltó sem Eb Davishez, sem a PMD addigi munkájához, pláne ifj. Katona Tamás első, nagyközönség előtti bemutatkozásához. Később, főleg nagyobb fesztiválokra csatlakozott hozzánk a pécsi Daneil Speer Brass együttes, majd a Deák Bill Blues Bandből kivált Szabó László, a „Kis Vörös kakas”, billentyűkön, és később is sok-sok session zenész élvezhette az Eb Davisszel közös színpadi élményt… De innen nem folytatom, mert az már egy regényt tenne ki…

- 20 év sok idő, milyen, mennyire érett össze a közös produkció?

- Igazából ma már elég, ha Ebbel egy-egy fellépés előtt e-mailben egyeztetjük a műsor tervünket - bőven van miből válogatnunk -, de természetesen, mivel a távolság miatt nem tudunk próbálni, 90 perces blokkban a közönség számára könnyen fogadható számokat, pl. táncolható shuffle-okat, míves klasszikus bluesokat tartunk állandó műsoron. Legutóbb Felvidéken, az érsekújvári 10. Blues Jamboree Fesztiválon nagyon is bejött ez a műsorválasztás, osztatlan sikert arattunk. Már jól ismerjük Eb „vezényléseit”, egy-egy mozdulatából, karlendítéséből vagy épp csak pillantásából azonnal tudjuk, crescendo vagy decrescendo, netán hirtelen kiállás, allegro vagy andantino következik, pianissimoval avagy fortepianoval fejezünk be egy-egy bluest. Persze, a műfajban nem nagyon használnak ilyen klasszikus kifejezéseket, csak érzékeltetni akartam a „ritkán-találkozunk” zenei izgalmát.

Eb Davis és PMD

- Nem titkolják, támogatót keresnek a 20 éves jubileumi műsorhoz. Van menedzserük?

- Szeretnénk emlékezetessé tenni mindenki számára ezt a koncertet. A szerencse részben máris mellénk állt, 2014-ben, egy nyári koncertünkön összejöttünk Fehér Tamás úrral, aki évekig külföldön sportolókat menedzselt. Alaposan megfertőztük a blues-zal, és most már profi anyagainkon dolgozik. Tudja, nem lesz könnyű dolga ebben a celebektől harsogó országban, viszont szereti a kihívásokat...

- Általa készültök egy bónusz meglepetéssel is…

- Tamás menedzserünk 9 kis fiát szeretnénk elhozni Szenegálból, ahol édesanyjával él. A srác elképesztően tehetséges, példaképe – csak úgy, mint ifjabb Katona Tamásnak - Stevie Ray Vaughan. 2014 év végén a Zsolnayban, a Blues Power színre lépése előtt kezébe vehette példaképe, Tommy Katona gitárját, és percek alatt meggyőződtem róla, hogy a kis srác, Fehér Ádám pompás meglepetése lesz a jubileumi koncertünknek.  Azonban őt nem Berlinből, hanem Szenegálból, Dakarból kell elhoznunk, ezért is várjuk a mecénások, támogatók jelentkezését az alábbiakon:

Fehér Tamás – 70-632-2799
fehermusicproject@gmail.com

Bemutatkozó videónk:
Magyar: https://www.youtube.com/watch?v=iMNc6W75m8U
Angol: https://www.youtube.com/watch?v=WLp6fY1rXPk

Pécs

Az önkormányzat friss közleményéből kiderül, hogy a Péterffy Attila által indított jogi átvilágítás két gyanús ügyet is feltárt a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. korábbi gazdálkodásában. A feljelentést követő nyomozásnak már gyanúsítottjai is vannak, a városvezetés célja, hogy megtérüljön a pécsieket ért anyagi kár.

Nagy vihart kavart a pécsi politikai életben, hogy Péterffy Attila kinevezte Nyőgéri Lajost alpolgármesternek. Még a Mindenki Pécsért Egyesület is felháborodott, pedig az ő jelöltjük volt a polgármester és újonnan kinevezett alpolgármestere is.

Folytatva Péterffy Attila és Bognár Szilvia szembenállásának történetét, Mellár szilveszteri interjúját elemezzük, amit a fideszes HírTV-nek adott. Vajon mi lehetett az igazi célja ezzel?

Nemcsak az egészségügyben volt megpróbáltatásokkal teli év 2020, de a helyi politikában is. A városvezető szivárványkoalíció kettészakadni látszik, aminek a legnagyobb nyertese a Fidesz lehet. Ennek okait szeretnénk elemezni egy kicsit, rávilágítani egy-két elfeledett dologra.

Vajon mi lehetett az oka a vendéghiánynak s az elhúzódó licitnek?

Belföld

Habár az uniós támogatás célja a szegényebb régiók felzárkóztatása (Baranya megye kifejezetten ebbe a kategóriába tartozik) a valóság azt mutatja, hogy minél gazdagabb egy település, annál több támogatást kap.

Ander Balázs, a Jobbik alelnöke és országgyűlési képviselője az alábbi sajtóközleményt juttatta el szerkeztőségünkbe, melyet változtatás nélkül közlünk, mert fontosnak tartjuk a pedagógusok és a szabadság melletti kiállást.

Kedd este adott nagyon erős interjút az ATV Egyenes Beszéd című műsorában Jakab Péter, a Jobbik miniszterelnök-jelöltje.

Ahogy Magyarország fejére nőtt a Fidesz és népes holdudvara, úgy hatalmasodik el lassan Baranyán a két fideszes képviselő.

Péntek délelőtt egy összehangolt rendőri akció keretei közt fogott el a rendőrség egy 42 éves román férfit és egy 59 éves helyi nőt Kozármislenyben – írja a police.hu. Ötletük rendkívül merész volt, de a rend őrei elől ez sem mentette meg őket.

pecsitukor.hu - Pécs új hírportálja

Kövessen minket a Facebook-on is!

Küldjön nekünk hírt!: ugyelet@pecsitukor.hu

 

 

 

 

Kedves Olvasóink!

Az Alkotmánybíróság döntése szerint az internetes oldalak akkor is felelősek a kommentjeikben elkövetett jogsértésekért, ha azokról nem is tudnak.
Az internetes oldalon közzétett kommentek tartalmáért az oldal akkor is felel, ha üzemeltetőinek nem volt tudomása a jogsértő tartalomról,
vagy a sértett kívánságára azonnal el is távolította, illetve moderálta azokat.

A Pécsitükör szerkesztősége ezt a döntést az alapvető emberi jognak számító szabad véleménynyilvánítás súlyos korlátozásának tartja.

Olvasóinknak a továbbiakban a Pécsitükör Facebook oldalán van lehetőségük a hozzászólásra.